Uniunea European─â dup─â Juncker

Publicat în Dilema Veche nr. 798 din 6-12 iunie 2019
Uniunea European─â dup─â Juncker jpeg

Un sf├«r╚Öit e un nou ├«nceput. Dup─â alegerile europene din 26 mai ╚Öi rea╚Öezarea politic─â din Parlamentul de la Bruxelles/Strasbourg se caut─â un nou pre╚Öedinte al Comisiei Europene care s─â-l ├«nlocuiasc─â, la ├«ncheierea mandatului, pe Jean-Claude Juncker. ╚śefii de stat ╚Öi de guvern vor propune un candidat pornind de la rezultatele acestor alegeri, urm├«nd ca acesta s─â fie votat de Parlament. Sistemul ÔÇ×Spitzenkandida╚ŤilorÔÇť (al candida╚Ťilor de top) prevede ca pentru postul de pre╚Öedinte al Comisiei s─â fie desemnat candidatul aflat la v├«rful listei care a ob╚Ťinut cele mai multe voturi. ├Äns─â acest sistem de desemnare nu e obligatoriu. Cine ├«i va urma, ├«n func╚Ťie, lui Jean-Claude Juncker?

ÔŚĆ Conservatorii europeni (PPE) au un Spitzenkandidat anun╚Ťat ├«nc─â din toamna anului 2018: Manfred Weber. Deputat european extrem de vizibil, cu un profil politic clar conturat, liderul popularilor europeni din Parlament a ├«ndeplinit p├«n─â acum numeroase func╚Ťii ├«n institu╚Ťiile Uniunii. ├Äns─â Weber nu are nici un fel de experien╚Ť─â de guvernare ├«n ╚Ťara sa de origine, ├«n Germania, ceea ce constituie un handicap, de vreme ce ╚Öeful Comisiei Europene are rang de ╚Öef de stat sau de guvern. Chiar dac─â PPE r─âm├«ne cea mai puternic─â familie politic─â european─â, scorul ob╚Ťinut la recentele alegeri a fost relativ sc─âzut: curentul conservator e tot mai fragil. Ca s─â nu mai vorbim de faptul c─â pre╚Öedintele Emmanuel Macron ├«ncearc─â s─â-i descurajeze candidatura, av├«nd el ├«nsu╚Öi un favorit. La alegerile europene din Fran╚Ťa, lui Emmanuel Macron i s-a repro╚Öat ÔÇô mai ales de c─âtre lidera extremei drepte Marine Le Pen, dar ╚Öi de c─âtre al╚Ťii ÔÇô c─â Fran╚Ťa nu are o voce puternic─â ├«n Europa. Impunerea unui comisar-╚Öef francez ar reprezenta o mare victorie pentru actualul pre╚Öedinte. A╚Öa c─â lui Manfred Weber nu ├«i va fi suficient sprijinul din partea cancelarului Angela Merkel.

ÔŚĆ Un alt posibil ├«nlocuitor al lui Jean-Claude Juncker ar putea fi Frans Timmermans. Actualul prim-vicepre╚Öedinte al Comisiei este un politician cu experien╚Ť─â ╚Öi un ap─âr─âtor ferm al valorilor europene. Fostul ╚Öef al laburi╚Ötilor olandezi e un om politic cu notorietate la nivel european. ├Äns─â social-democra╚Ťii europeni au suferit, ╚Öi ei, un regres la ultimele alegeri, ceea ce reduce ╚Öansele Spitzenkandidatului lor. ├Än plus, Timmermans risc─â s─â se loveasc─â de veto-ul unor state precum Ungaria, Polonia ╚Öi Rom├ónia, pe care le-a criticat ╚Öi chiar le-a amenin╚Ťat cu sanc╚Ťiuni pentru c─â nu respect─â statul de drept. Ceea ce i-a atras simpatie ├«n Vest risc─â acum s─â provoace ├«ncr├«ncenare ├«n Est. ╚śi ├«ncr├«ncenarea nu e bun─â c├«nd e nevoie de consens. Marea speran╚Ť─â a st├«ngii risc─â s─â r─âm├«n─â doar o speran╚Ť─â.

ÔŚĆ ALDE a avut o evolu╚Ťie bun─â la aceste alegeri europene. Chiar dac─â se afl─â de-abia ├«n pozi╚Ťia a treia, liberalii pot pretinde ╚Öefia Comisiei dac─â reu╚Öesc s─â formeze alian╚Ťe iscusite. Favorit─â pentru preluarea func╚Ťiei de pre╚Öedinte al Comisiei ar fi Margrethe Vestager. A ├«ndeplinit func╚Ťia de comisar pentru concuren╚Ť─â, repurt├«nd c├«teva victorii ├«n lupta cu marile companii IT din SUA care ├«nc─âlcau regulile concuren╚Ťei ╚Öi practicile economice corecte.

ÔŚĆ ├Än fine, chiar dac─â nu este oficial candidat la func╚Ťia de pre╚Öedinte al Comisiei Europene, Michel Barnier e un posibil candidat pentru acest post. Pe el ar miza ╚Öi Emmanuel Macron, care l-a descris recent ├«ntr-un interviu drept ÔÇ×un om cu calit─â╚Ťi deosebiteÔÇť. Membru al Partidului Popular European, dar om politic cu o viziune mai degrab─â centrist─â, Barnier are ╚Öi o bogat─â experien╚Ť─â guvernamental─â: a fost de patru ori ministru, iar ├«n prezent e negociator-╚Öef al Uniunii Europene pentru Brexit. Aceast─â ultim─â pozi╚Ťie din CV ├«l face ├«n acela╚Öi timp dezirabil ╚Öi incompatibil cu ├«nalta func╚Ťie. Din perspectiva UE, a negociat bine. Dar ce-a ie╚ÖitÔÇŽ

Chiar dac─â a spus ├«n repetate r├«nduri c─â nu ├«╚Öi va ├«nceta, ├«nainte de termen, ultimul mandat de cancelar federal ╚Öi c─â, pe deasupra, nu ├«╚Öi dore╚Öte func╚Ťia de pre╚Öedinte al Comisiei, Angela Merkel e un nume vehiculat adesea ca posibil─â succesoare a lui Jean-Claude Juncker. Cancelara are cu adev─ârat at├«t anvergura european─â, c├«t ╚Öi experien╚Ťa necesare acestei func╚Ťii ╚Öi, probabil, s-ar bucura ╚Öi de un sprijin larg ├«n r├«ndul ╚Öefilor de stat sau de guvern ai Uniunii Europene. Dar e pu╚Ťin probabil s─â devin─â ├«ntr-adev─âr o op╚Ťiune. Printre liderii europeni care s-ar califica pentru pozi╚Ťia de top la v├«rful Uniunii ar mai fi premierul neerlandez Mark Rutte sau omologul s─âu belgian Charles Michel (ambii de orientare liberal─â). Mai ales ziarele conservatoare o mai indic─â drept posibil─â candidat─â pe actuala ╚Öef─â a Fondului Monetar Interna╚Ťional, Christine Lagarde. O candidatur─â totu╚Öi pu╚Ťin probabil─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?