Un meci absolut penibil, următorul mai reușit. Cum e, de fapt, echipa României?

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image png

Ca noi toţi. Ca poporul, că îi cîntă imnul. A, staţi, bănuiesc că despre echipa României de fotbal e vorba, nu? Că zilele astea am văzut şi echipa României de rugby la Cupa Mondială, pe post de prosop cu care se şterg cei care joacă cu adevărat acest sport. Nu pricep care e rostul prezenţei unei echipe, că e României sau alta – dar, pînă una-alta, e a României –, pe post de sac de box. Ce plăcere poate fi? Care e faza? E nostim, e un soi de cruzime, o pedeapsă? În multe momente, reprezentaţia e jenantă. Îţi vine să acoperi ochii copiilor ca dinaintea unei scene indecente sau de o duritate nepermisă. În fine. Cu naţionala cealaltă, e simplu. Ea este aşa cum au crescut-o oamenii fotbalului de zeci de ani. Cu nepotisme, hachiţe, „pohta ce-am pohtit” (în vreme ce noi am postit), şperţuri, cumetrii. Cu făcut cu ochiul, cu bani uşori, mulţi publici, scurşi eficient pe unde era nevoie de o maşinuţă de lux sau o viluţă de vacanţă, ori de vreun cont care urla de foame. Şi chiar şi dacă nu urla de foame. Naţionala e ca ţara, e un banc în care prostu’ din poantă sîntem toţi, în fine, toţi cei care am mai rămas pe aici, sperînd să nu stăm vreodată în drumul unui drogat beat cu părinţi agresivi şi judecători care par a le fi rude de gradul doi. Naţionala e oglinda fidelă – oglindă, oglinjoară, spune-mi cine e cea mai urîtă din ţară! Paradoxul e că după o victorie cu Andorra (care nu se pune), una cu Belarus (căreia i-a fost refuzat un penalty în ultimele minute) şi trei egaluri cu o cantitate de noroc atît de mare încît probabil că, pentru a păstra un echilibru pe planetă, un întreg continent va trăi șapte ani de ghinioane, bravii tricolori au bătut Kosovo, echipă care a ţinut morţiş să rămînă în inferioritate numerică, şi acum au şanse reale de a se califica la Euro, din cea mai accesibilă grupă preliminară, dar – şşşt! – nu repetaţi asta cu voce tare că se supără băieţii. Nu subestimaţi, însă, capacitatea unor concetăţeni de a da cu crampoanele în găleata cu lapte. Dacă vom trăi meciuri decisive, de da sau ba, veştile sînt proaste. În ultimii 16 ani le-am ratat pe toate. Aici sîntem. Acest tablou trebuie ornat cu următoarele mărgici: există un spirit bun la lot, iar Edi Iordănescu pare să nu mai accepte farsorii şi trişorii patentaţi. În alte reprezentative, astea sînt la nivel de beţişoare şi bastonaşe. La noi, de doctorat. Poate fi şi cu plagiat.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Loto. Sursa foto: Impact.ro
Un român a devenit milionar, după ce a câştigat peste 6 milioane de euro cu un bilet online la Loto 6/49
Un român a devenit milionar în euro după ce a câștigat marele premiu la Loto 6/49, în valoare de 6,34 milioane de euro. Biletul norocos a fost jucat online, pe platforma oficială a Loteriei Române.
Nicolae Stanciu (Sportpictures) jpg
cetatea zanelor jpeg
Cetățile dacice misterioase ascunse în Ținutul Secuiesc. Sunt locuri înconjurate de legende fascinante
De-a lungul Ținutului Secuiesc adăpostește numeroase atracții turistice fascinante, care au în spate o istorie uluitoare. Iar printre acestea se numără și mai multe cetăți dacice, pe care istoricii încearcă și astăzi să le înțeleagă cât mai bine.
Ioan Sdrobiş
DONALD trump profimedia jpg
Donald Trump îl ameninţă pe Zelenski în privința retragerii din acordul asupra resurselor minerale. „Va avea probleme. Probleme foarte mari”
Președintele american Donald Trump l-a avertizat, duminică, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că retragerea din acordul privind resursele minerale ar putea avea consecințe grave.
Ploaie precipitatii umbrela FOTO Shutterstock jpg
Vremea luni, 31 martie. Plouă în aproape toată ţara
Săptămâna începe cu temperaturi uşor mai scăzute decât în zilele anterioare, dar normale pentru această perioadă. Se anunţă ploi în aproape toată ţara.
masini second hand
Cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină second hand. Ce spun specialiștii că trebuie verificat
Mulți români preferă să cumpere un autoturism la mâna a doua pentru cǎ sunt mult mai ieftine decât cele noi. Speciștii oferă o serie de sfaturi privind alegerea unei mașini second tocmai pentru a reduce riscurile.
vaccin pexels jpeg
Conspiraționismul dăunează grav sănătății românilor. Consecințele teoriilor fanteziste de pe internet și refuzului vaccinării
Conspiraționismul, lipsa de încredere în sistemul medical, dar și neglijarea sănătății personale îmbolnăvesc tot mai tare populația României. În plus, se creează o povară tot mai greu de dus pentru sistemul medical și bugetul de stat.
John Dee Ashmolean jpg
Cine a fost cu adevărat agentul 007. A pus pe picioare cea mai rețea de spionaj din Europa. Semnificația celor trei cifre
Celebrul spion 007 este un personaj istoric cât se poate de real. Se numea, de fapt, John Dee și a trăit cu mai bine de patru secole înainte ca personajul fictiv James Bond să apară în scenă. În plus, adevăratul 007 era mult mai fascinant și ultra-specializat.