Utopie și PLUS

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Se poate altfel? jpeg

Am fost, pentru cîteva săptămîni, membru PLUS. Am voluntariat și încă fac voluntariat pentru USR și PLUS. L-am criticat la greu pe Dan Barna, dar, comparativ cu liderii PSD, PNL și PMP, Barna este o lumină. Am susținut deschis Alianța USR-PLUS în trecut.

Acestea fiind scrise, cred că Alianța este în acest moment o opțiune proastă pentru ambele partide și în special pentru PLUS.

În ultima lună, PNL a reușit să facă gafe enorme, gafe pentru care PSD și-a pierdut cam jumătate din susținători. Noaptea zecilor de ordonanțe, aducerea în partid a unor membri toxici din Pro România (Daniel Constantin a fost, ani în șir, Viorica lui Dan Voiculescu), punerea primarului PSD-ist din Iași (politicianul sărac cu cel mai bogat bebeluș) pe lista PNL sînt numai cîteva.

Numirile din Justiție și justificările de un penibil demn de Grindeanu ale domnului Orban și ale președintelui Iohannis sînt, de asemenea, o dovadă de maximă ipocrizie, mai ales după atacurile dezlănțuite pe care PNL le-a avut la adresa PSD pe aceeași topică.

În ciuda gafelor PNL, Alianța se zbate în anonimat. USR a declanșat un referendum stupid menit să restabilească puterea în partid a domnului Barna. PLUS a dispărut din comunicarea publică, iar inabilitatea lui Dacian Cioloș de a intra într-o luptă deschisă cu PNL este o barieră importantă. Limbo-ul dintre Nicușor Dan și Vlad Voiculescu pentru candidatura de la București este un alt motiv pentru care susținătorii Alianței sînt din ce în ce mai puțini.

Deși e greu de acceptat, pentru perioada următoare Dan Barna este un om politic mort. Fiecare zi care trece îl face mai vulnerabil și mai puțin popular. Incapabil să renunțe la timp, Dan Barna și echipa din jurul dînsului au cîștigat, dar şi-au îngropat viitorul politic pe termen mediu. Este drept că nu sînt multe alternative pentru leadership în USR. Cosette Chichirău ar fi fost catastrofală și le-ar fi permis membrilor USR care acum sînt profund nemulțumiți de Barna să fi văzut calitățile acestuia, lucru care i-ar fi permis acestuia o posibilă revenire pe cai mari. Moise Guran ar fi o alternativă proastă.

Dan Barna ar fi putut, de asemenea, să intre în competiție pentru Primăria Sibiu și să demonstreze că poate cîștiga o competiție electorală. Departe de a fi un politician curajos, acesta a preferat să stea pe burtă deocamdată.

PLUS, practic, nu mai există. Condus de grupul de la Bruxelles, partidul a jucat lipsit de curaj și a lăsat latura vocală din USR să domine negocierile din Alianță. Speriați de cifrele care arată că PLUS nu are șanse să intre în Parlament și dominat de logica neconflictuală tipică funcționarilor europeni, PLUS s-a lăsat pus la colț de conducerea USR. Cererile de 4:1 în favoarea USR pentru listele eligibile de parlamentare și locale nu sînt rare în negocierile filialelor.

Fuziunea celor două partide în acest moment este o catastrofă, pentru că majoritatea suporterilor USR, dar mai ales ai PLUS sînt extrem de demotivați.

Soluții există, dar toate sînt în afara sferei de confort a conducerii PLUS. Pentru a salva partidul de la un anonimat demn de M10 este nevoie de mult curaj.

Ruperea de USR și revenirea lui Dacian Cioloș pentru o eventuală candidatură la Cluj ar dubla numărul de voturi al partidului pe care îl conduce. În acest moment, în ciuda unui număr foarte mare de susținători la Cluj, Alianța practic nu are candidat.

Asta ar însemna renunțarea la o carieră politică europeană cu un potențial extraordinar – Dacian Cioloș poate deveni un viitor șef al Parlamentului European sau al Comisiei Europene.

Ceilalți doi oameni din conducere și cu ceva vizibilitate ar trebui și ei să renunțe la mandatele din Parlament și să participe la alegerile locale. Dragoș Pîslaru și Dragoș Tudorache ar putea motiva alegătorii în orașe dificile cum ar fi Baia Mare sau Craiova, unde acum Alianța nu are nici o șansă.

În acest fel, PLUS ar putea cîștiga la fel de multe voturi sau poate mai multe ca USR, iar o eventuală fuziune ar putea fi negociată cu totul altfel.

