Ură de zeci de milioane de euro. Despre referendum

Publicat în Dilema Veche nr. 766 din 25-31 octombrie 2018
Binili învinge jpeg

Nu a cîştigat nimeni nimic. Am aruncat zeci de milioane de euro pentru a ne demonstra că ne putem urî un pic mai mult.

Ne-am dovedit că am mai făcut un pas mititel sau mai mare în a deveni votantul lor ideal – radical, iute la mînie şi convins că ei sînt proşti, manipulaţi sau inamicii noştri, cei buni şi toleranţi.

În ciuda faptului că unii dintre „ei“ ne sînt părinţi, bunici, prieteni sau copii.

Am văzut că liderii noştri politici sînt ipocriţi, agresivi, laşi.

Liviu Dragnea susţine familia tradiţională. Dragnea, adult necăsătorit care, la vîrsta de peste 50 de ani, îşi înşela nevasta cu o tînără care abia trecuse de 20. Tînăra cu care are o relaţie şi acum, deşi nu este căsătorit. Dragnea cel plin de păcate, de la preacurvie la minciună, Dragnea cel pe care Patriarhul îl slăveşte pe unde-l prinde.

Traian Băsescu, a cărei fiică are trei copii fără a avea soţ, Băsescu cel iubitor de Elena Udrea, de minciuni şi de băutură. Şi el iubit, la vremea lui, de Patriarh şi de popi.

Călin Popescu Tăriceanu, omul care a jurat tradiţional, în biserică, că va sta cu cinci soţii pînă cînd moartea îi va despărţi, şi Codrin Ştefănescu, omul care a făcut un copil în afara căsătoriei, au dat şi ei dovadă că avem o clasă politică ce e compusă din moluşte.

Imediat după eşecul referendumului au apărut o mulţime de politicieni fericiţi că poporul este viteaz şi exact aşa cum s-au aşteptat ei să fie. Politicieni care tăcuseră mîlc pe subiect, speriaţi ca nu cumva să fie loviţi de durerile înspăimîntătoare ale unei coloane vertebrale. Politicieni de tip Alina Gorghiu.

Pînă şi doamna Corina Creţu a devenit brusc revoluţionară, simţind mirosul de sînge în PSD. Am avut un referendum promovat în principal de preoţime şi de televiziuni. România a avut cel mai mare număr de preoţi care au turnat la serviciile secrete. Zeci de scandaluri de homosexualitate, abuzuri sexuale şi cîteva de pedofilie în care sînt implicaţi preoţi se regăsesc în presă. Cel mai probabil sînt sute, dacă nu mii de oameni care iubesc oameni de acelaşi sex în sînul Bisericii.

Televiziunile de ştiri, în majoritatea lor, ne-au demonstrat încă o dată că nu au nici o legătură cu ştirile şi că nu sînt nimic altceva decît mijloace de propagandă pentru agenda unora sau a altora. Autorul celui mai celebru şpagat din presă ne spunea că ar trebui să fim anihilaţi şi adăuga, plin de erudiţie, că o să ne-o „luăm la cioc“.

Da, am fi avut enorm de pierdut. Ne am fi pierdut încrederea că sîntem parte a Europei, că merită să încercăm să schimbăm ceva, pentru că oricum majoritatea este zdrobitor intolerantă. Ne-ar fi fost greu, dacă nu imposibil, să ne convingem prietenii care nu au familii tradiţionale că România este ţara în care ar trebui să stea.

Ar fi fost foarte greu să mai sperăm că avem o şansă a unei Românii normale.

Dar nu am cîştigat nimic.

Vom cîştiga abia atunci cînd decenţa va ajunge normalitate şi nu o calitate excepţională a celor care ne conduc, cînd construirea unei catedrale şi costul unui referendum vor fi posibile doar dacă vom fi rezolvat problema alocării a 6% din PIB pentru educaţie, problema spitalelor şi a copiilor săraci, părăsiţi sau ajunşi pe străzi. Pînă atunci, am aflat încă o dată că sîntem conduşi de oportunişti. Nu am cîştigat nimic, deşi ne-am redescoperit speranţa că putem să ne facem bine.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.