Urmăritori, adepți, follower(ș)i

Publicat în Dilema Veche nr. 950 din 23 – 29 iunie 2022
„Cu bule“ jpeg

Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor. Am urmărit fenomenul în mai multe cazuri: versatilitatea nu mai este un defect moral, ci o calitate (adaptabilitatea), mult lăudată în mesajele publicitare; nici infatuarea nu mai este o formă de orgoliu condamnabil, ci o simpatică îndrăgostire; progresele rapide sînt dramatice, uneori existînd și șanse de eșec. Schimbările se explică prin preluarea unor noi uzuri și sensuri dezvoltate în engleză, în cazul unor cuvinte care fuseseră împrumutate și de limba română, cu un secol în urmă, din latină sau din franceză.

Un caz interesant este cel al substantivului urmăritor (cu corespondentul feminin urmăritoare), pe care dicționarele noastre îl definesc în cheie preponderent negativă, ca evocînd un scenariu al amenințării: „persoană care urmărește pe cineva (pentru a supraveghea, a prinde, a aresta)” (DEX). Desigur, dacă este vorba de urmăritorii unui hoț sau ai unui evadat, acțiunea este socialmente utilă și justificată; din punctul de vedere al celui urmărit, nu este însă cea mai plăcută situație. Cuvîntul urmăritor este folosit foarte des, în prezent, ca echivalent al termenului englezesc follower: în contextul specific Internetului, cuvîntul își pierde conotațiile preponderent negative, înlocuindu-le cu unele cît se poate de pozitive: numărul mare de urmăritori (adică al celor care urmăresc activitatea online a unui ins prezent pe rețele de socializare) este un indiciu al popularității. Exemplele sînt numeroase: „Cum văd statistici despre urmăritorii paginii mele de Facebook?” (facebook.com); „Și-a zăpăcit urmăritorii cu formele ei” (gsp.ro); „Invităm urmăritorii să ne trimită pozele lor preferate din țara noastră” (instagram.com); „Urmăritorii cîntărețului sînt în extaz!” (wowbiz.ro) etc.

Derivatul urmăritor este un nume de agent format de la verbul polisemantic a urmări. Acesta are sensul „a merge, a se deplasa, a fugi după cineva, pe urmele cuiva (pentru a supraveghea, pentru a ajunge, a prinde)”, dar și „a privi ceva în mișcare, în desfășurare”, „a asculta cu atenție o expunere orală, executarea unei compoziții muzicale etc.” (DEX). Derivatul urmăritor corespundea pînă de curînd doar primului sens; pentru celelalte se foloseau în mod normal perifraze de tipul „cel care urmărește” (zborul fluturelui, un film, un concert etc.). De altfel, în română există două verbe înrudite  – a urma și a urmări – care își distribuie sensuri apropiate (legate de poziția sau mersul în urma cuiva), iar derivatele lor nume de agent (urmaș, următor, urmăritor) s-au specializat semantic. Cuvîntul următor este astăzi folosit aproape numai ca adjectiv, dar în româna mai veche avea și sensul „adept, aderent la...”: următorul sfîntului, următorii evangheliei (Dicționarul limbii române – DLR).

În Dicționarul englez-român coordonat de Leon Levițchi (reeditat în 2004), termenul englezesc follower era tradus prin „servitor, om de încredere, camarad de arme, discipol, adept, partizan; (slang) ibovnic (al unei femei de serviciu)”. Noua accepție din engleză nu apăruse, desigur, în vremea redactării dicționarului. Unele pagini din Internet traduc însă termenul follower, cu noul sens, prin adept – „Iată cele mai bune 11 moduri de a cîștiga mai mulți adepți pe Instagram” (bloggersideas.com) – o opțiune care mi se pare chiar mai ciudată decît cea pentru urmăritor. În noua sa ipostază, urmăritorul de pe o rețea de socializare este cel care urmărește postările (așa cum ar urmări un film serial), nu neapărat cel care urmează cu supunere și fidelitate o altă persoană.

Oricum, este foarte răspîndită și păstrarea termenului englezesc ca atare, cu o oscilație morfologică previzibilă, la plural. Ca și în alte cazuri, vorbitorii ezită între păstrarea ca atare a pluralului din engleză, cu o desinență care nu are nici o semnificație gramaticală în limba română (followers), integrarea morfologică cu desinența de plural -i (followeri) și pluralul pleonastic, obținut prin adăugarea desinenței românești la cea englezească (followerși). Oscilația între followers și followeri se întîlnește uneori în cadrul aceluiași articol: „Cu cît reușești să strîngi mai mulți followers în comunitatea pe care vrei să o creezi, cu atît mai interesate vor fi brandurile de imaginea și business-ul tău”; „Top site-uri web pentru cumpărat followeri pe Instagram”; „pachetele lor accesibile includ și like-uri alături de followerii cumpărați” (libertatea.ro). Alți vorbitori recurg fără rezerve la forma followerși: „3 sfaturi utile pentru a obține followerși pe Instagram” (unica.ro); „Salut. Merită să cumpăr followerși pe Instagram?” (tpu.ro).

Cuvîntul follower cu pluralul followeri a fost de altfel inclus în recenta ediție a treia a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic (DOOM3). Și echivalentul urmăritori pare să se impună destul de mult în uz, în ciuda riscurilor inițiale ale ambiguității.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.