Va alimenta războiul din Ucraina proliferarea nucleară?

Joseph S. NYE, Jr.
Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
image

Cînd Uniunea Sovietică s-a dezmembrat, în 1991, Ucraina a moștenit o parte din arsenalul ei nuclear. Dar prin Memorandumul de la Budapesta din 1994, Ucraina a acceptat să returneze Rusiei aceste arme, în schimbul „garantării” suveranității și granițelor ei de către Rusia, Marea Britanie și SUA. Rusia a încălcat flagrant această promisiune, prin anexarea Crimeii în 2014, și a călcat în picioare Memorandumul prin invadarea Ucrainei, pe 24 februarie. Mulți observatori au conchis că Ucraina a făcut o greșeală fatală atunci cînd a renunțat la arsenalul nuclear (odinioară, al treilea cel mai mare din lume). Au oare dreptate?

La începutul anilor 1960, președintele american J.F. Kennedy a prezis că cel puțin 25 de state vor deveni puteri nucleare în următorul deceniu. Dar, în 1968, statele membre ale ONU au semnat un tratat de neproliferare care a restrîns posesia de arme nucleare la cele cinci state care deja le dețineau (SUA, Uniunea Sovietică, Anglia, Franța și China). Astăzi, sînt numai nouă state care dețin arme nucleare – cele cinci semnatare ale tratatului, plus Israel, Pakistan și Coreea de Nord, dar mai există și „statele intermediare” (țări care au capacitatea tehnologică de a produce rapid arme nucleare) care iau în considerare această opțiune.

Unii analiști sugerează că proliferarea ar putea fi ceva benefic, deoarece o lume de porci spinoși cu arme nucleare ar fi mai stabilă decît o lume de lupi nucleari și iepuri neînarmați. În opinia lor, Rusia nu ar fi îndrăznit să invadeze o Ucraină înarmată nuclear. Mai mult, ei se întreabă de ce anumite state trebuie să aibă dreptul de a deține arme nucleare, iar altele nu.

Alții sînt adepții interzicerii tuturor armelor nucleare, un obiectiv stabilit de Tratatul ONU asupra Interzicerii Armelor Nucleare din 2017, care a intrat în vigoare în 2021. În prezent, tratatul are 86 de semnatari și 66 de părți participante (chiar dacă nici unul dintre cele nouă state cu arme nucleare nu l-a semnat).

Scepticii acestei abordări argumentează că, deși suprimarea armelor nucleare ar putea fi o aspirație benefică pe termen lung, eforturile pripite de a o atinge ar putea crește instabilitatea și probabilitatea conflictului. Adevărata provocare etică, spun aceștia, constă nu atît în existența armelor nucleare, ci în probabilitatea utilizării lor. Ar fi fost poate mai bine dacă umanitatea nu ar fi descoperit în 1930 aplicațiile puterii fisiunii nucleare; dar cunoașterea nu poate fi suprimată, astfel încît e mai util să ne concentrăm pe reducerea riscurilor utilizării ei în războaie.

Să presupunem că trăiți într-un cartier în care au loc permanent spargeri, tîlhării și atacuri devastatoare. Într-o zi, unii dintre vecinii dvs. decid să-și echipeze casele cu dispozitive explozive puternice și mecanisme de declanșare cu fir, și să afișeze semne de avertizare pentru a-i descuraja pe intruși. Problema e că, dacă aceste dispozitive sînt declanșate, casa dvs. ar fi și ea avariată. Pe de altă parte, încercarea de a demantela rapid sistemul de protecție presupune și ea pericole considerabile.

Ce ați face în aceste condiții? I-ați putea ruga pe vecinii dvs. să folosească sistemul doar pentru a se apăra de intruși, nu pentru a-i amenința pe alții. I-ați putea încuraja să instaleze dispozitive care să reducă riscul accidentelor și le-ați putea cere despăgubiri pentru riscul pe care vi-l impun, prin includerea casei dvs. în aria protejată de semnele de avertizare. Și i-ați putea convinge să demanteleze sistemul la un moment dat, în viitor, cînd se vor găsi mijloace mai sigure de protecție.

