Utopie și PLUS

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Se poate altfel? jpeg

Am fost, pentru c├«teva s─âpt─âm├«ni, membru PLUS. Am voluntariat ╚Öi ├«nc─â fac voluntariat pentru USR ╚Öi PLUS. L-am criticat la greu pe Dan Barna, dar, comparativ cu liderii PSD, PNL ╚Öi PMP, Barna este o lumin─â. Am sus╚Ťinut deschis Alian╚Ťa USR-PLUS ├«n trecut.

Acestea fiind scrise, cred c─â Alian╚Ťa este ├«n acest moment o op╚Ťiune proast─â pentru ambele partide ╚Öi ├«n special pentru PLUS.

├Än ultima lun─â, PNL a reu╚Öit s─â fac─â gafe enorme, gafe pentru care PSD ╚Öi-a pierdut cam jum─âtate din sus╚Ťin─âtori. Noaptea zecilor de ordonan╚Ťe, aducerea ├«n partid a unor membri toxici din Pro Rom├ónia (Daniel Constantin a fost, ani ├«n ╚Öir, Viorica lui Dan Voiculescu), punerea primarului PSD-ist din Ia╚Öi (politicianul s─ârac cu cel mai bogat bebelu╚Ö) pe lista PNL s├«nt numai c├«teva.

Numirile din Justi╚Ťie ╚Öi justific─ârile de un penibil demn de Grindeanu ale domnului Orban ╚Öi ale pre╚Öedintelui Iohannis s├«nt, de asemenea, o dovad─â de maxim─â ipocrizie, mai ales dup─â atacurile dezl─ân╚Ťuite pe care PNL le-a avut la adresa PSD pe aceea╚Öi topic─â.

├Än ciuda gafelor PNL, Alian╚Ťa se zbate ├«n anonimat. USR a declan╚Öat un referendum stupid menit s─â restabileasc─â puterea ├«n partid a domnului Barna. PLUS a disp─ârut din comunicarea public─â, iar inabilitatea lui Dacian Ciolo╚Ö de a intra ├«ntr-o lupt─â deschis─â cu PNL este o barier─â important─â. Limbo-ul dintre Nicu╚Öor Dan ╚Öi Vlad Voiculescu pentru candidatura de la Bucure╚Öti este un alt motiv pentru care sus╚Ťin─âtorii Alian╚Ťei s├«nt din ce ├«n ce mai pu╚Ťini.

De╚Öi e greu de acceptat, pentru perioada urm─âtoare Dan Barna este un om politic mort. Fiecare zi care trece ├«l face mai vulnerabil ╚Öi mai pu╚Ťin popular. Incapabil s─â renun╚Ťe la timp, Dan Barna ╚Öi echipa din jurul d├«nsului au c├«╚Ötigat, dar ┼či-au ├«ngropat viitorul politic pe termen mediu. Este drept c─â nu s├«nt multe alternative pentru leadership ├«n USR. Cosette Chichir─âu ar fi fost catastrofal─â ╚Öi le-ar fi permis membrilor USR care acum s├«nt profund nemul╚Ťumi╚Ťi de Barna s─â fi v─âzut calit─â╚Ťile acestuia, lucru care i-ar fi permis acestuia o posibil─â revenire pe cai mari. Moise Guran ar fi o alternativ─â proast─â.

Dan Barna ar fi putut, de asemenea, s─â intre ├«n competi╚Ťie pentru Prim─âria Sibiu ╚Öi s─â demonstreze c─â poate c├«╚Ötiga o competi╚Ťie electoral─â. Departe de a fi un politician curajos, acesta a preferat s─â stea pe burt─â deocamdat─â.

PLUS, practic, nu mai exist─â. Condus de grupul de la Bruxelles, partidul a jucat lipsit de curaj ╚Öi a l─âsat latura vocal─â din USR s─â domine negocierile din Alian╚Ť─â. Speria╚Ťi de cifrele care arat─â c─â PLUS nu are ╚Öanse s─â intre ├«n Parlament ╚Öi dominat de logica neconflictual─â tipic─â func╚Ťionarilor europeni, PLUS s-a l─âsat pus la col╚Ť de conducerea USR. Cererile de 4:1 ├«n favoarea USR pentru listele eligibile de parlamentare ╚Öi locale nu s├«nt rare ├«n negocierile filialelor.

Fuziunea celor dou─â partide ├«n acest moment este o catastrof─â, pentru c─â majoritatea suporterilor USR, dar mai ales ai PLUS s├«nt extrem de demotiva╚Ťi.

Solu╚Ťii exist─â, dar toate s├«nt ├«n afara sferei de confort a conducerii PLUS. Pentru a salva partidul de la un anonimat demn de M10 este nevoie de mult curaj.

Ruperea de USR ╚Öi revenirea lui Dacian Ciolo╚Ö pentru o eventual─â candidatur─â la Cluj ar dubla num─ârul de voturi al partidului pe care ├«l conduce. ├Än acest moment, ├«n ciuda unui num─âr foarte mare de sus╚Ťin─âtori la Cluj, Alian╚Ťa practic nu are candidat.

Asta ar ├«nsemna renun╚Ťarea la o carier─â politic─â european─â cu un poten╚Ťial extraordinar ÔÇô Dacian Ciolo╚Ö poate deveni un viitor ╚Öef al Parlamentului European sau al Comisiei Europene.

Ceilal╚Ťi doi oameni din conducere ╚Öi cu ceva vizibilitate ar trebui ╚Öi ei s─â renun╚Ťe la mandatele din Parlament ╚Öi s─â participe la alegerile locale. Drago╚Ö P├«slaru ╚Öi Drago╚Ö Tudorache ar putea motiva aleg─âtorii ├«n ora╚Öe dificile cum ar fi Baia Mare sau Craiova, unde acum Alian╚Ťa nu are nici o ╚Öans─â.

În acest fel, PLUS ar putea cîștiga la fel de multe voturi sau poate mai multe ca USR, iar o eventuală fuziune ar putea fi negociată cu totul altfel.

Desigur, toate solu╚Ťiile de mai sus s├«nt profund utopice.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Cum au ajuns romii ├«n principatele rom├óne. Statistic, ei sunt mult mai numero┼či dec├ót ├«n orice ┼úar─â
De la plecarea lor din India, în urma certurilor dintre conducători, s-au despărţit în două ramuri, o parte îndreptându-se spre Nordul Africii, în timp ce partea cea mai consistentă a luat calea Europei.
image
Povestea nefardat─â a rom├ónului ├«nchis ├«n China:┬áÔÇ×St─âteam ├«ntr-o cu┼čc─â cu gratii ┼či dormeam pe o p─âtur─â plin─â de s├óngeÔÇť
Marius Balo l-a c─âutat pe Dumnezeu la seminarul teologic din Cluj-Napoca, apoi la Academia de studii teologice ÔÇ×Sf├óntul VladimirÔÇť din New York, dar l-a g─âsit cu adev─ârat ├«ntr-o celul─â de 16 metri p─âtra┼úi din Shanghai. A petrecut opt ani ├«n ├«nchisorile chineze┼čti, timp ├«n care a cunoscut iadul pe P─âm├ónt, ├«ns─â acum consider─â c─â toat─â experien┼úa a fost, de fapt, o binecuv├óntare.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.