Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 950 din 23 ÔÇô 29 iunie 2022
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor. Am urm─ârit fenomenul ├«n mai multe cazuri: versatilitatea nu mai este un defect moral, ci o calitate (adaptabilitatea), mult l─âudat─â ├«n mesajele publicitare; nici infatuarea nu mai este o form─â de orgoliu condamnabil, ci o simpatic─â ├«ndr─âgostire; progresele rapide s├«nt dramatice, uneori exist├«nd ╚Öi ╚Öanse de e╚Öec. Schimb─ârile se explic─â prin preluarea unor noi uzuri ╚Öi sensuri dezvoltate ├«n englez─â, ├«n cazul unor cuvinte care fuseser─â ├«mprumutate ╚Öi de limba rom├ón─â, cu un secol ├«n urm─â, din latin─â sau din francez─â.

Un caz interesant este cel al substantivului urm─âritor (cu corespondentul feminin urm─âritoare), pe care dic╚Ťionarele noastre ├«l definesc ├«n cheie preponderent negativ─â, ca evoc├«nd un scenariu al amenin╚Ť─ârii: ÔÇ×persoan─â care urm─âre╚Öte pe cineva (pentru a supraveghea, a prinde, a aresta)ÔÇŁ (DEX). Desigur, dac─â este vorba de urm─âritorii unui ho╚Ť sau ai unui evadat, ac╚Ťiunea este socialmente util─â ╚Öi justificat─â; din punctul de vedere al celui urm─ârit, nu este ├«ns─â cea mai pl─âcut─â situa╚Ťie. Cuv├«ntul urm─âritor este folosit foarte des, ├«n prezent, ca echivalent al termenului englezesc follower: ├«n contextul specific Internetului, cuv├«ntul ├«╚Öi pierde conota╚Ťiile preponderent negative, ├«nlocuindu-le cu unele c├«t se poate de pozitive: num─ârul mare de urm─âritori (adic─â al celor care urm─âresc activitatea online a unui ins prezent pe re╚Ťele de socializare) este un indiciu al popularit─â╚Ťii. Exemplele s├«nt numeroase: ÔÇ×Cum v─âd statistici despre urm─âritorii paginii mele de Facebook?ÔÇŁ (facebook.com); ÔÇ×╚śi-a z─âp─âcit urm─âritorii cu formele eiÔÇŁ (gsp.ro); ÔÇ×Invit─âm urm─âritorii s─â ne trimit─â pozele lor preferate din ╚Ťara noastr─âÔÇŁ (instagram.com); ÔÇ×Urm─âritorii c├«nt─âre╚Ťului s├«nt ├«n extaz!ÔÇŁ (wowbiz.ro) etc.

Derivatul urm─âritor este un nume de agent format de la verbul polisemantic a urm─âri. Acesta are sensul ÔÇ×a merge, a se deplasa, a fugi dup─â cineva, pe urmele cuiva (pentru a supraveghea, pentru a ajunge, a prinde)ÔÇŁ, dar ╚Öi ÔÇ×a privi ceva ├«n mi╚Öcare, ├«n desf─â╚ÖurareÔÇŁ, ÔÇ×a asculta cu aten╚Ťie o expunere oral─â, executarea unei compozi╚Ťii muzicale etc.ÔÇŁ (DEX). Derivatul urm─âritor corespundea p├«n─â de cur├«nd doar primului sens; pentru celelalte se foloseau ├«n mod normal perifraze de tipul ÔÇ×cel care urm─âre╚ÖteÔÇŁ (zborul fluturelui, un film, un concert etc.). De altfel, ├«n rom├ón─â exist─â dou─â verbe ├«nrudite  ÔÇô a urma ╚Öi a urm─âri ÔÇô care ├«╚Öi distribuie sensuri apropiate (legate de pozi╚Ťia sau mersul ├«n urma cuiva), iar derivatele lor nume de agent (urma╚Ö, urm─âtor, urm─âritor) s-au specializat semantic. Cuv├«ntul urm─âtor este ast─âzi folosit aproape numai ca adjectiv, dar ├«n rom├óna mai veche avea ╚Öi sensul ÔÇ×adept, aderent la...ÔÇŁ: urm─âtorul sf├«ntului, urm─âtorii evangheliei (Dic╚Ťionarul limbii rom├óne ÔÇô DLR).

