Utopie și PLUS
Am fost, pentru cîteva săptămîni, membru PLUS. Am voluntariat și încă fac voluntariat pentru USR și PLUS. L-am criticat la greu pe Dan Barna, dar, comparativ cu liderii PSD, PNL și PMP, Barna este o lumină. Am susținut deschis Alianța USR-PLUS în trecut.
Acestea fiind scrise, cred că Alianța este în acest moment o opțiune proastă pentru ambele partide și în special pentru PLUS.
În ultima lună, PNL a reușit să facă gafe enorme, gafe pentru care PSD și-a pierdut cam jumătate din susținători. Noaptea zecilor de ordonanțe, aducerea în partid a unor membri toxici din Pro România (Daniel Constantin a fost, ani în șir, Viorica lui Dan Voiculescu), punerea primarului PSD-ist din Iași (politicianul sărac cu cel mai bogat bebeluș) pe lista PNL sînt numai cîteva.
Numirile din Justiție și justificările de un penibil demn de Grindeanu ale domnului Orban și ale președintelui Iohannis sînt, de asemenea, o dovadă de maximă ipocrizie, mai ales după atacurile dezlănțuite pe care PNL le-a avut la adresa PSD pe aceeași topică.
În ciuda gafelor PNL, Alianța se zbate în anonimat. USR a declanșat un referendum stupid menit să restabilească puterea în partid a domnului Barna. PLUS a dispărut din comunicarea publică, iar inabilitatea lui Dacian Cioloș de a intra într-o luptă deschisă cu PNL este o barieră importantă. Limbo-ul dintre Nicușor Dan și Vlad Voiculescu pentru candidatura de la București este un alt motiv pentru care susținătorii Alianței sînt din ce în ce mai puțini.
Deși e greu de acceptat, pentru perioada următoare Dan Barna este un om politic mort. Fiecare zi care trece îl face mai vulnerabil și mai puțin popular. Incapabil să renunțe la timp, Dan Barna și echipa din jurul dînsului au cîștigat, dar şi-au îngropat viitorul politic pe termen mediu. Este drept că nu sînt multe alternative pentru leadership în USR. Cosette Chichirău ar fi fost catastrofală și le-ar fi permis membrilor USR care acum sînt profund nemulțumiți de Barna să fi văzut calitățile acestuia, lucru care i-ar fi permis acestuia o posibilă revenire pe cai mari. Moise Guran ar fi o alternativă proastă.
Dan Barna ar fi putut, de asemenea, să intre în competiție pentru Primăria Sibiu și să demonstreze că poate cîștiga o competiție electorală. Departe de a fi un politician curajos, acesta a preferat să stea pe burtă deocamdată.
PLUS, practic, nu mai există. Condus de grupul de la Bruxelles, partidul a jucat lipsit de curaj și a lăsat latura vocală din USR să domine negocierile din Alianță. Speriați de cifrele care arată că PLUS nu are șanse să intre în Parlament și dominat de logica neconflictuală tipică funcționarilor europeni, PLUS s-a lăsat pus la colț de conducerea USR. Cererile de 4:1 în favoarea USR pentru listele eligibile de parlamentare și locale nu sînt rare în negocierile filialelor.
Fuziunea celor două partide în acest moment este o catastrofă, pentru că majoritatea suporterilor USR, dar mai ales ai PLUS sînt extrem de demotivați.
Soluții există, dar toate sînt în afara sferei de confort a conducerii PLUS. Pentru a salva partidul de la un anonimat demn de M10 este nevoie de mult curaj.
Ruperea de USR și revenirea lui Dacian Cioloș pentru o eventuală candidatură la Cluj ar dubla numărul de voturi al partidului pe care îl conduce. În acest moment, în ciuda unui număr foarte mare de susținători la Cluj, Alianța practic nu are candidat.
Asta ar însemna renunțarea la o carieră politică europeană cu un potențial extraordinar – Dacian Cioloș poate deveni un viitor șef al Parlamentului European sau al Comisiei Europene.
Ceilalți doi oameni din conducere și cu ceva vizibilitate ar trebui și ei să renunțe la mandatele din Parlament și să participe la alegerile locale. Dragoș Pîslaru și Dragoș Tudorache ar putea motiva alegătorii în orașe dificile cum ar fi Baia Mare sau Craiova, unde acum Alianța nu are nici o șansă.
În acest fel, PLUS ar putea cîștiga la fel de multe voturi sau poate mai multe ca USR, iar o eventuală fuziune ar putea fi negociată cu totul altfel.
Desigur, toate soluțiile de mai sus sînt profund utopice.