Un nou atac la statul de drept – „La puşcărie!“

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
Bun şi rău jpeg

De la un timp, răcnetul exoftalmic „La puşcărie!“, emis către adversarul politic, a devenit un instrument comun în ceea ce se cheamă la noi, caraghios şi dramatic în acelaşi timp, „lupta politică“. Aşadar, totul a ajuns atît de jos, încît cele două tabere nu mai pot decît să zbiere una către cealaltă, ieşite din minţi: „La puşcărie!“ Degeaba ne plîngem de Antena 3 – delirul obişnuit al celor de pe-acolo a molipsit pe mai toţi „comunicatorii“, fie că vin ei de la partide, de la moguli sau din sănătoasa societate civilă. Avem două triburi primitive, care se înfruntă şi asmut unul asupra celuilalt acelaşi blestem. Am trecut de faza „Hoţule!“. Asta a ajuns, deja, un fel de „bună ziua, dragi telespectatori“. Sîntem la un pas de a asista la blesteme cu moartea, deşi nu cred că moartea dă satisfacţie urii adverse. Poate doar moartea în chinuri. Dacă are cineva curiozitatea să compare declaraţiile politice socotite de presă drept „dure“ (aţi sesizat apetitul presei pentru acest adjectiv, „dur“?), de acum 20 de ani, cu cele de acum, va vedea clar că acestea au devenit mai agresive, mai rudimentar-agresive, deşi isterie şi prostie existau şi atunci. Dar nu scriu aceste rînduri doar pentru a deplînge creşterea agresivităţii golăneşti în politica noastră. Au făcut-o alţii înaintea mea. Scriu pentru că simt o provocare în dublu plan: atît de ordin stilistic, cît şi de fond.

Ceea ce m-a determinat să scriu acest text, cum spuneam, este un fel de şoc estetic pe care l-am simţit văzînd doamne, cu aparenţă fină, livrînd, printre dinţi, strepezindu-se, noul urlet de luptă. Nu ştiu de ce, mereu mi s-a părut că un asemenea crunt îndemn-blestem-ameninţare poate aparţine doar repertoriului masculin. Scuzaţi-mi limitele, dar să văd o doamnă delicată, fragilă aproape, ajunsă graţios la o frumoasă maturitate, răcnind, eventual în portavoce, de pe scena unui miting, în piaţă, „La puşcăriiiiiieeeee!“, spre deliciul ovaţionat al galeriei colorate în culorile partidului, este, pentru mine, echivalent cu a vedea femeia cu barbă, care rupe lanţuri la bîlci. În mintea mea, urletul acesta nu are nimic de-a face nici un dreptatea, nici cu statul de drept, nici cu democraţia, ci mai degrabă cu bolşevismul, din punct de vedere politic, şi cu eructaţia grobiană, din punct de vedere stilistic. Doar băieţii politici, vitejeşte, cum ştiu ei, păreau a se folosi de urletul „La puşcărie!“ – el nu putea exista sonor, în mintea mea, decît susţinut de o voce baritonală şi răguşită de atîta mahorcă. Se poate, însă, şi „La puşcărie!“ strigat de o soprană de coloratură, pe poante – asta mă tulbură pînă la a-mi altera serios viziunea asupra lumii. Susţinătorii doamnei au fost, sînt convins, fericiţi. Aşa cum susţinătorii adversarilor trimişi la mititica de doamna au fost, sînt la fel de convins, enervaţi. La primul miting al partidelor lor, dacă nu au făcut-o deja în sinea lor, vor urla şi ei înapoi către cei care au răcnit acum, inclusiv către doamna evocată de mine, la fel: „La puşcărie!“ Nu mai pomenesc aici Internetul – acolo, toată lumea trimite la puşcărie pe toată lumea, de dimineaţă pînă seara: useliştii pe Băsescu, băsiştii pe Ponta şi pe Voiculescu, indignaţii pe toţi împreună.

Din alt unghi, strigătul cu pricina mi se pare direct periculos pentru statul de drept. Evident, puşcăriile au rostul lor în statul de drept. Au, citim prin cărţi, de la Beccaria la Foucault, şi sensul lor înalt, aproape metafizic. Puşcăriile nu sînt, cum zicea un om celebru, locuri pentru girafe, ci pentru oameni. Puşcăriile pedepsesc, şi pedepsele sînt parte firească a vieţii. Există, desigur, şi o întreagă prejudecată negativă la adresa celor care trec pe acolo. Mai corect sau mai puţin corect, societatea încearcă să administreze realitatea puşcăriilor. Dar, în România politică, apelul la puşcării mi se pare a fi un atac la statul drept, dat de cei care chiar sînt ataşaţi principiilor sale. Mulţi dintre cei care strigă cinstit, cu sufletul curat, „La puşcărie!“, dorind să-şi răzbune astfel eşecurile, frustrările, enervările, îşi închipuie că e un fel de huduială sau de înjurătură. O speculaţie foarte interesantă şi, zău, deloc extravagantă, face legătura între celebrisimul „Du-te-n p... mă-tii!“ şi „La puşcărie!“ – sînt două feluri de a trimite la dispariţie adversarul. Dar iresponsabilitatea politicienilor români care strigă aşa ceva la televizor sau în pieţe, unii la alţii, mi se pare a fi egală cu a celor care strigă împotriva DNA sau ANI. Cred că este o formă de presiune asupra justiţiei, după toate regulile. Nu poţi pretinde lui Ponta să nu mai comenteze deciziile judecătorilor, după ce au fost pronunţate, şi să strigi, în acelaşi timp, spre judecători, să-l trimită la puşcărie pe nu ştiu ce ministru al lui Ponta. Trebuie să înţelegem, o dată pentru totdeauna, că atitudinea firească după ce un om a ajuns să fie trimis în judecată şi procurorul cere pedepsirea sa, este de rezervă. Informaţie pură despre mersul procesului şi atît. Liniştea publică trebuie să se instaleze pînă cînd judecătorul se pronunţă. Una este convingerea că ipochimenul merită o soartă cumplită, şi alta este judecata magistratului. Magistratul nu trebuie să dea decizii pentru a da satisfacţie cuiva. Magistratul nu este terapeutul tuturor traumelor Cetăţii – el are de judecat după lege şi atît.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.