„Un om clar“

Publicat în Dilema Veche nr. 607 din 1-7 octombrie 2015
Cai frumoşi jpeg

În momentul de faţă, Gabriel Oprea este cel mai influent politician român. În 2012, într-un interviu cu Robert Turcescu – unul dintre cei pe care Oprea i-a procopsit şi cu grade militare – spunea: „Eu sînt militar de carieră şi am alt stil de organizare şi altă predictibilitate. Poate sînt puţin, cîteodată, mai dur, dar sînt un om clar şi un om care mă ţin de cuvînt, iar colegii mei mă apreciază pentru acest lucru. Pe de altă parte, sînt om de 12 noaptea sau de 1 dimineaţa… De aceea, cred că UNPR-ul şi-a cîştigat, în doar doi ani de zile, pe eşichierul politic, un blazon de oameni care se ţin de cuvînt şi care, repet, vedeţi că ne caută partidele.“ 

Primul gînd după citirea interviului este că organizarea armatelor, în general, se face cam cu forţa şi e bazată pe un proces dur de uniformizare/spălare pe creier. Armatele sînt predictibile prin ineficienţa şi lipsa de transparenţă cu care cheltuiesc banul public. Inteligenţa, creativitatea, cinstea şi deschiderea spre dialog – atribute absolut necesare unui lider politic capabil să impună o reformă sistemică, aşa cum are nevoie România – nu sînt deloc asociate militarului care a făcut carieră politică în România. Mai degrabă securist, corupt şi sociopat sau obtuz, tipicar şi încăpăţînat sînt „calităţile“ cerute miliţianului reformat în politician.

Faptul că Gabriel Oprea are „altă predictibilitate“, că e un om de „12 noaptea sau de 1 dimineaţa“ sau că partidul din care face parte are „un blazon de oameni care se ţin de cuvînt şi care, repet, vedeţi că ne caută partidele“ dovedeşte că domnul Oprea intră în standardele miliţianului prostănac şi, desigur, cam organ. 

„Cînd un coleg de-al meu are o problemă, ştie că se poate baza pe

şi nu las lucrurile la întîmplare.“ Faptul că Gabriel Oprea vorbeşte, chiar şi aşa un pic agramat, despre el la persoana a III-a singular este un indicator de sociopatie.

„Eu rămîn la părerea, şi cred că este indubitabil faptul că toate guvernele Boc, cele 78 de zile ale Guvernului Ungureanu, au făcut mult bine României.“ 

Procesul prin care domnul Oprea are o părere care devine, la o distanţă de patru cuvinte, indubitabilă este probabil similar procesului prin care un furt devine „afacere“ şi omul

– conducător de doctorate. Discuţia despre cum domnul Oprea joacă un rol atît de important într-un Guvern al unei coaliţii care a cîştigat alegerile demonizînd Guvernele Boc şi Ungureanu ar putea dezvălui, probabil, amănunte interesante despre „claritatea“ domnului Oprea.

Tot în 2012, într-un discurs în faţa colegilor dînsului, Gabriel Oprea spunea: „Sîntem o armată cu un moral de oţel. Avem determinarea de a cîştiga competiţiile politice.“ În sistemele democratice cunoscute (tipice), partidele nu au nici o legătură cu armata. Este preferabil ca un partid să aibă un moral bun şi nu unul rigid

„Avem cei mai buni oameni… Sînt mîndru de dumneavoastră, de fiecare coleg, toţi sîntem o echipă care vorbeşte numai despre România şi despre români… Lîngă mine au venit Iordănescu, Onţanu. (…) Vă asigur că vom trece şi prin zid pentru a vota această taxă cerută şi de marii lideri ai lumii.“ Generalul Oprea nu ne explică cine sînt

iar prima bănuială e că nu ar fi din România. Însă, dacă UNPR-ul „este o echipă care vorbeşte numai despre România şi despre români“, atunci fie „marii lideri ai lumii“ sînt şi ei români, fie avem încă un caz de gurist sociopat care a ajuns politician de vază. 

Pentru a nu fi acuzat de superficialitate, o să examinez cele două posibilităţi. 

Domnul Oprea spune că îi are în partid pe cei mai buni oameni, însă nici unul dintre cei menţionaţi nu este lider al lumii. Cel puţin la o primă vedere. 

„Avem brand-ul nostru, omul care a ştiut să aducă pacea socială, Marian Sârbu.“ Desigur, domnul Sârbu ar putea să fie reîncarnarea lui Gandhi în România sau să fie cunoscut pe numele lui de cod Desmond Tutu în dosarele serviciilor celor mai inteligente. La fel de posibil este ca şi domnul Gabriel Oprea să fie un lider mondial în interiorul SRI sau SIE. Sînt convins că atît domnul Sârbu, cît şi domnul Oprea sînt cei mai buni în a fi ei înşişi, chiar într-un mod indubitabil, dar în afară de nişte scandaluri de corupţie, nimic remarcabil nu poate fi găsit despre Marian Sârbu. 

