USR – cu oiștea-n gard

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Se poate altfel? jpeg

Președintele USR a trimis o scrisoare tuturor membrilor ca răspuns la ultimul scandal din partid. Habar nu am cum și cine a decis că o astfel de scrisoare este necesară, dar e clar că domnul Barna a considerat-o necesară.

Din nefericire, scrisoarea pare a indica că Dan Barna, un om de altfel inteligent și decent pe care l-am susținut deschis, riscă, la fel ca majoritatea politicienilor mai noi sau mai vechi, să fie sau să pară smintit de putere. Mai jos, o scurtă analiză a scrisorii, incluzînd citate.

„Faptele: USR a avut un succes enorm cu #FărăPenali. Un succes la care au muncit mii de membri, zeci de mii de simpatizanți și care a demoralizat o putere monstruoasă, pornită să distrugă Justiția.“

Deși finalizată în vara lui 2018, inițiativa a fost respinsă repetat în Parlament. Zeci de „penali“ au continuat să fie angajați de PSD-ALDE în poziții publice fără nici un fel de probleme. E ca și cum Barna ar spune că a avut un succes enorm la alegeri pentru că a demoralizat-o pe Viorica Dăncilă să cîștige competiția cu el pentru turul doi.

„În momentul în care părea că se scufundă, mi-am asumat personal proiectul. L-am structurat cît de bine a fost posibil… Da, am greșit că am tolerat prea mult ce este de netolerat. Am greșit și eu personal pentru că am crezut prea mult că bunul-simț reglementează și că, dacă stăm cu ochii pe obiectiv, micile derapaje se absorb natural prin maturizare. Pentru cei mai mulți se întîmplă, pentru unii, însă, nu. De fapt, am creat prin asta stimulente pentru comportamente aberante.“

De aici reise că Barna a greșit pentru că a fost salvatorul cu prea mult bun-simț.

Barna este cel care a acceptat ca în fițuica partidului să fie prezentat de nevasta lui ca omul care „se ridică din pat în fiecare dimineață cu idealul de a face lumea mai bună pentru noi toți“, cel care va face „mai mult decît este omenește posibil“. Barna apare în aceeași fițuică fiind „sclipitor, pozitiv… cu o energie debordantă“ și megarezolvator al problemelor României. El este acum cel care a greșit pentru că are prea mult bun-simț.

„Democrația înseamnă că se discută, se dezbate, se votează și apoi mergem mai departe. Democrația nu înseamnă că cei aleși să conducă partidul sînt hărțuiți de susținătorii celor care pierd… Așa cum democrația nu înseamnă că devenim incapabili să avem poziții clare. Epoca opoziției antisistem a trecut odată ce Dragnea e la locul lui și PSD în opoziție, unde ar trebui să stea mult timp.“

Greu de crezut că viziunea liderului USR despre democrație este atît de confuză.

„Am sperat prea mult că  bunul-simț și reținerea au capacitatea de a rezolva natural tensiunile inerente de proces. Am tolerat prea mult comportamente deviante în afara oricărui cadru colegial de partid și a oricăror reguli. Am tolerat prea mult ca susținători ai unor poziții fără susținere democratică să ne blocheze ca organizație fără motiv, altul decît că dacă nu e ca ei declanșează scandaluri publice. Ajunge! E destul. Sîntem aici pentru a schimba România și asta vom face.“

Desigur, este dificil de înghițit o retorică de acest fel, mai ales că Dan Barna este cel care l-a promovat pe domnul Caramitru, omul care de departe a avut cele mai multe derapaje și a generat cele mai multe scandaluri publice. Faptul că pe lista celor propuși pentru excludere la ședința care a dus la scandalul actual nu era nimeni dintre cei apropiați domnului Barna poate semnala o ipocrizie periculoasă.

„Fac apel la rațiune și la deja consacrata noastră înțelepciune colectivă că vom înțelege cu toții că am intrat într-o nouă etapă, una de construcție și de profesionalizare, și că aceștia sînt pași necesari pe drumul spre alegerile care urmează în doar cîteva luni.“

USR poate fi acuzat de orice, dar numai de înțelepciune colectivă nu. Culmea, întreaga scrisoare (una foarte lungă și în parte ilogică) demonstrează exact contrariul.

USR nu este deloc lipsit de oportuniști guralivi și o mare parte a acestora l-au atacat cu mult tupeu pe Dan Barna. Traseismul intern dintr-o tabără în alta, precum și lupta pentru asigurarea locurilor în viitorul Parlament sînt departe de a genera o imagine pozitivă, mai ales pentru cei care au intrat în USR fără a fi deloc interesați de luptele pentru putere.

Riscul este ca aceștia, cei care constituie majoritatea partidului, să se scîrbească și să renunțe. Tonul extrem de arogant, de profesor mesianic neînțeles de apostolii tîmpiți, se potrivește ca nuca în perete. Mesajul domnului Barna către ei ar fi trebuit să fie unul calm și vizionar, și nu unul de deșteptul satului supărat pe pilangiii leneși de la crîșmă. Barna a decis să trimită însă un mesaj către tabăra dînsului, una din ce în ce mai izolată și mai radicală.

Direcția USR este greu de prevăzut în acest moment, dar conducerea actuală pare a fi determinată să demonstreze că nu contează cît de inteligent ești, posibilitatea de a da cu oiștea în gard, beat de putere, este cam aceeași.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.