├Än Dic╚Ťionarul englez-rom├ón coordonat de Leon Levi╚Ťchi (reeditat ├«n 2004), termenul englezesc follower era tradus prin ÔÇ×servitor, om de ├«ncredere, camarad de arme, discipol, adept, partizan; (slang) ibovnic (al unei femei de serviciu)ÔÇŁ. Noua accep╚Ťie din englez─â nu ap─âruse, desigur, ├«n vremea redact─ârii dic╚Ťionarului. Unele pagini din Internet traduc ├«ns─â termenul follower, cu noul sens, prin adept ÔÇô ÔÇ×Iat─â cele mai bune 11 moduri de a c├«╚Ötiga mai mul╚Ťi adep╚Ťi pe InstagramÔÇŁ (bloggersideas.com) ÔÇô o op╚Ťiune care mi se pare chiar mai ciudat─â dec├«t cea pentru urm─âritor. ├Än noua sa ipostaz─â, urm─âritorul de pe o re╚Ťea de socializare este cel care urm─âre╚Öte post─ârile (a╚Öa cum ar urm─âri un film serial), nu neap─ârat cel care urmeaz─â cu supunere ╚Öi fidelitate o alt─â persoan─â.

Oricum, este foarte r─âsp├«ndit─â ╚Öi p─âstrarea termenului englezesc ca atare, cu o oscila╚Ťie morfologic─â previzibil─â, la plural. Ca ╚Öi ├«n alte cazuri, vorbitorii ezit─â ├«ntre p─âstrarea ca atare a pluralului din englez─â, cu o desinen╚Ť─â care nu are nici o semnifica╚Ťie gramatical─â ├«n limba rom├ón─â (followers), integrarea morfologic─â cu desinen╚Ťa de plural -i (followeri) ╚Öi pluralul pleonastic, ob╚Ťinut prin ad─âugarea desinen╚Ťei rom├óne╚Öti la cea englezeasc─â (follower╚Öi). Oscila╚Ťia ├«ntre followers ╚Öi followeri se ├«nt├«lne╚Öte uneori ├«n cadrul aceluia╚Öi articol: ÔÇ×Cu c├«t reu╚Öe╚Öti s─â str├«ngi mai mul╚Ťi followers ├«n comunitatea pe care vrei s─â o creezi, cu at├«t mai interesate vor fi brandurile de imaginea ╚Öi business-ul t─âuÔÇŁ; ÔÇ×Top site-uri web pentru cump─ârat followeri pe InstagramÔÇŁ; ÔÇ×pachetele lor accesibile includ ╚Öi like-uri al─âturi de followerii cump─âra╚ŤiÔÇŁ (libertatea.ro). Al╚Ťi vorbitori recurg f─âr─â rezerve la forma follower╚Öi: ÔÇ×3 sfaturi utile pentru a ob╚Ťine follower╚Öi pe InstagramÔÇŁ (unica.ro); ÔÇ×Salut. Merit─â s─â cump─âr follower╚Öi pe Instagram?ÔÇŁ (tpu.ro).

Cuv├«ntul follower cu pluralul followeri a fost de altfel inclus ├«n recenta edi╚Ťie a treia a Dic╚Ťionarului ortografic, ortoepic ╚Öi morfologic (DOOM3). ╚śi echivalentul urm─âritori pare s─â se impun─â destul de mult ├«n uz, ├«n ciuda riscurilor ini╚Ťiale ale ambiguit─â╚Ťii.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Concluziile surprinz─âtoare ale unui rom├ón care a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali fa┼ú─â de Cluj sau Bucure┼čti. ÔÇ×M─â cost─â 10 euro pe noapteÔÇŁ
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social, dup─â cum spune chiar el. Patrik a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali comparativ cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile au fost surprinz─âtoare
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.
image
EXCLUSIV Millie Bobby Brown, actri┼úa din ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť: ÔÇ×M-am ├«ndr─âgostit de Unsprezece ┼či am sim┼úit c─â vreau s─â fiu ca eaÔÇť
Actri┼úa Millie Bobby Brown spune c─â o catalogare a serialului drept doar un thriller SF ar fi superficial─â, c─âci ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť trateaz─â probleme reale ÔÇô spre exemplu, personajul pe care ├«l interpreteaz─â, Unsprezece, se confrunt─â cu ÔÇ×stresul posttraumatic ┼či traumele din copil─ârieÔÇť.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.