Un Pearl Harbour mai mic

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image png

Povestea e relativ simplă. În septembrie 2022, mai multe drone acvatice lansate de armata ucraineană se îndreptau spre Sevastopol și ar fi urmat să lovească flota rusească staționată în portul respectiv. Înainte de a ajunge la destinație, spre stupefacția ucrainenilor, dronele nu au mai putut fi controlate. Atacul a eșuat. Ulterior, inginerii ucraineni au înțeles de ce. Serviciul de Internet prin satelit Starlink, fără de care o bună parte din Ucraina ar fi dispărut de pe net, fusese restricționat în apropierea țărmurilor Crimeei. 

Explicația publică pentru acel incident a apărut de-abia acum, un an mai tîrziu, odată cu publicarea primelor fragmente din biografia lui Elon Musk scrisă de Walter Isaacson. Pe scurt, proprietarul SpaceX a decis cu de la sine putere că poate preveni declanșarea celui de-al treilea război mondial intervenind în mod direct în desfășurarea ostilităților ruso-ucrainene. A făcut asta după ce a avut mai multe conversații cu ambasadorul Rusiei la Washington care avertizase că un atac asupra Crimeei va duce la un răspuns nuclear al Moscovei. O posibilitate „non-trivială”, după cum s-a exprimat Musk într-o convorbire cu Isaacson. 

Anne Applebaum opinează, în The Atlantic, că o contribuție importantă la decizia lui Musk au avut mediile de extremă dreapta și „alternative” pe care Musk le frecventează asiduu și le promovează uneori pe contul său de pe X (fostul Twitter). Și ar mai fi ceva: nu e puțin lucru să trăiești cu senzația că ai suficientă putere și voință să o utilizezi pentru a salva lumea de la pieire. Altfel spus, foarte probabil orgoliul a contat și el într-o măsură probabil deloc neglijabilă. 

În apărarea sa, Musk poate invoca – și a și făcut-o – valoarea uriașă a serviciilor de Internet prin satelit pe care le furnizează Ucrainei de la începutul războiului. Nu numai că pentru multă vreme nu a cerut bani pentru ele, dar Starlink are avantajul deloc nesemnificativ că rezistă cu succes atacurilor furioase ale hackerilor ruși. De altfel, în mai multe rînduri, oficialii ucraineni au fost citați afirmînd că, fără Starlink, harta ostilităților ar fi arătat cu totul diferit. 

Crimeea nu a fost singurul loc în care Starlink a încetat să funcționeze ca urmare a unui ordin al lui Musk. Și în alte zone din Ucraina ocupată serviciul a fost indisponibil. Motivele sînt similare și deblocarea Starlink a fost posibilă după un val de insistențe ale ucrainenilor și intervenții ale unor oficiali americani, inclusiv de la Casa Albă. 

Lăsînd la o parte considerațiile de ordin ideologic – pînă la urmă, simpatiile de pe Internet ale lui Musk sînt infinit mai puțin importante decît faptele sale –, buna-credință a fondatorului Tesla e probabil autentică. Musk a ajutat Ucraina mai mult decît orice altă persoană privată despre care știm în prezent. Însă ambițiile sale de supererou intervenind în momente esențiale sînt de natură să îngrijoreze pe oricine încearcă să ghicească cum vor arăta atît pacea, cît și războaiele viitorului. Dacă ele ajung să fie decise de reacțiile umorale ale unor patroni de corporații liberi de orice constrîngeri, atunci probabil întreaga ordine internațională trebuie regîndită serios. 

Că Musk n-a reflectat foarte adînc și a acționat sub influența unui diplomat a cărui sarcină (îndeplinită cu succes) era să îl sperie suficient cît să nu îi ajute pe ucraineni într-un moment esențial, o dovedește realitatea. Applebaum notează că un atac similar celui eșuat în septembrie a avut loc o lună mai tîrziu și, surpriză, nu s-a produs nici un nou Pearl Harbour, așa cum se temea Musk. 

