Vacanţe la mare

Publicat în Dilema Veche nr. 237 din 28 Aug 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Urlă, cîntă, cad, se dezbracă, bărbaţii se îmbracă în haine femeieşti şi invers, vomită" - spune primarul din Malia, Konstantinos Lagoudakis, despre turiştii britanici. Malia este o staţiune situată în partea de nord-vest a insulei Creta şi britanicii pot fi uşor recunoscuţi după paloarea pielii. Se pare că proiectele lor de vacanţă se reduc la un singur obiectiv: să se îmbete pînă cad jos. Într-un Raport recent publicat de British Foreign Office despre comportamentul britanicilor în afara graniţelor se arăta că, în 12 luni, 602 britanici au fost internaţi în spital, 28 au fost violaţi în Grecia, iar în Spania au murit 1591 şi 2032 au fost arestaţi. Nu se face deosebire între cazurile medicale şi arestările motivate de beţie. "S-a consolidat reputaţia Marii Britanii ca a celui mai mare exportator în Europa de huligani beţi" (International Herald Tribune, 23 august). Se povestesc fapte comice şi de groază: în timpul zborului de întoarcere de la insula Kos spre Manchester, două femei bete urlau "vrem aer curat" şi folosind o sticlă de vodcă drept armă le-au atacat pe stewardese, cerîndu-le să deschidă uşa de avarie. Erau la o înălţime de 30.000 de picioare. Avionul a aterizat în grabă la Frankfurt şi cele două au fost arestate. Altădată, un tînăr de vreo 20 de ani împreună cu sora lui şi cu un prieten au petrecut pînă dimineaţa şi cînd au revenit la hotel, deşi ea negase că ar fi însărcinată, a născut un copil. Au plecat să petreacă mai departe şi cînd s-au întors copilul era mort. Ea a fost acuzată de infanticid. Cine e de vină? Conform unora, făptuitorii nu sînt decît victimele unei culturi prea constrîngătoare, care nu le permite nici o relaxare. Vinovaţi ar fi şi operatorii de turism: ei îşi atrag clienţii prin preţurile scăzute, făcînd reclamă posibilităţii nelimitate de a bea. Cît timp scot bani, nici patronii din Mali, epicentrul dezmăţului, nu sînt prea vigilenţi, deşi anul trecut au organizat o demonstraţie antibritanică. De vină e şi presa: ca peste tot în lume exagerează. Încă delincvenţii n-au fost declaraţi ţigani sau britanici nereprezentativi pentru virtuţile care au menţinut Marea Britanie în rîndul marilor puteri. ( M. B. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi