Un pasaj cenzurat din istoria imprecaţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Cioace jpeg

Una dintre cele mai interesante cărţi în care un străin îşi prezintă impresiile şi observaţiile asupra realităţilor româneşti este volumul publicat la Veneţia, în 1718, de secretarul italian al lui Brâncoveanu, Anton Maria Del Chiaro:

Textul transmite o imagine bogată în detalii şi foarte credibilă (trecută, desigur, prin filtrul valorilor şi al convingerilor autorului) a oamenilor şi a instituţiilor Ţării Româneşti de la începutul secolului al XVIII-lea. Cartea a fost reeditată în versiunea italiană originală de Nicolae Iorga, în 1914. Ar fi existat, se pare, o traducere din secolul al XIX-lea, menţionată de unele surse bibliografice, dar de negăsit; în 1929 a apărut o traducere românească semnată de S. Cris-Cristian (republicată în 2005). O altă versiune românească a textului este cuprinsă (fragmentar) în volumul al VIII-lea (apărut în 1983) din seria

Oricum, datorită excelentelor acţiuni de stocare a textelor (prin Google Books, Biblioteca Digitală a Bucureştilor, Cimec) dispunem astăzi de versiuni electronice ale originalului şi ale traducerilor care pot fi supuse cu destulă uşurinţă unei examinări filologice. 

Ceea ce era de aşteptat se verifică imediat: tabuurile patriotice nu pot lăsa nealterat un text adesea critic şi ironic. Dacă traducerea din 1929 deformează minimal textul-sursă, prin formulări atenuate, versiunea din 1983 operează, sub scuza formulei selective, tăieri masive ale pasajelor neconvenabile. Dată fiind perioada publicării, cînd cenzura era practică generală, este imposibil de stabilit cu precizie care dintre omisiuni reflectă opţiunea traducătorului şi a antologatorului (născută din sentimente patriotice sau din prudenţă) şi în ce cazuri a acţionat, la diferite nivele ierarhice, cenzura propriu-zisă a sistemului editorial politizat. 

În cartea lui Del Chiaro sînt cîteva informaţii preţioase şi pitoreşti despre practicile comunicative ale vremii. Există, desigur, şi o caracterizare generală a limbii, căreia i se recunoaşte caracterul fundamental latin: „una pura e mera

del latino idioma“. Traducerea din 1929 evită posibilele conotaţii negative ale termenului

şi transformă în epitete valorizante ceea ce reprezenta o pură formă de insistenţă: „valaha nu este alta decît o

derivaţie din idiomul latin“. Traducerea din 1983 este mai aproape de original, dar preferă să evite termenul

, înlocuindu-l cu recomandabilul (din perspectiva viitorului şi a directivelor politicii naţionaliste)

: „limba românească nu este altceva decît

“. Pentru o ilustrare a recunoaşterii latinităţii era destul; nu a fost deci selectată fraza anterioară, nu tocmai măgulitoare pentru orgoliul naţional – „asupririle şi dările necontenite ce plătesc de cîteva ori pe an, într-atît i-a deprimat,

“ (în traducerea din 1929) – şi nici pasajul care urma, a cărui omisiune este vag semnalată prin prezenţa unor puncte de suspensie. În traducerea din 1929, continuarea completa descrierea limbii menţionînd diversitatea etimologică: „Limba valahă totuşi

dar trebuie ţinut seamă de vecinătatea ţărilor, şi de relaţiile ce au avut valahii cu acele popoare“. Nici aceasta nu era o frază care să-i încînte pe partizanii purismului etnic. 

