Viaţă de preşedinte

Publicat în Dilema Veche nr. 242 din 28 Sep 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Preşedintele Poloniei, Lech Kaczyinsky, nu e iubit de toată populaţia din ţara lui. Dar cel mai rău vorbesc despre el foştii colaboratori: ei dau pe faţă coteriile anturajului, "micile războaie dintre tabere pentru obţinerea bunăvoinţei, alianţele de circumstanţă, intrigile. În doi ani au dispărut colaboratori care păreau insubmersibili. Şi au triumfat cei consideraţi terminaţi" - spune, sub protecţia anonimatului, un diplomat citat de ziarul Dziennik (Varşovia), reluat de Courrier International. Prima problemă e provocată de faptul că preşedintele se trezeşte tîrziu, ceea ce creează mari probleme în timpul vizitelor în străinătate: tot alaiul porneşte cu o zi mai devreme pentru ca preşedintele să doarmă într-un hotel şi să poată fi pregătit pentru programul de dimineaţă, început întotdeauna după ora 10. Apoi, atmosfera din jurul lui: "Trebuie să ştii să zîmbeşti, să mîngîi în sensul blănii, cînd e nevoie, trebuie să ştii să spui un banc proaspăt ca să-l faci să rîdă". Fiindcă Lech Kaczyinsky îi dispreţuieşte pe toţi, pe politicienii opoziţiei cu care acum e obligat de Constituţie să colaboreze, pe cei din propriul partid pentru că au pierdut alegerile, are încredere doar în informaţiile furnizate de Serviciile secrete. Crede că există comploturi împotriva lui şi a familiei lui şi anturajul se poziţionează în funcţie de aceste informaţii, false sau adevărate. "Cîteodată e tentat de ideea guvernării: îşi ia telefonul mobil, un aparat Nokia vechi, nesecurizat, şi vorbeşte cu colaboratorii. Cînd nu i se răspunde, se înfurie: ŤMă ignori! Nu se poate lucra aşa!»". Alt colaborator crede că lui Lech Kaczyinsky nu-i place funcţia de preşedinte. "El e un om de acţiune. Dar la palat nu e vorba de nici o acţiune. Sînt doar întîlniri oficiale, delegaţii, ceremonii de atribuire a decoraţiilor, mă rog, tot ceremonialul. Predecesorul său, Alexandre Kwasniewski, şi soţia lui, cu pălăriile ei atît de frumoase, se simţeau bine în acest rol, Lech - nu". Un politician important povesteşte că, seara, preşedintele stă de vorbă cu vechiul său prieten, Maciej Lopinski: "E unul dintre cei mai vechi prieteni, se cunosc de pe timpul cînd amîndoi erau în opoziţie. Beau vin şi evocă bunele vremuri de altădată". (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.