Un cuvînt redescoperit: farmazon

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
image png

Porecla unui personaj implicat într-o afacere de corupție a avut efectul pozitiv de a readuce în atenția publicului un cuvînt aproape uitat. S-a văzut și cu această ocazie cît de folositoare este digitalizarea dicționarelor noastre și în special cît de multe informații poate oferi site-ul dexonline.ro, pe care sînt adunate contribuții lexicografice mai vechi și mai noi, definiții și explicații etimologice detaliate, provenind de la Lazăr Șăineanu, August Scriban, din Dicționarul etimologic al lui Al. Ciorănescu etc. Mai multe articole jurnalistice au preluat informațiile lexicografice privitoare la cuvîntul farmazon, prezentînd unele date interesante, dar destul de sumare și chiar parțial contradictoriiÎn DEX, farmazon este înregistrat doar cu sensurile populare „vrăjitor” și „om șiret, viclean” și i se indică un etimon din rusă; cuvîntul prezintă însă interes mai ales prin originea sa mai îndepărtată și prin evoluțiile peiorative ale sensului său. 

Farmazon este un dublet etimologic al termenului francmason. Acesta din urmă e un împrumut din franceză (din franc-maçon), care a fost adaptat în timp pronunției și ortografiei românești, fără schimbări care să-l facă greu de recunoscut. În cazul lui farmazon, modificarea mult mai vizibilă a formei franceze inițiale nu s-a petrecut în română; așa cum o arată numeroase studii și dicționare, există forme similare în neogreacă (farmasónos), în rusă și poloneză (farmazon), și în turcă (farmasun sau farmason, cu sens peiorativ: „rău, necredincios”). Pentru română, unii cercetători au privilegiat sursa rusească, alții pe cea grecească; să nu uităm că apariția cuvîntului este legată de o perioadă în care, așa cum a arătat Pompiliu Eliade, influența franceză pătrundea în țările române pe căi indirecte, prin limbile puterilor, armatelor și administrațiilor locului. Contextul istoric indică, aș zice, o sursă în primul rînd grecească a formei. În română, farmazona fost înregistrat într-un document din 1787, citat în Istoria românilor a lui V.A. Urechia și reluat de Lazăr Șăineanu în Influența orientală asupra limbei și culturei române (I, p. 282). E vorba de o proclamație a domnitorului fanariot N. Mavrogheni, din 29 decembrie 1787, către locuitorii Bucureștiului, anunțînd că „unii din făcătorii de rele și farmazoniau semănat multe feluri de vorbe neadevărate spre spaima norodului”. Tot Șăineanu sugera (în Columna lui Traian, 1883, p. 242) că sensul ulterior „vrăjitor” s-ar fi produs în română prin etimologie populară, prin asociere cu farmec; de altfel, chiar forma grecească pare a fi fost nu doar efectul unei modificări fonetice prin metateză, ci și rezultatul unei contaminări lexicale.

Oricum, în secolul al XIX-lea cuvîntul românesc avea încă sensul originar („mason”), căruia i se adăugau diferite conotații ironice și depreciative. O dovadă este folosirea sa în comedia Farmazonul din Hîrlău, pe care Alecsandri o compunea pentru deschiderea Teatrului Național din Iași. Piesa, jucată la 11 noiembrie 1840, prezintă un provincial ridicol care vrea cu orice preț să devină mason: „să pot fi priimit în corposul farmazonilor”, „Slavă Domnului, o să fac parte din cinstita societate a farmazonilor”. Ca orice cuvînt la modă, farmazon avea o familie lexicală bogată, în care intrau și derivatele farmazonie („auzit-ați vrodată vorbind de farmazonie?”) și farmazonesc („cinstita companie farmazonească vroiește să te cerce de ai curaj”). În dicționarul român-francez al lui Frédéric Damé, din 1893, sînt înregistrate cuvintele farmazon (cu sensurile „mason” și „vrăjitor”), farmazoană („vrăjitoare”) și farmazonie(„masonerie” și „vrăjitorie”). Cuvîntul se găsește și în publicistica lui Eminescu („Cu munca românului nu pot face stat constituţional cu libertate, egalitate, fraternitate şi suveranitate? Franţujii sunt farmazoni de au putut-o face, – şi noi să nu putem?”, text din 1877, în Opere, X). Forma farmazoană apare la Creangă – „fata lui Roș-împărat este o farmazoană cumplită” (Harap-Alb) – și, mai tîrziu, la Sadoveanu – „Maică-mea era mare farmazoană” (în volumul Țara de dincolo de negură).

Pe lîngă menținerea în uzul vorbit (regional) și pe lîngă actualizarea jurnalistică de conjunctură, punerea în scenă recentă a comediei lui Alecsandri și relecturile periodice din Creangă pot contribui la păstrarea cuvîntului farmazon și a poveștii lui în bagajul nostru lexical și cultural.

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.