Un foarte instructiv pasaj, plasat chiar la începutul capitolului al II-lea, „Obiceiurile valahilor“, oferă informaţii preţioase pentru o istorie a limbajului agresiv, a practicii înjurăturii în Ţările Române. Del Chiaro povesteşte despre băieţii de 7-8 ani care călăreau şi mînau cai; uneori, cîte un animal încerca să fugă; „atunci băiatul, văzînd că degeaba îl cheamă, îl

începea să plîngă, continuînd totuşi să înşire

pe care le învăţase uşor mai înainte să ajungă la vîrsta de a cunoaşte înţelesul lor… În cei şapte ani cît am stat în Ţara Românească nu-mi amintesc să fi auzit vreodată că ar fi fost pedepsit cineva pentru înjurături, fie de tribunalul domnului, fie de acela al arhiepiscopului, nu ştiu prin ce fel de nepăsare“ (1983, p. 375). În locul punctelor de suspensie ar fi trebuit să fie încă o frază, prezentă în versiunea din 1929: „În popor părinţii însă-şi [?] deprind copiii cu înjurături şi se delectează cînd aceştia descurcă primele silabe din expresii triviale, măgulindu-se chiar cînd combină noi înjurături“. Chiar şi vechea traducere (cu unele imperfecţiuni de limbă) atenuează sensul originalului, în care e mai accentuată stupoarea şi indignarea moralistului faţă de faptul că părinţii îşi învaţă copiii să înjure de la cea mai fragedă vîrstă, astfel că unele dintre primele vorbe rostite de aceştia sînt cele indecente. Şi finalul textului conţine în original o generalizare mai amplă şi mai puternică, pe care am putea-o transpune şi în altă formă: „fiind admirat pentru ingeniozitate cel care ştie să inventeze noi moduri de a rosti măscări, blestemînd obscen“. De ce ar fi fost omis tocmai acest pasaj? Informaţia istorică şi etnografică nu este nici lipsită de interes, nici implauzibilă. Dar a evoca educarea agresivităţii şi plăcerea injuriei şi a obscenităţii era desigur prea mult pentru orgoliul naţional, care acceptă unele „exagerări şi denigrări“, dar nu poate pune la îndoială mitul bunului-simţ tradiţional şi al valorilor etice transmise din tată în fiu. 

Limbaj şi politică

101 cuvinte argotice

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

raceala jpg
Cunoscut epidemiolog, despre Boala X: Gravitatea acestei afecțiuni este dificil de evaluat în acest moment. Care sunt simptomele
Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a vorbit despre Boala X, noua afecțiune respiratorie, despre care se cunosc puține informații.
Ulei de gatit FOTO Shutterstock jpg
Tipuri de uleiuri de gătit care ar putea provoca un val de cancere de colon în rândul tinerilor. Sunt „otrăviți fără să știe”
Anumite tipuri de uleiuri de gătit ar putea alimenta un val de cancere de colon la tinerii americani, sugerează un studiu finanțat de guvernul Statelor Unite.
incendiere mormant Hafez al Affas/ FOTO:AFP
Mormântul dictatorului sirian lui Hafez el-Assad a fost incendiat, după fuga fiului său în Rusia
Prăbușirea regimului președintelui sirian Bashar al-Assad a declanșat manifestări de bucurie, dar și de haos în toată țara.
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Olimpiu Moruțan, în fața marelui moment: fotbalistul revine, după opt luni
Jucătorul român și-a revenit de la accidentare.
ue uniunea europeana europa pixa descopera 1024x682 jpg
20 de ani de la încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană
Trăind sub tirania evenimentelor politice societatea românească a uitat să celebreze două decenii de la încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
fcsb facebook jpg
FCSB a găsit înlocuitor pentru Daniel Bîrligea. Poate semna încă din iarnă
Evoluțiile bune ale lui Daniel Bîrligea l-au adus în atenția echipelor din străinătate.
daniel david ubb fb jpg
Cine este Daniel David, vehiculat ca posibil candidat la președinție. „Partidele proeuroene trebuie să facă o listă preliminară”
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, este vehiculat ca posibil candidat comun din partea partidelor pro-europene la alegerile prezidențiale.
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
rebeli sirieni/ FOTO: AFP/Getty Images
Cum au reușit rebelii sirieni să umilească Rusia cu ajutorul Ucrainei. Rolul jucat de serviciile ucrainene în căderea regimului Assad
Rebelii sirieni care au preluat puterea weekendul trecut au primit drone și alte forme de sprijin din partea agenților de informații ucraineni, care au dorit să submineze Rusia și pe aliații săi sirieni, conform unor surse familiare cu activitățile militare ale Ucrainei în străinătate.