Desigur, toate soluțiile de mai sus sînt profund utopice.

image png
Din nou despre cele două Românii
S-a spus de nenumărate ori că există două Românii.
image png
Necazurile altora
De ce nu a intervenit Occidentul mai ferm și s-a mulțumit cu niște declarații de tip „atenție și îngrijorare”?
image png
Note, stări, zile
Am 19 ani și mă simt, cîteodată, sfîrșit.
image png
Limita străbunicilor
„Învățăm din istorie”? Da, relativ mai ușor pînă la limita străbunicilor. Apoi – anevoie sau deloc.
image png
Securismul, azi
Că de nu s-ar livra, securism n-ar mai fi...
image png
Louis Blériot în aer. Pe brațele românilor
Istoria, firește, a continuat. Cu zboruri line și cu motoare explodate deopotrivă.
image png
Traumele copilăriei (III): Pa, tăticu’!
Ceea ce – să fim bine înţeleşi – nu înseamna că mie îmi mergea bine la Mate şi la Fizică.
image png
Cooleanu
Observăm, oricum, că și acestea confirmă rapida integrare a anglicismelor în tiparele creativității populare.
20230922 145421 jpg
Dispreț, aroganță și opulență
Părinții și profesorii, care sînt cele mai apropiate modele pe care copiii le pot avea.
p 7 WC jpg
Mașinile autonome și etica IA
Cum anume ar trebui să prețuim și să ținem seama de viețile și de interesele tuturor ființelor conștiente? – e o întrebare pe care etica IA trebuie să o abordeze.
image png
Stejarii României sînt mai buni decît Welwitschias-ii din Namibia?
Dacă aş putea, aş face ca rugby-ul şi şahul să devină obligatorii în şcoli măcar pînă în clasa a VIII-a.
image png
Ieri și azi
Ferma lui George Washington producea toate obiectele și alimentele necesare locuitorilor ei, într-un sistem autarhic.
image png
Duelul în literatură, literatura în duel
Miza lor a fost libertatea, fără de care onoarea și demnitatea își pierd sensul.
image png
Cereale și război
Beat sau nu, funcționarul menționat mai sus riscă zilele astea să aibă parte de o mahmureală zdravănă.
image png
Despre (in)disciplina de partid
Cu alte cuvinte, în politică e nevoie și de un dram de noblețe. Chiar dacă – și tocmai dacă – adversarului îi lipsește.
image png
„Se strică limba”?
Se „strică limba”? Cumva, da. Dar nu asta ne indignează cu adevărat, ci faptul că nu mai sîntem noi aceia care o stricăm.
image png
Winnie-the-Pooh și Primul Război Mondial
De aici pînă la personajul Winnie-the-Pooh din poveștile pentru copii scrise de A.A. Milne nu a fost deloc mult.
image png
Apocalipsa după Petrică
Să nu uităm, România nu e doar țara lui „Petrică și lupul“. E și cea a expresiei „ți s-a urît cu binele”. Dacă minte n-a avut …
image png
Drogangeală
„Se duc să petreacă sau să se rupă pe «droage»?“
image png
Traumele copilăriei: Moș Gorilă (II)
Eu eram, de fapt, cel care trebuia schimbat neîntîrziat. Ratasem cu desăvîrșire „cabina”.
image png
Think Outside the Box
Pentru a contribui la construirea unui viitor mai bun și mai inovator. Dar vrem asta oare?
image png
Un meci absolut penibil, următorul mai reușit. Cum e, de fapt, echipa României?
În alte reprezentative, astea sînt la nivel de beţişoare şi bastonaşe. La noi, de doctorat.
p 7 WC jpg
Revine oare America la izolaționism?
Cei care consideră că ajutorarea Ucrainei nu reprezintă un interes național important pentru America poartă, istoric vorbind, ochelari de cal.
image png
O fostă capitală
După Philadelphia am ajuns la Baltimore, un alt oraș care ni s-a părut trist, dar fără farmecul celui dintîi.

Adevarul.ro

image
Primul tren de mare viteză din China care circulă deasupra apei VIDEO
Ambițiile feroviare ale Chinei continuă să crească. Cea mai recentă inovație a țării este o linie de tren de mare viteză, cu un traseu ce măsoară 277 de kilometri de-a lungul coastei de sud-est.
image
O elevă a reclamat la 112 că i-a fost ocupat locul din bancă. Apelul, înregistrat în Neamț
Sute de mii de solicitări false sau neîntemeiate se înregistrează, anual, la serviciul unic de urgență. Un astfel de apel la 112 a fost primit zilele trecute, o elevă din Neamț reclamând că i-a fost ocupat locul din bancă.
image
Britney Spears, „vizitată” de polițiști. Detaliul dintr-un videoclip al cântăreței care i-a îngrijorat
Polițiștii au fost chemați, în cursul acestei săptămâni, acasă la Britney Spears, în sudul Californiei, pentru a efectua un control al stării de sănătate.

HIstoria.ro

image
Când sașii se întorc acasă, în Ţara Ovăzului
De 11 ani, în toiul verii, în satele săsești din Haferland, Ţara Ovăzului, se întâmplă ceva cu totul deosebit.
image
Operațiunea Citadela, aliații și spionii
Stabilită inițial pentru primăvara anului 1943, lansarea Operațiunii Citadela a fost amânată de mai multe ori, iar ofensiva a fost declanșată la începutul lunii iulie.
image
Constanţa Magoş. Prima răpire a unui membru al exilului românesc
În august 1952, spionajul comunist de la București punea în aplicare prima sa acțiune de răpire a unui membru al exilului românesc.