URSS mereu

Publicat în Dilema Veche nr. 325 din 6 - 12 mai 2010
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

În 1934, Alexandru Sahia călătorea în URSS, trecînd prin Polonia. După călătorie, avea să scrie una dintre puţinele cărţi apologetice la adresa Sovietelor, apărute în România interbelică. Se numeşte URSS azi şi este un fel de jurnal al pelerinajului. O citesc abia acum şi o găsesc integral ridicolă, lipsită de orice valoare, cu excepţia celor cîteva pagini în care Sahia povesteşte întîlnirea cu un car mortuar în mijlocul Moscovei staliniste. Acel singur moment, de un tragism unic, povestit cu un talent înverşunat, îl împărtăşesc acum, cu dumneavoastră.

Pe şoseaua Leningradului, Sahia vede „un cortegiu curios. Un singur cal murg trage după el un dric. Dricul, însă, nu mai pare dric. E mai mult un rest – o platformă cu roate pe care este aşezat coşciugul bine legat. Coşciugul este vopsit în alb, dricul e alb şi calul roib este acoperit cu o plasă albă. Mortul este probabil tînăr. În urma dricului vin vreo şapte persoane: o bătrînă, un bătrîn – poate părinţii – trei tineri, o fată şi un copil. Sus pe capră, lîngă vizitiul hodorogit care ţine hăţurile, stă o copilă de vreo 6 ani cu o iconiţă în mînă“. Apariţia acestui cortegiu stîrneşte unor militari de pe margine următorul dialog:
„– Încă nu s-a lichidat cu biserica. Merge greu…
– Cum merge greu, tovarăşe? Uită-te la ei, înmormîntează fără popă, deşi nu-i opreşte nimeni.“

Sahia este intrigat de cortegiu şi se ia după el. Cortegiul înaintează greu pe străzile aglomerate. La un moment dat, calul alunecă pe caldarîm şi cade. Se va ridica numai după ce Sahia însuşi dă ideea cea bună – se aşterne ceva de postav sub copitele calului pentru ca roibul să se poată ridica. În fine, cortegiul ajunge la cimitir.
 
„La intrarea în cimitir ne întîmpină o ceată de bătrîne – poate vreo 20, cerşetoare. Nu sînt rău îmbrăcate. Cele mai multe au figuri distinse. Sînt ultimele epave ale burgheziei trecute. Probabil, cîndva, au fost bogate şi au însemnat mult în lumea lor. Le-a prins, însă, viaţa cea nouă, cu muncă dură, nepregătite şi incapabile să facă ceva. Dricul intră pe poarta cimitirului, înaintează puţin şi se opreşte. Vizitiul se dă jos… Dinspre biserica cimitirului vin doi preoţi în vîrstă, pregătiţi cu odăjdii şi cădelniţe. S-au oprit la cîţiva metri de dric şi aşteaptă să fie chemaţi. Bătrînul face semn şi preoţii înaintează. Şi bătrînul şi bătrîna le sărută mîna. Unul dintre tineri spune, adresîndu-se preoţilor:
– Cetăţenilor, fratele meu a fost comunist şi va fi înmormîntat fără preot.
– Nu, Vasia este băiatul meu, eu l-am făcut, eu l-am crescut şi eu îl înmormîntez aşa cum trebuie.
 – Da, numai că Vasia a cerut să fie ars şi dumneata l-ai adus aici. Bătrîna a început să plîngă cu sughiţuri uşoare şi îngîna ceva, acoperindu-şi faţa cu colţul basmalei. Preoţii stau unul lîngă altul cu privirile în pămînt. Clatină din cînd în cînd cădelniţele fumegînde. Mirosul de tămîie se răspîndeşte puternic prin pădurea cimitirului, pătrunzînd în nări.
– Cetăţenilor, vorbeşte alt tînăr, adresîndu-se preoţilor, credem că ne-am înţeles. Mortul trebuia să fie incinerat, dar nu s-a făcut aceasta din cauza opoziţiei părinţilor. Am decis să fie înmormîntat în cimitir, dar fără preot. Vă rugăm!...

Cei doi preoţi se înclină, îndoindu-se din spinări, ca arcurile. Vizitiul nu s-a mai urcat pe capră, a prins calul de căpăstru şi merge înaintea lui. Sus, fetiţa n-a auzit nimic din tot ce s-a discutat. A sucit iconiţa, uitîndu-se de două ori la ea – reprezenta chipul Maicii Domnului.“


Mai departe, Vasia este aşezat în groapă.

„În timpul acesta, printre copaci, şi-au făcut iar apariţia cei doi preoţi, cu potcapuri pe cap şi cu cădelniţele în mîini. Unul dintre ei a înaintat pînă la marginea gropii. S-a răspîndit din nou mirosul puternic de tămîie.
– Aşa, părinţilor, pentru Dumnezeu slujiţi, a exclamat bătrînul la vederea preoţilor.

Plînsul bătrînei se aude acum insistent prin pădurea cimitirului, prin toamnă… Cei trei tineri au privit dispreţuitori către preoţi, pe urmă au întors spatele, retrăgîndu-se cîţiva paşi… Slujba preoţilor a durat puţin… Cînd mormîntul a fost terminat, bătrînul a pus la capătul lui o cruce subţire din crengi de brad cu o fundă albastră. Unul dintre tineri a înfipt în faţa crucii o scîndură albă cu numărul 618, de care era prinsă o panglică roşie…“

În final, acest mic comentariu al lui Sahia: „Aceasta a fost o înmormîntare ortodoxă. Slujba religioasă este liberă. Preoţii pot merge în fruntea cortegiului mortuar pe străzi, nu-i împiedică nimeni. Le lipseşte, însă, curajul. N-ar mai putea să reziste privirilor celor mulţi, care demult au uitat de Dumnezeu. Înmormîntările comuniste sînt cu totul altfel. Adeseori am văzut pe străzi un camion mare, decorat în roşu, în care se află un sicriu, de asemenea îmbrăcat în roşu. Trece repede, cu muncitori şi muncitoare urcaţi pe el sau agăţaţi de el. În urmă, tovarăşii de fabrică aranjaţi în coloană de marş, cu muzică militară în frunte. Aspectul acesta, cu steag roşu deasupra camionului, cu muncitorii de lîngă sicriu în bluze albastre şi ridicaţi în picioare, nu-ţi mai trezeşte deloc ideea sinistră a morţii, ci ai impresia unei lumi care, încrezătoare în ea, pleacă să se lupte cu viaţa.“

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit