Vechea gașcă

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Cuvîntul gașcă este atestat pe la jumătatea secolului al XIX-lea, în dicționarul român-german al doctorului G.A. Polizu (tipărit la Brașov, în 1857). Sensul fundamental al cuvîntului nu s-a schimbat prea mult de atunci, deși conotațiile sale negative au fost tot mai mult concurate, în registrul familiar, de valori neutre sau chiar pozitive. Definiția cea mai severă, extinsă și politizată, apare în Dicționarul limbii române literare contemporane (1955-1957): „grup restrîns de oameni, lipsiți de principii morale și sociale, uniți între dînșii în vederea unor acțiuni comune pentru satisfacerea ambițiilor și intereselor personale, în paguba și cu nesocotirea intereselor generale ale societății”. În DEX, amploarea acuzațiilor se reduce, dar definiția rămîne în cheie exclusiv negativă: „grup restrîns de oameni, uniți între ei prin preocupări, mai ales în vederea săvîrșirii unor acțiuni reprobabile; grup de oameni care se află la periferia societății”. De abia în Micul dicționar academic (MDA) își face loc și accepția inocentă – „grup de prieteni (tineri) care se distrează împreună, fac excursii etc.” –, pe care o înregistrează, desigur, dicționarele de limbaj familiar și argotic (de exemplu, G. Volceanov, Dicționar de argou al limbii române, 2007: „grup de adolescenți/de liceeni; grup de tineri; grup de prieteni”). Asumarea glumeață a unui termen subversiv de către limbajul tinerilor e un fenomen curent. Sensul pozitiv al cuvîntului este bine fixat în sintagma de gașcă (în MDA: „a fi de gașcă – a avea spirit camaraderesc”)

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, gașcă devenise deja un cuvînt la modă al limbajului politic și jurnalistic românesc: o tipică insultă adresată global adversarilor. Cuvîntul apare în tirada unui personaj din romanul Don Juanii din București, de Radu Ionescu (1861), indignat de atitudinea inșilor care „depărtează din gașca lor pe toți aceia cari nu se închină înaintea lor”. E folosit și de Pristanda, cînd povestește cum i-a spionat pe adversarii politici ai guvernului, adunați în casa lui Nae Cațavencu: „toată gașca-n păr” (Caragiale, O scrisoare pierdută, 1885). O cronică a spectacolului, apărută într-un „ziar radical din București” și citată de Titu Maiorescu în Comediile d-lui I.L. Caragiale, îl acuza pe autor de implicare politică: „Voim un teatru național, nu o gașcă de opoziție nedemnă” (1885). Și Ion Ghica folosește termenul, în scrisorile către Alecsandri: „oamenii de gașcă se tămîie și se canonizează între dînșii” (în Convorbiri literare, 1 decembrie 1880). Cuvîntul era frecvent utilizat, spre sfîrșitul secolului, în ziarul Lupta („Organ democrat radical”), de exemplu într-un editorial al lui Constantin Bacalbașa intitulat chiar „Gașcă?“, în care este vizibilă simetria acuzațiilor reciproce: „Cînd Constituționalul aruncă cu dispreț epitetul de gașcă profesorilor universitari, dînsul uită că colegiile-gașcă sînt o instituție eminamente conservatoare” (14 februarie 1892). Nu e de mirare că și dicționarul român-francez al lui Frédéric Damé, unul dintre cele mai atente la limbajul cotidian al vremii, înregistrează în 1894 termenul gașcă, tradus prin „bande, coterie” și ilustrat prin sintagmele particularizate gașcă politică și gașcă literară.

Astăzi, cuvîntul are o carieră literară asigurată (a se vedea, de exemplu, Dan Lungu, Băieți de gașcă), e prezent și în muzica ușoară (de pildă, „Gașca mea“, 2004), dar își păstrează și valori peiorative în discursul jurnalistic. O ilustrare a variilor tipuri de aplicare contemporană a termenului (gașcă de copii, găștile de fete, găști de șmecheri etc.) se găsește în articolul Adinei Popescu, „În România, dacă nu faci parte din nici o gașcă, nu exiști“ (Dilema veche, nr. 913, din 7-13 octombrie 2021). 

Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată. Unele dintre dicționarele noastre mai vechi sugerau însă o anumită evoluție semantică, prin ordinea în care dispuneau sensurile sale, între care unele sînt regionale, specifice mai ales Moldovei. În dicționarul academic coordonat de Sextil Pușcariu (Dicționarul limbii române, tomul din 1934), se pornește de la sensul „gaură”: „Înțelesul fundamental pare a fi «gaură»”; „O bortă în pămînt cît căciula se numește gașcă” (citat din revista Șezătoarea). De aici se trece la înțelesul de „adăpost” („locul ascuns unde-și fac planuri oameni răi, loc de întîlnire”) și apoi la cel de „tovărășie (tainică) de oameni care urmăresc scopuri rele”. Se sugerează astfel o trecere, prin metonimie, de la denumirea adăpostului mizer la cea a adunăturii umane care îl populează 

Cred că trecerea de la sensul „gaură” la cel de „grup (advers) de interese” poate fi explicată și altfel. Tudor Pamfile, în Jocuri de copii adunate din satul Țepu (jud. Tecuci), 1906, descrie mai multe jocuri cu mingea în care găurile (găștile)defineau poziția și interesele fiecărei echipe. Din descrierea jocurilor se vede deja identificarea dintre gașcă și cei care o apără: „lovesc tare beţele lor şi pleacă fiecare să puie piciorul în gaşca lui, „B la bătaie are tovarăşi de gaşcă de partea lui”, „Apoi vine rîndul perechii FH să dea ţîcă, pe când B ori D păzesc gaşca lor ori pe a vecinilor” etc. De la bun început, Tudor Pamfile afirmă că jocul de-a mingea pe care îl descrie „e jocul cel mai de samă, mai serios, deoarece îl joacă copiii de la 7 ani, pînă la oamenii de 50-55 de ani” și că regretă treptata lui abandonare. Un cuvînt foarte folosit într-un joc cu mingea (cunoscut așadar de toți, dar neconsemnat în scris) poate deveni foarte ușor metaforă politică la modă și își poate păstra prospețimea colocvială mult timp după ce jocul a fost uitat.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.