Vechea gașcă

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Cuvîntul gașcă este atestat pe la jumătatea secolului al XIX-lea, în dicționarul român-german al doctorului G.A. Polizu (tipărit la Brașov, în 1857). Sensul fundamental al cuvîntului nu s-a schimbat prea mult de atunci, deși conotațiile sale negative au fost tot mai mult concurate, în registrul familiar, de valori neutre sau chiar pozitive. Definiția cea mai severă, extinsă și politizată, apare în Dicționarul limbii române literare contemporane (1955-1957): „grup restrîns de oameni, lipsiți de principii morale și sociale, uniți între dînșii în vederea unor acțiuni comune pentru satisfacerea ambițiilor și intereselor personale, în paguba și cu nesocotirea intereselor generale ale societății”. În DEX, amploarea acuzațiilor se reduce, dar definiția rămîne în cheie exclusiv negativă: „grup restrîns de oameni, uniți între ei prin preocupări, mai ales în vederea săvîrșirii unor acțiuni reprobabile; grup de oameni care se află la periferia societății”. De abia în Micul dicționar academic (MDA) își face loc și accepția inocentă – „grup de prieteni (tineri) care se distrează împreună, fac excursii etc.” –, pe care o înregistrează, desigur, dicționarele de limbaj familiar și argotic (de exemplu, G. Volceanov, Dicționar de argou al limbii române, 2007: „grup de adolescenți/de liceeni; grup de tineri; grup de prieteni”). Asumarea glumeață a unui termen subversiv de către limbajul tinerilor e un fenomen curent. Sensul pozitiv al cuvîntului este bine fixat în sintagma de gașcă (în MDA: „a fi de gașcă – a avea spirit camaraderesc”)

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, gașcă devenise deja un cuvînt la modă al limbajului politic și jurnalistic românesc: o tipică insultă adresată global adversarilor. Cuvîntul apare în tirada unui personaj din romanul Don Juanii din București, de Radu Ionescu (1861), indignat de atitudinea inșilor care „depărtează din gașca lor pe toți aceia cari nu se închină înaintea lor”. E folosit și de Pristanda, cînd povestește cum i-a spionat pe adversarii politici ai guvernului, adunați în casa lui Nae Cațavencu: „toată gașca-n păr” (Caragiale, O scrisoare pierdută, 1885). O cronică a spectacolului, apărută într-un „ziar radical din București” și citată de Titu Maiorescu în Comediile d-lui I.L. Caragiale, îl acuza pe autor de implicare politică: „Voim un teatru național, nu o gașcă de opoziție nedemnă” (1885). Și Ion Ghica folosește termenul, în scrisorile către Alecsandri: „oamenii de gașcă se tămîie și se canonizează între dînșii” (în Convorbiri literare, 1 decembrie 1880). Cuvîntul era frecvent utilizat, spre sfîrșitul secolului, în ziarul Lupta („Organ democrat radical”), de exemplu într-un editorial al lui Constantin Bacalbașa intitulat chiar „Gașcă?“, în care este vizibilă simetria acuzațiilor reciproce: „Cînd Constituționalul aruncă cu dispreț epitetul de gașcă profesorilor universitari, dînsul uită că colegiile-gașcă sînt o instituție eminamente conservatoare” (14 februarie 1892). Nu e de mirare că și dicționarul român-francez al lui Frédéric Damé, unul dintre cele mai atente la limbajul cotidian al vremii, înregistrează în 1894 termenul gașcă, tradus prin „bande, coterie” și ilustrat prin sintagmele particularizate gașcă politică și gașcă literară.

Astăzi, cuvîntul are o carieră literară asigurată (a se vedea, de exemplu, Dan Lungu, Băieți de gașcă), e prezent și în muzica ușoară (de pildă, „Gașca mea“, 2004), dar își păstrează și valori peiorative în discursul jurnalistic. O ilustrare a variilor tipuri de aplicare contemporană a termenului (gașcă de copii, găștile de fete, găști de șmecheri etc.) se găsește în articolul Adinei Popescu, „În România, dacă nu faci parte din nici o gașcă, nu exiști“ (Dilema veche, nr. 913, din 7-13 octombrie 2021). 

Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată. Unele dintre dicționarele noastre mai vechi sugerau însă o anumită evoluție semantică, prin ordinea în care dispuneau sensurile sale, între care unele sînt regionale, specifice mai ales Moldovei. În dicționarul academic coordonat de Sextil Pușcariu (Dicționarul limbii române, tomul din 1934), se pornește de la sensul „gaură”: „Înțelesul fundamental pare a fi «gaură»”; „O bortă în pămînt cît căciula se numește gașcă” (citat din revista Șezătoarea). De aici se trece la înțelesul de „adăpost” („locul ascuns unde-și fac planuri oameni răi, loc de întîlnire”) și apoi la cel de „tovărășie (tainică) de oameni care urmăresc scopuri rele”. Se sugerează astfel o trecere, prin metonimie, de la denumirea adăpostului mizer la cea a adunăturii umane care îl populează 

Cred că trecerea de la sensul „gaură” la cel de „grup (advers) de interese” poate fi explicată și altfel. Tudor Pamfile, în Jocuri de copii adunate din satul Țepu (jud. Tecuci), 1906, descrie mai multe jocuri cu mingea în care găurile (găștile)defineau poziția și interesele fiecărei echipe. Din descrierea jocurilor se vede deja identificarea dintre gașcă și cei care o apără: „lovesc tare beţele lor şi pleacă fiecare să puie piciorul în gaşca lui, „B la bătaie are tovarăşi de gaşcă de partea lui”, „Apoi vine rîndul perechii FH să dea ţîcă, pe când B ori D păzesc gaşca lor ori pe a vecinilor” etc. De la bun început, Tudor Pamfile afirmă că jocul de-a mingea pe care îl descrie „e jocul cel mai de samă, mai serios, deoarece îl joacă copiii de la 7 ani, pînă la oamenii de 50-55 de ani” și că regretă treptata lui abandonare. Un cuvînt foarte folosit într-un joc cu mingea (cunoscut așadar de toți, dar neconsemnat în scris) poate deveni foarte ușor metaforă politică la modă și își poate păstra prospețimea colocvială mult timp după ce jocul a fost uitat.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.