USR – cu oiștea-n gard

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Se poate altfel? jpeg

Președintele USR a trimis o scrisoare tuturor membrilor ca răspuns la ultimul scandal din partid. Habar nu am cum și cine a decis că o astfel de scrisoare este necesară, dar e clar că domnul Barna a considerat-o necesară.

Din nefericire, scrisoarea pare a indica că Dan Barna, un om de altfel inteligent și decent pe care l-am susținut deschis, riscă, la fel ca majoritatea politicienilor mai noi sau mai vechi, să fie sau să pară smintit de putere. Mai jos, o scurtă analiză a scrisorii, incluzînd citate.

„Faptele: USR a avut un succes enorm cu #FărăPenali. Un succes la care au muncit mii de membri, zeci de mii de simpatizanți și care a demoralizat o putere monstruoasă, pornită să distrugă Justiția.“

Deși finalizată în vara lui 2018, inițiativa a fost respinsă repetat în Parlament. Zeci de „penali“ au continuat să fie angajați de PSD-ALDE în poziții publice fără nici un fel de probleme. E ca și cum Barna ar spune că a avut un succes enorm la alegeri pentru că a demoralizat-o pe Viorica Dăncilă să cîștige competiția cu el pentru turul doi.

„În momentul în care părea că se scufundă, mi-am asumat personal proiectul. L-am structurat cît de bine a fost posibil… Da, am greșit că am tolerat prea mult ce este de netolerat. Am greșit și eu personal pentru că am crezut prea mult că bunul-simț reglementează și că, dacă stăm cu ochii pe obiectiv, micile derapaje se absorb natural prin maturizare. Pentru cei mai mulți se întîmplă, pentru unii, însă, nu. De fapt, am creat prin asta stimulente pentru comportamente aberante.“

De aici reise că Barna a greșit pentru că a fost salvatorul cu prea mult bun-simț.

Barna este cel care a acceptat ca în fițuica partidului să fie prezentat de nevasta lui ca omul care „se ridică din pat în fiecare dimineață cu idealul de a face lumea mai bună pentru noi toți“, cel care va face „mai mult decît este omenește posibil“. Barna apare în aceeași fițuică fiind „sclipitor, pozitiv… cu o energie debordantă“ și megarezolvator al problemelor României. El este acum cel care a greșit pentru că are prea mult bun-simț.

„Democrația înseamnă că se discută, se dezbate, se votează și apoi mergem mai departe. Democrația nu înseamnă că cei aleși să conducă partidul sînt hărțuiți de susținătorii celor care pierd… Așa cum democrația nu înseamnă că devenim incapabili să avem poziții clare. Epoca opoziției antisistem a trecut odată ce Dragnea e la locul lui și PSD în opoziție, unde ar trebui să stea mult timp.“

Greu de crezut că viziunea liderului USR despre democrație este atît de confuză.

„Am sperat prea mult că  bunul-simț și reținerea au capacitatea de a rezolva natural tensiunile inerente de proces. Am tolerat prea mult comportamente deviante în afara oricărui cadru colegial de partid și a oricăror reguli. Am tolerat prea mult ca susținători ai unor poziții fără susținere democratică să ne blocheze ca organizație fără motiv, altul decît că dacă nu e ca ei declanșează scandaluri publice. Ajunge! E destul. Sîntem aici pentru a schimba România și asta vom face.“

Desigur, este dificil de înghițit o retorică de acest fel, mai ales că Dan Barna este cel care l-a promovat pe domnul Caramitru, omul care de departe a avut cele mai multe derapaje și a generat cele mai multe scandaluri publice. Faptul că pe lista celor propuși pentru excludere la ședința care a dus la scandalul actual nu era nimeni dintre cei apropiați domnului Barna poate semnala o ipocrizie periculoasă.

„Fac apel la rațiune și la deja consacrata noastră înțelepciune colectivă că vom înțelege cu toții că am intrat într-o nouă etapă, una de construcție și de profesionalizare, și că aceștia sînt pași necesari pe drumul spre alegerile care urmează în doar cîteva luni.“

USR poate fi acuzat de orice, dar numai de înțelepciune colectivă nu. Culmea, întreaga scrisoare (una foarte lungă și în parte ilogică) demonstrează exact contrariul.

USR nu este deloc lipsit de oportuniști guralivi și o mare parte a acestora l-au atacat cu mult tupeu pe Dan Barna. Traseismul intern dintr-o tabără în alta, precum și lupta pentru asigurarea locurilor în viitorul Parlament sînt departe de a genera o imagine pozitivă, mai ales pentru cei care au intrat în USR fără a fi deloc interesați de luptele pentru putere.

Riscul este ca aceștia, cei care constituie majoritatea partidului, să se scîrbească și să renunțe. Tonul extrem de arogant, de profesor mesianic neînțeles de apostolii tîmpiți, se potrivește ca nuca în perete. Mesajul domnului Barna către ei ar fi trebuit să fie unul calm și vizionar, și nu unul de deșteptul satului supărat pe pilangiii leneși de la crîșmă. Barna a decis să trimită însă un mesaj către tabăra dînsului, una din ce în ce mai izolată și mai radicală.

Direcția USR este greu de prevăzut în acest moment, dar conducerea actuală pare a fi determinată să demonstreze că nu contează cît de inteligent ești, posibilitatea de a da cu oiștea în gard, beat de putere, este cam aceeași.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.