Vechea gașcă

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Cuvîntul gașcă este atestat pe la jumătatea secolului al XIX-lea, în dicționarul român-german al doctorului G.A. Polizu (tipărit la Brașov, în 1857). Sensul fundamental al cuvîntului nu s-a schimbat prea mult de atunci, deși conotațiile sale negative au fost tot mai mult concurate, în registrul familiar, de valori neutre sau chiar pozitive. Definiția cea mai severă, extinsă și politizată, apare în Dicționarul limbii române literare contemporane (1955-1957): „grup restrîns de oameni, lipsiți de principii morale și sociale, uniți între dînșii în vederea unor acțiuni comune pentru satisfacerea ambițiilor și intereselor personale, în paguba și cu nesocotirea intereselor generale ale societății”. În DEX, amploarea acuzațiilor se reduce, dar definiția rămîne în cheie exclusiv negativă: „grup restrîns de oameni, uniți între ei prin preocupări, mai ales în vederea săvîrșirii unor acțiuni reprobabile; grup de oameni care se află la periferia societății”. De abia în Micul dicționar academic (MDA) își face loc și accepția inocentă – „grup de prieteni (tineri) care se distrează împreună, fac excursii etc.” –, pe care o înregistrează, desigur, dicționarele de limbaj familiar și argotic (de exemplu, G. Volceanov, Dicționar de argou al limbii române, 2007: „grup de adolescenți/de liceeni; grup de tineri; grup de prieteni”). Asumarea glumeață a unui termen subversiv de către limbajul tinerilor e un fenomen curent. Sensul pozitiv al cuvîntului este bine fixat în sintagma de gașcă (în MDA: „a fi de gașcă – a avea spirit camaraderesc”)

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, gașcă devenise deja un cuvînt la modă al limbajului politic și jurnalistic românesc: o tipică insultă adresată global adversarilor. Cuvîntul apare în tirada unui personaj din romanul Don Juanii din București, de Radu Ionescu (1861), indignat de atitudinea inșilor care „depărtează din gașca lor pe toți aceia cari nu se închină înaintea lor”. E folosit și de Pristanda, cînd povestește cum i-a spionat pe adversarii politici ai guvernului, adunați în casa lui Nae Cațavencu: „toată gașca-n păr” (Caragiale, O scrisoare pierdută, 1885). O cronică a spectacolului, apărută într-un „ziar radical din București” și citată de Titu Maiorescu în Comediile d-lui I.L. Caragiale, îl acuza pe autor de implicare politică: „Voim un teatru național, nu o gașcă de opoziție nedemnă” (1885). Și Ion Ghica folosește termenul, în scrisorile către Alecsandri: „oamenii de gașcă se tămîie și se canonizează între dînșii” (în Convorbiri literare, 1 decembrie 1880). Cuvîntul era frecvent utilizat, spre sfîrșitul secolului, în ziarul Lupta („Organ democrat radical”), de exemplu într-un editorial al lui Constantin Bacalbașa intitulat chiar „Gașcă?“, în care este vizibilă simetria acuzațiilor reciproce: „Cînd Constituționalul aruncă cu dispreț epitetul de gașcă profesorilor universitari, dînsul uită că colegiile-gașcă sînt o instituție eminamente conservatoare” (14 februarie 1892). Nu e de mirare că și dicționarul român-francez al lui Frédéric Damé, unul dintre cele mai atente la limbajul cotidian al vremii, înregistrează în 1894 termenul gașcă, tradus prin „bande, coterie” și ilustrat prin sintagmele particularizate gașcă politică și gașcă literară.

Astăzi, cuvîntul are o carieră literară asigurată (a se vedea, de exemplu, Dan Lungu, Băieți de gașcă), e prezent și în muzica ușoară (de pildă, „Gașca mea“, 2004), dar își păstrează și valori peiorative în discursul jurnalistic. O ilustrare a variilor tipuri de aplicare contemporană a termenului (gașcă de copii, găștile de fete, găști de șmecheri etc.) se găsește în articolul Adinei Popescu, „În România, dacă nu faci parte din nici o gașcă, nu exiști“ (Dilema veche, nr. 913, din 7-13 octombrie 2021). 

Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată. Unele dintre dicționarele noastre mai vechi sugerau însă o anumită evoluție semantică, prin ordinea în care dispuneau sensurile sale, între care unele sînt regionale, specifice mai ales Moldovei. În dicționarul academic coordonat de Sextil Pușcariu (Dicționarul limbii române, tomul din 1934), se pornește de la sensul „gaură”: „Înțelesul fundamental pare a fi «gaură»”; „O bortă în pămînt cît căciula se numește gașcă” (citat din revista Șezătoarea). De aici se trece la înțelesul de „adăpost” („locul ascuns unde-și fac planuri oameni răi, loc de întîlnire”) și apoi la cel de „tovărășie (tainică) de oameni care urmăresc scopuri rele”. Se sugerează astfel o trecere, prin metonimie, de la denumirea adăpostului mizer la cea a adunăturii umane care îl populează 

Cred că trecerea de la sensul „gaură” la cel de „grup (advers) de interese” poate fi explicată și altfel. Tudor Pamfile, în Jocuri de copii adunate din satul Țepu (jud. Tecuci), 1906, descrie mai multe jocuri cu mingea în care găurile (găștile)defineau poziția și interesele fiecărei echipe. Din descrierea jocurilor se vede deja identificarea dintre gașcă și cei care o apără: „lovesc tare beţele lor şi pleacă fiecare să puie piciorul în gaşca lui, „B la bătaie are tovarăşi de gaşcă de partea lui”, „Apoi vine rîndul perechii FH să dea ţîcă, pe când B ori D păzesc gaşca lor ori pe a vecinilor” etc. De la bun început, Tudor Pamfile afirmă că jocul de-a mingea pe care îl descrie „e jocul cel mai de samă, mai serios, deoarece îl joacă copiii de la 7 ani, pînă la oamenii de 50-55 de ani” și că regretă treptata lui abandonare. Un cuvînt foarte folosit într-un joc cu mingea (cunoscut așadar de toți, dar neconsemnat în scris) poate deveni foarte ușor metaforă politică la modă și își poate păstra prospețimea colocvială mult timp după ce jocul a fost uitat.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată depunerii jurământului de către preşedintele ales al României, Nicuşor Dan, la Palatul Parlamentului din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Cine sunt consilierii care au stat lângă Nicușor Dan la primele consultări cu partidele SURSE
Președintele Nicușor Dan nu a participat singur la consultările cu partidele parlamentare convocate miercuri, 28 mai, ci a fost însoțit de un actual consilier și un potențial viitor consilier.
image png
S-a aflat câștigătorul „Chefi la cuțite 2025”. La cine a ajuns marele premiu
Sezonul 15 al emisiunii culinare „Chefi la cuțite” ajunge miercuri seară la final.
WhatsApp Video 2025 05 28 at 14 31 18 mp4 thumbnail png
Un bărbat de 71 ani, reținut pentru șantaj și pornografie. A amenințat o fată de 17 ani care nu a mai vrut să continue relația cu el
Un bărbat în vârstă de 71 ani a șantajat o adolescentă de 17 ani că le va trimite părinților imagini indecente cu aceasta dacă nu este de acord să continue relația începută. Bărbatul a fost reținut.
floarea soarelui shutterstock 687011962 jpg
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic o mână de semințe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui sunt bune pentru sănătatea inimii, a tiroidei și a sistemului imunitar, ajutând totodată la gestionarea glicemiei și a senzației de foame.
WhatsApp Image 2025 05 28 at 14 50 04 jpeg
cluj napoca pexels jpg
Orașul din România care se mândrește cu opt hoteluri de cinci stele. Este al doilea din țară ca număr de astfel de unități de cazare, după București
România numără, în prezent, 38 de hoteluri de cinci stele, potrivit datelor oficiale, iar distribuția acestora reflectă dinamica dezvoltării economice și turistice din marile orașe ale țării. Capitala rămâne lider incontestabil la acest capitol, cu 17 unități de lux, însă un alt oraș important din ț
foc diana jpg
Atac incendiar la moșia familiei Spencer. O parte din moștenirea istorică a Prințesei Diana, distrusă de flăcări
O parte din moștenirea istorică a Prințesei Diana a fost grav afectată în urma unui atac incendiar petrecut pe domeniul Althorp, reședința de secole a familiei Spencer din Northamptonshire.
Propaganda fals fake news FOTO Shutterstock
MAE condamnă manipularea identității oficialilor români în campanii de dezinformare. „România rămâne un partener dedicat al Republicii Moldova”
Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm utilizarea ilegală a identității vizuale a oficialilor români în scopul manipulării opiniei publice și subminării încrederii în parcursul democratic și european al Republicii Moldova.
Michael Dickerson împreună cu ministrul Bogdan Ivan Foto US Embassy jpeg
Ministrul Economiei a semnat două scrisori de solicitare pentru coproducția de muniție cu Statele Unite
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a semnat miercuri, 28 mai, două scrisori de solicitare pentru coproducţia de muniţie cu Statele Unite, fiind vizată coproducţia muniţiei pentru tancurile Abrams şi a muniţiei de artilerie.