Făcînd o analogie grosieră, cam de genul acesta sînt condițiile stabilite de Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNN) din 1968, și acesta e motivul pentru care invazia rusească în Ucraina este atît de devastatoare. Rusia nu numai că și-a încălcat garanția de securitate pe care a formulat-o explicit în Memorandumul de la Budapesta, dar ea a făcut aluzie și la escaladarea nucleară, pentru a-i descuraja pe alți actori să vină în ajutorul Ucrainei. Ceea ce slăbește tabuul care interzice tratarea armelor nucleare ca pe arme convenționale – o convenție pe care economistul laureat al Premiului Nobel Thomas Schelling a numit-o cea mai importantă normă globală din 1945 încoace.

Cu toate acestea, ar fi o greșeală să exagerăm răul pe care invazia din Ucraina l-a pricinuit regimului de neproliferare. În primul rînd, cei care cred că lecția învățată de alte state din această invazie e că deținerea de arme nucleare le-ar oferi mai multă siguranță simplifică excesiv istoria. Nu putem fi siguri că nu s-ar fi întîmplat nimic dacă Ucraina și-ar fi păstrat armele nucleare din era sovietică.

În fond, astfel de arme nu vin „din fabrică” gata pentru a fi folosite. Materialul fisionabil din rachetele sovietice cu rază lungă de acțiune staționate în Ucraina ar fi trebuit demontat, modificat și revalorificat. Ceea ce ar fi presupus nu numai timp și competență de specialitate, dar ar fi accelerat intervenția Rusiei. Atunci cînd statele se apropie de stadiul nuclear intermediar, ele intră într-o „vale a vulnerabilității” (Proceedings of the National Security Affairs Conference, 17-19 iulie, 1978) care le poate reduce securitatea și crește instabilitatea generală. Chiar și atunci cînd disuasiunea stabilă e imaginabilă într-o anumită regiune, a merge acolo poate fi foarte riscant.

Unii teoreticieni argumentează că, la fel cum armele nucleare au sporit prudența în rîndul marilor puteri, oferindu-le un „glob de cristal” în care să vadă distrugerea care ar urma unui război nuclear, răspîndirea armelor nucleare ar produce stabilitate și în rîndul unor rivali regionali de talie mai mică: porcii spinoși nucleari se vor comporta ca iepurii, nu ca lupii.

Dar nu toate regiunile sînt egale în ceea ce privește riscul de escaladare și nu putem fi siguri că toți liderii vor fi suficient de înțelepți ca să se uite la globurile lor de cristal. Regiunile diferă în privința numărului războaielor civile și a guvernelor răsturnate, a controlului civil al armatei, a securității comunicațiilor și protocoalelor de control al armelor. Dacă noile state nucleare prezintă un risc ridicat de utilizare a armelor nucleare – fie și din greșeală –, securitatea lor și a vecinilor lor va fi cu atît mai scăzută în „valea vulnerabilității”.

În ultimă instanță, dacă armele nucleare proliferează, șansele utilizării lor nechibzuite sau accidentale tind să crească, gestionarea unor potențiale crize nucleare devine mai complicată, iar implementarea unor mecanisme de control care să contribuie, într-o bună zi, la reducerea rolului armelor nucleare în politica globală devine tot mai dificilă. Pe scurt, cu cît e mai mare gradul de răspîndire a armelor presupus defensive, cu atît mai mare va fi riscul de a arunca în aer tot cartierul. Adevărata lecție pe care ne-o oferă războiul purtat de Rusia în Ucraina e despre importanța consolidării actualului TNN și evitarea acțiunilor care îl erodează.

Joseph S. Nye, Jr., profesor la Universitatea Harvard şi fost vicesecretar SUA al Apărării, e autorul, printre altele, al volumului Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump (Oxford University Press, 2020).

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Trucul WhatsApp pentru a afla locația unui contact fără ca acesta să știe
WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din întreaga lume, se actualizează continuu pentru a-și îmbunătăți experiența pentru cei peste două miliarde de utilizatori activi.
image
Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia EXCLUSIV
Ucraina se află într-o situație dificilă în fața unui inamic care are, aparent, resurse nelimitate. Generalul (r) Alexandru Grumaz explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, la ce ne-am putea aștepta în perioada următoare.
image
Bijuteria istorică de pe Dunăre. Cea mai veche navă cu zbaturi din lume încă mai funcţionează VIDEO
Vasul de pasageri „Tudor Vladimirescu” a avut ca oaspeţi de seamă pe Regele Ferdinand, Regina Maria, generalul Averescu, iar în 1959, pe liderii comunişti Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu-Dej.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.