Un dictator european

Publicat în Dilema Veche nr. 192 din 15 Oct 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Ca şi cum valul schimbărilor din Europa anilor 1989-1991 şi-ar fi epuizat energia la graniţa Republicii Belarus, această ţară cu peste zece milioane de locuitori, independentă şi suverană din 1990, îşi continuă, netulburată de sancţiunile Statelor Unite şi ale Uniunii Europene, o existenţă postsovietică incomodă chiar şi pentru preşedintele rus. Preşedintele Lukaşenko a învăţat de la vecinii săi lecţia: pentru a-şi consolida şi prelungi puterea, opoziţia trebuie nimicită la cea mai modestă şi neînsemnată mişcare. În 2005, Mikalay Statkevich, fost ofiţer în Armata Roşie, eventual contracandidat la preşedinţie, a fost condamnat la doi ani şi jumătate de muncă silnică pentru "tulburarea ordinii publice". El a organizat o manifestaţie neautorizată cu care a izbutit să întîrzie cu 20 de minute sosirea unui autobuz de legătură între un cartier mărginaş şi centrul capitalei Minsk. În iulie 2006, Alexandr Kozulin, fost rector al Universităţii din Minsk, demis în 2003, a fost condamnat să-şi petreacă următorii cinci ani şi jumătate într-o colonie penitenciară pentru că a organizat manifestaţii care contestau corectitudinea realegerii lui Lukaşenko, în martie 2006 (a obţinut din primul tur 83% din voturile exprimate). Regimul Lukaşenko îşi înlătură opoziţia înainte ca persoanele care vorbesc în numele ei să apuce să devină cunoscute pe plan naţional sau să dea veşti despre existenţa lor organismelor internaţionale de apărare a drepturilor omului. "Represiunea pedepseşte intenţiile şi se abate asupra studenţilor înainte de sesiunea de examene, iar în provincie salariaţii se trezesc şomeri de pe o zi pe alta" - spune Inna Kuley, preşedinta Comitetului de susţinere a victimelor represiunii (Le Monde, 11 august 2007). Pe lista ei figurează numele a 400 de studenţi exmatriculaţi. La mijlocul lunii iulie, a fost demis şeful KGB, Stsyapan Sukharenka, ceea ce ar putea să indice conflicte la vîrful puterii: "Puterea este atît de opacă încît nu se poate şti precis ce semnificaţie are evenimentul", spune un diplomat european. "Puterea a înţeles că etalarea forţei din anii ’90, cînd au dispărut oameni politici şi jurnalişti, nu e în interesul ei. Sigur pe sine şi pe felul cum stăpîneşte ţara, Lukaşenko foloseşte acum o presiune constantă." ( M. B. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.