De altfel, sperietoarea nucleară e folosită atît de intens de ruși că s-a ajuns cumva într-o situație ridicolă în care Moscova amenință cu bomba atomică la fiecare anunț privind livrarea unei noi clase de arme, mai eficiente și mai puternice, către armata ucraineană. Niciodată nu se întîmplă nimic. Dar un efect există. Pînă în prezent cel puțin, ajutoarele militare au fost întîrziate serios pentru că Occidentul a calculat multe luni, uneori ani, riscurile. Ezitările acestea se măsoară în victime civile, contraofensive întîrziate sau ratate, prelungirea inutilă și păguboasă a războiului. 

Între timp, serviciile Starlink nu mai sînt gratis, livrarea lor se face cu intermedierea Guvernului american, iar Musk nu mai intervine pentru a decide cînd și unde sînt folosite. Momentul supereroului s-a încheiat, acum e vorba doar despre business.

Cît privește folosirea unei bombe atomice, ea a fost, este și va rămîne posibilă oricînd. Însă responsabilitatea pentru o astfel de decizie aparține celui care o ia. Consecințele îi sînt cu totul imputabile. Dacă se va ajunge acolo vom putea spune, în căutarea noastră de momente simbolice, că un Pearl Harbour mai mic se produce în Ucraina în fiecare zi. 

Anne Applebaum a sintetizat, în The Atlantic, relativ simplu: nu rezistența îl provoacă pe Putin, ci slăbiciunea inamicului.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Melania Trump  foto   GettyImages jpg
Melania Trump își lansează propria criptomonedă
Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, a lansat o criptomonedă în ajunul inaugurării soțului său ca președinte al Statelor Unite ale Americii.
tenis istock jpg
pensie jpg
Unii pensiori se vor putea bucura de o creștere a veniturilor. Despre cine este vorba
În această săptămână, unele categorii de pensionari se vor bucura de o creștere de venituri. Suma de bani va fi decisă de CCR într-o ședintă care va avea loc. Însă unele probleme s-ar putea să apară. Iată despre ce ar putea fi vorba.
Si a plombat singur gropile de pe stradă FOto Opinia Timișoarei jpg
Un bărbat din Timiș a plombat singur gropile de pe strada pe care locuiește. „Era să mă duc în șanț… Și atunci, am pus acolo asfalt”
Un bărbat din orașul Ciacova, județul Timiș, săturat de gropile de pe strada sa, s-a apucat să-și repare drumul. A astupat singur craterele de pe strada de pământ care a fost ignorată de primărie.
sua china biden xi jinping
China vrea relații mai bune cu SUA. Musk s-a întâlnit cu vicepreședintele chinez înainte de învestirea lui Trump
Oficialii chinezi speră să evită o repetare a războiului comercial cu SUA, care a creat o prăpastie între superputerile economice în timpului primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă.
maxresdefault jpg
Joseph Cinque, povestea africanului care a condus Revolta de pe La Amistad, ajuns subiect de film
Joseph Cinque a fost un fermier și comerciant african de etnie mende, ce a devenit sclav al negustorilor de sclavi spanioli de pe vasul La Amistad, revoltându-se cu succes împotriva acestora, a ajuns din greșeală în S.U.A,
pensie jpg
Cât va fi pensia minimă în anul 2025. Seniorii cu venituri mari vor suporta o impozitare de 10%
În 2025, aproximativ 5 milioane de pensionari vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiilor, cu o creștere de 12% în valoarea acestora.
megahn si harry jpg
Adevăr sau strategie de marketing? Meghan Markle, ia în calcul lansarea unei cărți post-divorț de Prințul Harry
Meghan Markle și echipa sa cochetează cu ideea unei cărți despre un eventual divorț de prințul Harry, conform unui articol Vanity Fair. Află detalii despre zvonuri, proiectele lor eșuate și reacțiile din Montecito.
romania sat istock jpg
Unicul sat din România cu propriul imn. Care este momentul special în care localnicii intonează cântecul solemn, creat de un consătean
În județul Botoșani, în satul Cucorăni, din comuna Mihai Eminescu, localnicii au imnul lor. Se numeşte Imnul Cucorănenilor şi a fost compus în perioada interbelică. Se cântă şi astăzi în şcoala din localitate la fiecare eveniment important al cătunului.