Viaţa fără interogaţii a lui Trump

Steven NADLER
Publicat în Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie – 3 mai 2017
Viaţa fără interogaţii a lui Trump jpeg

În Euthyphron (Despre pietate), unul dintre dialogurile de tinerețe ale lui Platon, Socrate se îndreaptă spre tribunalul din Atena, pentru a se apăra împotriva unor acuzații scornite, potrivit cărora ar corupe tineretul cetății și nu ar crede în zei. Dar, înainte să ajungă la tribunal, are loc o întîlnire care aruncă o lumină aparte asupra neajunsului celui mai însemnat al președintelui american Donald Trump.

În drum spre tribunal, acesta îl în-tîl-nește pe prietenul său Euthyphron, un tînăr care se îndrepta spre același loc, pentru a-și acuza propriul tată de uciderea prin imprudență a ucigașului unuia dintre sclavii săi. Euthyphron îi spune lui Socrate că face ceea ce trebuie să facă, deoarece un răufăcător vinovat de crimă trebuie pedepsit, indiferent dacă face parte din propria familie și indiferent dacă victima este o rudă sau un străin. Euthyphron insistă asupra faptului că fapta sa va fi pe placul zeilor, fiindcă îndeplinește ceea ce impune pietatea.

Fiind însă Socrate, Socrate transformă explicația lui Euthyphron într-o discuție mai amplă despre natura însăși a pietății. Socrate este convins că Euthyphron nu și-ar acuza propriul tată dacă nu ar fi absolut sigur că înfăptuiește astfel un act de pietate. Și totuși, din punct de vedere socratic, Euthyphron nu poate avea această certitudine dacă nu știe exact ce anume este pietatea.

Încercările lui Euthyphron de a defini pietatea nu fac față confruntării cu întrebările iscoditoare ale lui Socrate; el nu știe, în cele din urmă, ce este pietatea. La finalul lui Euthyphron, protagonistul omonim bate în retragere, precipitat și laș, după ce declară subit că are treburi mai importante de rezolvat.

Evident, scopul lui Platon în acest dialog nu este definirea pietății: Socrate nu ne spune dacă are o definiție mai bună decît cele neviabile, propuse de Euthy-phron. Platon vrea mai degrabă să arate că Euthyphron nu e conștient de faptul că nu știe ce anume e pietatea, și că el nu poate ști astfel dacă face ceea ce trebuie, atunci cînd își acuză tatăl.

Cunoașterea care provine din acest fel de introspecție este esențială pentru luarea oricărei decizii. Trebuie să cunoști caracterul moral al oricărei acțiuni pe care ai de gînd să o îndeplinești. Și pentru a ști asta, trebuie să fii conștient atît de ceea ce nu știi, cît și de ceea ce știi. Altfel, nu poți aprecia just caracterul moral sau imoral al propriilor fapte.

Astfel, o idee centrală a dialogului Euthyphron este existența a două tipuri de necunoaștere: a nu ști dacă o faptă este dreaptă sau nedreaptă; și a nu ști ce anume știi, și ce anume nu știi despre dreptate și nedreptate.

Această necunoaștere din urmă – necunoașterea propriei ignoranțe – este cea mai îngrijorătoare însușire a lui Trump. Multe dintre măsurile specifice propuse de Trump sînt neliniștitoare în sine; dar ele sînt cu atît mai neliniștitoare în lumina a ceea ce a spus (prin viu grai și pe Twitter) despre o mulțime de chestiuni interne și internaționale.

Trump a dovedit o profundă lipsă de înțelegere a unor probleme politice complexe de securitate națională, afaceri externe, imigrație, taxe, inegalitate economică, sănătate, educație, mediu, comerț, avorturi, libertate religioasă, libertate de exprimare și multe altele. Nu e de mirare că administrația sa a abordat, pînă acum, cele mai multe dintre aceste probleme de-a dreptul greșit – lipsit de pietate, chiar.

Asemenea lui Euthyphron, Trump nu crede doar că știe ceea ce știe, și că ceea ce știe e suficient pentru a lua decizii sănătoase; el e absolut sigur de asta. Această siguranță de sine arată că el nu și-a pus niciodată problema a ce anume nu știe. El pare incapabil să practice acel tip de reflecție introspectivă care dezvăluie lacunele propriei cunoașteri – și care este primul pas pentru a-ți spori cunoașterea asupra unui lucru.

Aroganța epistemologică a lui Trump este un lucru pe care îl tolerăm și încercăm să-l corectăm, la copii. Nu e o trăsătură pe care te aștepți să o întîlnești la adulții maturi și educați – și cu atît mai puțin la persoana care deține cea mai înaltă funcție, în cea mai puternică țară din lume.

Pe măsură ce președinția haotică a lui Trump continuă să se desfășoare, putem spune cu certitudine un singur lucru: orice măsură politică pe care acesta o aplică și orice decizie pe care o ia se petrec pe fondul unei ignoranțe profunde – al unei meta-ignoranțe, chiar. Și, din păcate, nimic nu e mai periculos pentru Statele Unite, pentru alte țări sau pentru întreaga planetă. 

Steven Nadler este profesor de Filozofie și Studii Iudaice la Universitatea din Wisconsin-Madison. 

© Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

traducere din limba engleză de Matei PLEŞU

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.