Domnul Oprea îi mai menţionează pe Iordănescu – nea Puiu – şi pe Onţanu. Nea Puiu a fost un tip excepţional prin talentul cu care a lovit cu piciorul o băşică şi atît. Nu a fost nicicînd între primii zece cei mai buni români nici la pupat icoane şi nici la fotbal şi deci e foarte departe de a fi unul dintre liderii lumii. Ultima super-valoare pe care o menţionează Gabriel Oprea este Onţanu, şi el la fel de faimos ca domnul Marian Sârbu. 

„Facem cinste acestei ţări. România şi românii, în momente grele, sînt mai uniţi. Au încredere în Biserică şi în Armata Română. Forţa acestui partid este echipa. Meritaţi tot ceea ce este mai bun. Sînt convins că românii vor aprecia un partid care îşi iubeşte ţara. Vom cîştiga pentru că românii au încredere în valori, au încredere în UNPR.“ Cum UNPR-ul nu este nici Biserica şi nici Armata Română, şi nici nu există vreo echipă care să se numească

este foarte probabil că avem încă un caz de ipocrit care s-a transformat dintr-un organ mediocru în lider politic cu binecuvîntarea foştilor securişti. Ca toţi cei asemenea lui, desigur, Găbiţă crede că face cinste României şi că gargarageala lui incoerentă e de-ajuns pentru a masca harurile politicii româneşti: nesimţirea, tupeul şi corupţia. 

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului şi fondator al Policy Center for Roma and Minorities. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

1 mucegai jpg jpeg
Cât de periculos este mucegaiul din casa ta. Ce înseamnă fiecare culoare și când să îți faci griji
Mucegaiul poate afecta sănătatea și calitatea vieții, mai ales dacă acoperă suprafețe mari. De la tuse și probleme respiratorii, până la alergii și riscuri mai grave, experții explică tipurile de mucegai, riscurile lor și ce măsuri trebuie luate pentru a-l elimina eficient.
vot diaspora  Foto Facebook jpg
Românii din diaspora vor putea vota până la ora 23:59 și în zilele de vineri și sâmbătă, nu doar duminică
Românii din diaspora vor putea vota până la ora 23:59 în zilele de vineri și sâmbătă, nu doar duminică, anunță USR.
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
30.000 de gospodării din 144 de localități nu au energie electrică. Burduja: Se intervine cu 241 de echipe
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat vineri, în urma ședinței Comandamentului de iarnă, că aproape 30.000 de gospodării din 144 de localități nu au energie electrică din cauza vremii nefavorabile.
carne vita1 jpeg
Rețeta tradițională de pastramă de vită. Așa o făceau străbunii să fie delicioasă și fragedă
Este una dintre cele mai faimoase rețete de toamnă, însă puțini român știu cât de simplă este de făcut și acasă! În doar câțiva pași simpli vom putea pregăti o pastramă de vită la fel de bună ca la restaurant!
alec baldwin proces profimedia jpg
Alec Baldwin nu a fost invitat la premiera filmului „Rust”. În 2021, a ucis-o accidental pe directoarea de imagine Halyna Hutchins
Filmul wester „Rust” al lui Alec Baldwin a avut premiera mondială miercuri, la un festival de film din Polonia, dar actorul nu a fost prezent, deoarece nu a fost invitat.
chocolate saga1 jpeg
Praline cu jumări, noul desert care face ravagii în România! Unde le puteți încerca gustul inedit
Chiar dacă preferăm sortimente și umpluturi diferite, tuturor ne place ciocolata, întrr-un fel sau altul. Iar pofticioșii din țara noastră au o oportunitate greu de refuzat, în acest weekend!
Banner Ecaterina Ladin
Ecaterina Ladin, Dalida din „Las Fierbinți”, știe secretul unei relații fericite: „La noi flacăra este aprinsă…”
Actrița Ecaterina Ladin (40 de ani), interpreta rolului Dalida din “Las Fierbinți” are acasă o familie frumoasă și numeroasă, trei băieți, și cu soțul, patru.
Banner Fuego
Realizare colosală pentru Fuego! Ce s-a întâmplat în viața îndrăgitului artist: „Avem peste șase ani de când...”
Paul Surugiu, pe numele lui de scenă, Fuego, se bucură de un real succes. Recent, el a fost dublu premiat pentru performanțele sale în televiziune, lucru cu care se mândrește.
Bosch FOTO Shutterstock
Bosch anunță concedieri masive. Motivul pentru care gigantul german dă afară mii de angajați
Robert Bosch, marea companie germană din domeniul ingineriei a anunțat vineri că va face concedieri masive, potrivit Retures.