„Ușor cu pianul...”

Publicat în Dilema Veche nr. 879 din 11 - 17 februarie 2021
„Cu bule“ jpeg

Expresia ușor cu pianul pe scări are mii de atestări în Internet, multe dintre acestea trimițînd la titlul unui volum de cronici literare publicat de Marin Sorescu în 1985 (și reeditat între timp). În discuțiile stîrnite în jurul sensului și originii expresiei, unii comentatori se întreabă dacă aceasta exista dinainte sau dacă nu cumva s-a impus doar datorită volumului lui Sorescu. Pot depune mărturie că expresia glumeață circula în anii ’80 în limbajul colocvial și apărea chiar în presă; nu am notat însă, pe atunci, ocurențele ei, iar în revistele și cărțile scanate pînă acum de diferite biblioteci nu este încă atestată.

Expresia este o invitație la calm, prudență, temperare a grabei, realizînd un act pragmatic de tipul sfatului sau al avertizării: „mai ușor cu pianul pe scări, cînd vorbiți de «calitatea profesorilor»” (edupedu.ro). Cel mai adesea este folosită, ironic, pentru a manifesta neîncrederea față de spusele interlocutorului. În cazul cărții lui Sorescu, rămîn deschise mai multe interpretări ale titlului, în general legate de dificultatea de a scrie cronici literare (destul de acide) despre autorii contemporani iritabili sau influenți.

Tendința vorbitorilor de azi este de a lega formula de ecouri din filmele mute, mai exact de o celebră comedie cu Stan și Bran (Laurel și Hardy), din 1932, cu titlul original The Music Box, cunoscută la noi ca Pianul. Dacă însă ținem cont de natura glumeață a expresiei și de registrul colocvial-argotic căreia aceasta îi aparține, vom presupune că aluzia cinematografică este un adaos ulterior, nu sursa directă a expresiei. Asupra originii acesteia aș lansa, cu prudența cuvenită, o ipoteză: tind să cred că elementul declanșator al inovației lingvistice a fost un joc de cuvinte. În terminologia muzicală românească pătrunsese, încă din secolul al XIX-lea, cuvîntul italienesc piano, pe care dicționarele noastre îl înregistrează ca termen de specialitate: „(indică modul de executare a unei bucăți muzicale) cu intensitate scăzută; încet” (DEX). În italiană, adverbul, avînd sensul „încet, lent”, nu este restrîns la sfera muzicală. În franceză, unde a fost împrumutat cu mult timp în urmă, adverbul italienesc are, ca și etimonul său, un sens mai general („lent, încet, fără grabă”) și o aplicabilitate mai largă. În Trésor de la langue française informatisé se oferă exemple din literatură, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în care piano era folosit interjecțional, chiar repetat (piano, piano), de pildă pentru a-i cere unui copil să nu mai plîngă.

Chiar dacă dicționarele noastre curente înregistrează doar sensul muzical al adverbului, sînt dovezi clare că și în română acesta se folosea și încă se folosește ca interjecție, cu rolul de apel la liniștire, în situații de viață cotidiană. Un exemplu în care este clară preluarea directă din italiană apare într-o scrisoare din 1853, citată de Al. Marcu în articolul său „Simion Bărnuțiu, Al. Papiu-Ilarian și Iosif Hodoș la studii în Italia” (în Memoriile Secțiunii Literare a Academiei Române, 1934-1936): „mai piano piano, toate-și au timpul său”. Și Eugen Lovinescu folosește adverbul, repetat, într-o construcție echivalentă cu încet-încet, în Pagini de război (1918): „porunca înveninată: Îmbogățiți-vă!. O gură o culege și piano, piano ți-o strecoară cu dibăcie în ureche”.

