Utopie și PLUS

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Se poate altfel? jpeg

Am fost, pentru cîteva săptămîni, membru PLUS. Am voluntariat și încă fac voluntariat pentru USR și PLUS. L-am criticat la greu pe Dan Barna, dar, comparativ cu liderii PSD, PNL și PMP, Barna este o lumină. Am susținut deschis Alianța USR-PLUS în trecut.

Acestea fiind scrise, cred că Alianța este în acest moment o opțiune proastă pentru ambele partide și în special pentru PLUS.

În ultima lună, PNL a reușit să facă gafe enorme, gafe pentru care PSD și-a pierdut cam jumătate din susținători. Noaptea zecilor de ordonanțe, aducerea în partid a unor membri toxici din Pro România (Daniel Constantin a fost, ani în șir, Viorica lui Dan Voiculescu), punerea primarului PSD-ist din Iași (politicianul sărac cu cel mai bogat bebeluș) pe lista PNL sînt numai cîteva.

Numirile din Justiție și justificările de un penibil demn de Grindeanu ale domnului Orban și ale președintelui Iohannis sînt, de asemenea, o dovadă de maximă ipocrizie, mai ales după atacurile dezlănțuite pe care PNL le-a avut la adresa PSD pe aceeași topică.

În ciuda gafelor PNL, Alianța se zbate în anonimat. USR a declanșat un referendum stupid menit să restabilească puterea în partid a domnului Barna. PLUS a dispărut din comunicarea publică, iar inabilitatea lui Dacian Cioloș de a intra într-o luptă deschisă cu PNL este o barieră importantă. Limbo-ul dintre Nicușor Dan și Vlad Voiculescu pentru candidatura de la București este un alt motiv pentru care susținătorii Alianței sînt din ce în ce mai puțini.

Deși e greu de acceptat, pentru perioada următoare Dan Barna este un om politic mort. Fiecare zi care trece îl face mai vulnerabil și mai puțin popular. Incapabil să renunțe la timp, Dan Barna și echipa din jurul dînsului au cîștigat, dar şi-au îngropat viitorul politic pe termen mediu. Este drept că nu sînt multe alternative pentru leadership în USR. Cosette Chichirău ar fi fost catastrofală și le-ar fi permis membrilor USR care acum sînt profund nemulțumiți de Barna să fi văzut calitățile acestuia, lucru care i-ar fi permis acestuia o posibilă revenire pe cai mari. Moise Guran ar fi o alternativă proastă.

Dan Barna ar fi putut, de asemenea, să intre în competiție pentru Primăria Sibiu și să demonstreze că poate cîștiga o competiție electorală. Departe de a fi un politician curajos, acesta a preferat să stea pe burtă deocamdată.

PLUS, practic, nu mai există. Condus de grupul de la Bruxelles, partidul a jucat lipsit de curaj și a lăsat latura vocală din USR să domine negocierile din Alianță. Speriați de cifrele care arată că PLUS nu are șanse să intre în Parlament și dominat de logica neconflictuală tipică funcționarilor europeni, PLUS s-a lăsat pus la colț de conducerea USR. Cererile de 4:1 în favoarea USR pentru listele eligibile de parlamentare și locale nu sînt rare în negocierile filialelor.

Fuziunea celor două partide în acest moment este o catastrofă, pentru că majoritatea suporterilor USR, dar mai ales ai PLUS sînt extrem de demotivați.

Soluții există, dar toate sînt în afara sferei de confort a conducerii PLUS. Pentru a salva partidul de la un anonimat demn de M10 este nevoie de mult curaj.

Ruperea de USR și revenirea lui Dacian Cioloș pentru o eventuală candidatură la Cluj ar dubla numărul de voturi al partidului pe care îl conduce. În acest moment, în ciuda unui număr foarte mare de susținători la Cluj, Alianța practic nu are candidat.

Asta ar însemna renunțarea la o carieră politică europeană cu un potențial extraordinar – Dacian Cioloș poate deveni un viitor șef al Parlamentului European sau al Comisiei Europene.

Ceilalți doi oameni din conducere și cu ceva vizibilitate ar trebui și ei să renunțe la mandatele din Parlament și să participe la alegerile locale. Dragoș Pîslaru și Dragoș Tudorache ar putea motiva alegătorii în orașe dificile cum ar fi Baia Mare sau Craiova, unde acum Alianța nu are nici o șansă.

În acest fel, PLUS ar putea cîștiga la fel de multe voturi sau poate mai multe ca USR, iar o eventuală fuziune ar putea fi negociată cu totul altfel.

Desigur, toate soluțiile de mai sus sînt profund utopice.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Cum au ajuns romii în principatele române. Statistic, ei sunt mult mai numeroşi decât în orice ţară
De la plecarea lor din India, în urma certurilor dintre conducători, s-au despărţit în două ramuri, o parte îndreptându-se spre Nordul Africii, în timp ce partea cea mai consistentă a luat calea Europei.
image
Povestea nefardată a românului închis în China: „Stăteam într-o cuşcă cu gratii şi dormeam pe o pătură plină de sânge“
Marius Balo l-a căutat pe Dumnezeu la seminarul teologic din Cluj-Napoca, apoi la Academia de studii teologice „Sfântul Vladimir“ din New York, dar l-a găsit cu adevărat într-o celulă de 16 metri pătraţi din Shanghai. A petrecut opt ani în închisorile chinezeşti, timp în care a cunoscut iadul pe Pământ, însă acum consideră că toată experienţa a fost, de fapt, o binecuvântare.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.