Vaccinare versus neparticipare la competiţii?

Publicat în Dilema Veche nr. 918 din 11 – 17 noiembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Cine ar fi crezut că o să ajungem aici? Anul trecut era altă planetă. Planeta care se ruga, care implora o barieră împotriva pandemiei golitoare de stadioane şi terminatoare de competiţii. Cîte jurăminte, cîte legăminte! „O să fim copii cuminţi şi o să ne bem lăpticul pînă la fund, doar să ne lăsaţi la joacă, vă rugăăăăăăm! Doamna, domnu’, vă rugăm noi frumos!” Ori poate că n-a fost aşa? Poate că ne joacă nouă, „ăstorlalţi”, imaginaţia o festă. Poate că e ceea ce am fi vrut să auzim. Poate că „ăilalţi” şi-au zis în barbă: „Nici morţi!” (scuzaţi!). E posibil ca, din momentul în care a apărut drăcovenia asta de virus, planeta să se fi împărţit deja, ca o caravană de beduini la mijlocul deşertului, care se rupe în două. Şi fiecare parte o ia spre locul în care crede că e oaza. Cert e că am ajuns acolo unde nu mai există cale de mijloc.

În sport, ca în orice, unii cred în ştiinţă, alţii în neştiinţă. Neştiinţa nu e un termen peiorativ, e doar ceva nemăsurabil, necuantificabil, care nu cere dovezi şi care nu acceptă dovezi, nici măcar pe cele flagrante. Ca într-un război în care camaradul de lîngă tine ia un glonte în cap, dar tu 1) ori nu crezi că l-a omorît un glonte, 2) ori crezi ferm că pe tine n-o să te nimerească. Asta e tot. Novak Djokovic, tocmai devenind încă şi mai mare la scara istoriei tenisului după ce a bătut recordul de stat în fruntea ierarhiei mondiale, nu vrea să spună dacă s-a vaccinat au ba. Ceea ce, de fapt, e la fel de limpede ca şi dacă ar fi spus că nu s-a vaccinat. Djoko e în răspărul lumii pe care unii dintre noi o cred civilizată. A fost, de exemplu, motorul unui turneu în plin val al pandemiei, cînd toţi stăteam cu capul la cutie. El însă a mers înainte, sîrb mîndru şi asumat. A făcut boala, ete, na, şi ce?! E bine-mersi. Sănătos, voios, victorios. Nu vrea să fie „înţărcat”. Foarte bine, spun cei de la Open-ul Australiei, turneul de Mare Şlem pe care Nole l-a cîştigat de cele mai multe ori. Nu te vaccinezi, uite un set de reguli draconice ca să ne asigurăm că sănătatea ta sîrbească nu transportă nişte cadouri pentru ai noştri. Aşa că Djokovic nu ştie dacă va participa sau nu. De fapt, cei din insula-continent au o logică simplă: vrem să trăim normal, toţi, nu doar Feţii-Frumoşi, ci şi, scuzaţi, Babele Cloanţe, că au şi ele dreptul la viaţă. E la mintea cocoşului balcanic. Nu peste tot prevalează dictonul „I’m the best, f..k the rest!”. Dacă asta îi văduveşte de o vedetă uriaşă, so be it! Poate le cîştigă o viaţă, două. Ăia sînt nebuni după viaţă, ce să-i faci? Viaţa asta, nu cea de apoi. De glonţul ăsta le pasă. Nu te supăra, Nole, fac şi ei ce au învăţat. Că ei au.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

nadia comaneci dan grecu facebook webp
pensie jpg
Categoria de seniori care e în pericol să-și piardă pensia. Documentul pe care trebuie să îl depună până la sfârșitul lunii decembrie 2024
Pensionarii trebuie să depună neapărat un act, dacă nu vor să rămână fără pensii. Această categorie de vârstnici au de luat în calcul mai multe aspecte, dacă vor să își asigure pensia pe viitor.
parlamentul european profimedia  jpg
Europarlamentarul cu cele mai mari venituri din noul Parlament European este român. Încasează 657.000 euro pe an, dar susține suveranismul
Aproximativ 30% dintre cei 720 de deputați din Parlamentul European câștigă în mod colectiv un venit suplimentar de peste 6,3 milioane de euro pe an, pe lângă salariul de europarlamentar, potrivit unui studiu recent.
d97f711af287e3e172d47ba7331937318e07113a png
Cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu vor dormi mai mult de 6 ore pe noapte
Un model digital grotesc arată cum ar putea arăta oamenii în 2050, dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții ar trebui să un somn de 7 - 9 ore, pe noapte. Apar durerile de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.
fcsb hoffenheim facebook jpg
Nemții, uimiți de numărul românilor din tribune la Hoffenheim - FCSB. „Ai noștri nu se mai auzeau”
Campioana României a scos un punct pe terenul germanilor, în Europa League.
aparate colectare ambalaje SGR  foto Auchan jpg
RetuRO, despre neregulile descoperite la audit: Firma a fost desemnată în baza unei licitații
În urma articolului publicat în „Adevărul” pe baza auditului realizat de KPMG care scotea la iveală abateri care ar fi favorizat o anumită firmă de logistică, RetuRO precizează că „nu este vorba de abateri intenționate” și că firma a fost desemnată în baza unei licitații.
Tărăncuță odihnindu se, pictură Nicolae Grigorescu  Foto Artmark jpg
Nou record pentru piața românească de artă: cu cât s-a vândut o pictură de Grigorescu
Piața românească de artă a fost martora unei seri memorabile, cu multiple recorduri istorice stabilite în cadrul celei mai bune licitații de iarnă din ultimii cinci ani.
studenti jpg
Comunicarea, scutul democrației în fața extremismului și a propagandei
În actualul context politic și social al României, cu extremismul în creștere în Parlament, anularea pe bună dreptate a alegerilor prezidențiale și o polarizare tot mai accentuată a societății, este esențial să ne întrebăm: cine comunică cu cetățenii acestei țări?
tarom foto shutterstock
Cum s-a ajuns ca TAROM să fie considerată una dintre cele mai slabe companii aeriene din lume?
De la glorie la decădere. Este fix povestea TAROM, care ilustrează perfect cum managementul ineficient, politizarea și deciziile comerciale greșite pot distruge o companie cu potențial imens. Din nefericire, în 2024 clasamentul AirHelp a plasat compania românească pe locul 102 din 109 companii evalu