În același timp, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea, substantivul pian, desemnînd instrumentul muzical, avea foarte adesea în română forma piano, preluată ca atare din franceză, unde era o abreviere a împrumutului din italiană pianoforte (denumire care reunea două posibilități de interpretare, piano și forte). E posibil ca interjecția piano! („încet!”) să fi fost reasociată în română, prin joc de cuvinte, cu substantivul pian(o), după ce legătura etimologică nu mai era neapărat vizibilă pentru vorbitori. În acest fel, îndemnul piano! a fost reinterpretat, în glumă, ca „mai încet (mai ușor) cu pianul”, surpriză lexicală care putea fi dezvoltată prin aluzie la filmul comic cu Stan și Bran. Expresia mai are, de altfel, o dezvoltare ludică, printr-o pseudojustificare a avertizării: „Ușor cu pianul, că se varsă clapele” (okmagazine.ro); „mai ușor cu pianuʼ că se varsă clapele” (rumaniamilitary.ro); „ușurel cu pianul că se varsă clapele” (reno.ro). Din context se observă că expresia – cu micile ei variații – se folosește mai ales pentru a indica neîncrederea într-o opinie: „sînt suficient de multe cazuri cînd copii de 10 nu au făcut față exigențelor. Așa că mai încet cu pianul, că se varsă clapele…” (g4media.ro). Pentru această variantă poate exista și o altă explicație, prin metaforă: în Dicționarul de argou al limbii române al Ninei Croitoru Bobârniche (2003), pian apare cu sensul „gură”, mai ales în expresia a închide pianul, „a nu vorbi”. E obișnuită în argou metaforizarea gurii printr-un instrument muzical (muzicuță, ocarină, goarnă etc.). Expresia mai încet cu pianul, că se varsă clapele ar putea fi astfel tradusă ca o amenințare, pentru a face pe cineva să tacă (clapele pianului fiind eventual, în continuarea metaforei, dinții). În Dicționarul de argou al limbii române al lui G, Volceanov (2006) este înregistrată și varianta fugi cu pianul, că se varsă clapele!, echivalată cu actul verbal de alungare – „pleacă!”. Varianta pianului purtat pe scară și cea a vărsării clapelor apar și contaminate, cumulate: „cum se zice: mai ușor cu pianul pe scări, că se varsă clapele” (noi.md); „mai încet cu pianul pe scări, vedeți că se varsă clapele!” (hotnews.ro); „păi întîi las-o tu mai moale cu pianul pe scări, că se varsă clapele” (pescuitul.ro). Sînt și exemple de modificare a formulei prin adaptare la context, cu efecte uneori comic-absurde: „Uşor cu fiscalitatea pe scări!” (piatafinanciara.ro); „morala: mai ușor cu statistica pe scări că se varsă clapele” (campusnews.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Suporter Facebook jpg
România se lovește, din nou, de impostură: fenomenul care se manifestă cu ocazia Jocurilor Olimpice
La fiecare 4 ani, apar niște „specialiști“ sau „fani înfocați ai sportului“ care fac orice pentru a-și asocia imaginea cu succesul unor oameni despre care nu știau mai nimic înainte de JO.
Război în Ucraina - soldați ucraineni în Bahmut, Donețk FOTO Profimedia
Trei morţi şi patru răniţi după ce câţiva soldaţi ucraineni s-au împuşcat între ei
Un incident armat între soldații ucraineni staționați în regiunea Harkov din nord-estul țării s-a soldat cu moartea a trei soldați și rănirea gravă a altor patru, a anunțat miercuri armata ucraineană.
Donald Trump FOTO Profimedia (2) jpg
„Unchiul Donald” lovește din nou: Trump i-ar fi spus nepotului său să își lase fiul cu handicap să moară
Seria dezvăluirilor făcute de nepotul lui Donald Trump continuă. Fostul președinte american i-ar fi spus nepotului său, Fred Trump, să-și lase fiul cu dizabilități să moară, apoi „să se mute în Florida”, a scris el în noua sa carte, conform The Guardian.
Gara din Băile Herculane mp4 thumbnail png
Cum arată gara superbă din Băile Herculane. Clădirea unde a stat împăratul Franz Joseph va fi restaurată VIDEO
Veche de un secol și jumătate, gara din Băile Herculane este considerată una dintre cele mai frumoase clădiri feroviare din România. A ajuns într-o stare avansată de degradare, însă va fi restaurată.
biden impuscat jpg
Joe Biden a dezvăluit, într-un discurs solemn, motivele pentru care şi-a retras candidatura
Într-un discurs solemn, din biroul său de la Casa Albă, preşedintele Joe Biden s-a adresat americanilor, explicându-le care au fost motivele care l-au determinat să se retragă din cursa electorală pentru Preşedinţia SUA.
zodii pixabay jpg
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un viitor luminos pentru acești nativi
Luna august promite să fie una plină de evenimente astrologice semnificative care vor influența viața fiecărui semn zodiacal în feluri diferite.
Dunarea  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Controversele orașelor muncitorești de pe Dunăre. Ce s-a ales de coloșii construiți din ordinul lui Ceaușescu VIDEO
Regimul comunist a încercat să aducă pe malurile Dunării câțiva dintre coloșii industriali plănuiți la mijlocul secolului XX. În jurul lor, unele dintre vechile porturi dunărene au devenit orașe muncitorești, care au avut însă o durată scurtă de înflorire și un declin prelungit.
Ploaie de vara
Meteorologii anunţă ploi şi, local, vijelii şi căderi de grindină
Joi se anunţă o zi cu temperaturi ceva mai scăzute decât până acum în mai multe localităţi din România, dar specialiştii anunţă, de asemenea, un grad ridicat de instabilitate atmosferică.
Furnalul de la Govajdia, degradat mp4 thumbnail png
Cel mai vechi furnal din România, în pericol. Construcția veche de 200 de ani este măcinată de umezeală VIDEO
Inundațiile din vara anului 2023 au grăbit degradarea clădirii celui mai vechi furnal păstrat în România. Cei care ajung aici găsesc monumentul istoric într-o stare dezolantă, iar degradarea sa riscă să devină ireversibilă.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.