Un caz aparent minor

Publicat în Dilema Veche nr. 147 din 17 Noi 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Destui vor fi fost dezamăgiţi la aflarea veştii că Adrian Năstase a fost trimis în judecată pentru nişte Ťamărîte de termopane». Şi-or fi imaginat, poate, un mare Ťproces al trădării naţionale», cu inculpatul condamnat dinainte, judecat sumar şi trimis direct în faţa plutonului de execuţie, ca să le fie tuturor învăţătură de minte şi cine-o mai face ca el, ca el să păţească! Să fim serioşi, în România nu trebuie să se întîmple niciodată aşa ceva. Trimiterea în judecată a fostului prim-ministru pentru - totuşi! - acte de corupţie este pînă la urmă un semn că nimeni nu e deasupra legii. Justiţia nu operează cu judecăţi globale, iar procurorii se concentrează asupra faptelor pe care cred că pot să le probeze. Ei sînt acum convinşi că Adrian Năstase, în complicitate cu soţia lui, a abuzat de funcţia deţinută, a primit mită şi a practicat şantajul, iar sumele încasate necuvenit s-ar ridica la aproximativ 1,3 milioane de euro. O fi puţin? (...) România nu are mecanismele politice pentru a contracara furtul cu acte. Cu procurorii şi judecătorii e greu. Însă cu Fiscul, cu controlul strict al averilor demnitarilor şi cu stabilirea clară a incompatibilităţilor da, s-ar putea. Cei aflaţi în frunte s-ar simţi oricînd supravegheaţi, în interesul public, iar orice avere cîştigată în timpul mandatului şi cu justificare subţirică le-ar atrage prăbuşirea politică. Din păcate, clasa politică dovedeşte pe acest teren o solidaritate uimitoare. Dovada? Masacrarea, într-o veselă cîrdăşie putere-opoziţie, a legii Agenţiei Naţionale de Integritate, care exact cu asta ar fi urmat să se ocupe: cu supravegherea averilor şi incompatibilităţilor. Aşa că nu avem de ce să ne mirăm ori să ne indignăm că justiţiei îi mai rămîn doar cazurile - aparent! - minore." (Ovidiu Nahoi, Evenimentul zilei, 14 nov.) "Nu ştiu ce a fost şi ce este mai greu de privit, trufia cu care Adrian Năstase scruta lumea în culmea puterii sale, şi care i-a fost fatală, sau figura aproape lichidă, de utecist cărunt care-şi plînge acum de milă în vreme ce este epurat de organizaţia de bază. Cînd presiunea creşte, unii politicieni se rup, alţii încep să curgă. Iar alţii rezistă pînă la capăt: Nicolae Ceauşescu. Încerc să mi-l închipui pe dl Năstase în unul dintre cei 15 ani de puşcărie care-l pasc, în zeghe şi cu gamelă în mînă - nu reuşesc. Cînd vrem să hotărîm dacă votăm un candidat, încercăm să ni-l imaginăm în postura de preşedinte; propun să-l plasăm mental de-acum şi în curtea închisorii sau cu spatele la zid: să vedem, ar avea faţă?" (Cristian Tudor Popescu, Gândul, 14 nov.) Merită menţionat şi un alt "editorial": în Ziua, Ion Barbu desenează un Adrian Năstase căruia o doamnă legată la ochi (s-ar zice că e Justiţia) îi înfige o spadă în spate. Împricinatul întreabă: "E de Toledo?" ( C. G. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Marcel Ciolacu jpg
Marcel Ciolacu, după ce România a devenit membru deplin Schengen: „Nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa!”
Premierul Marcel Ciolacu a făcut prima declaraţie după mult aşteptatul anunţ privind acceptarea României în spaţiul Schengen ca membru cu drepturi depline.
foto schengen jpg
Ce beneficii aduce pentru România aderarea la spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Aderarea României la spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025 va aduce o serie întreagă de beneficii țării noastre, în special unele economice. În plus, nu vor mai fi cozi la granițe.
Klaus Iohannis Facebook jpg
Iohannis: România este în Schengen cu drepturi depline. O decizie așteptată prea mult timp
Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că aderarea României la Schengen consolidează poziția strategică a statului.
calorifer shutterstock jpeg
Ce este obligatoriu să facă toți românii care au calorifere
Problema caloriferelor care nu se încălzesc uniform poate fi ușor remediată prin câțiva pași simpli, însă pentru a evita disconfortul și cheltuielile suplimentare, este important să știi ce trebuie să faci.
marcel bartic colind jpg
„Închide ușa, Căline, vin mascații după tine”, colindul dedicat lui Georgescu de către profesorul amenințat cu moartea
Profesorul de Istorie Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, îi dedică lui Călin Georgescu un colind.
Chip cu inteligență artificială AI FOTO Shutterstock jpg
În ce țări se vor construi fabrici de inteligență artificială: în proiect este implicată și România
Uniunea Europeană a selectat statele și asocierile de state care vor construi cele șapte fabrici de inteligență artificială din Europa, într-nul dintre proiecte fiind implicată și România.
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
Atenţionare ANM: Cod galben de vânt puternic în 15 județe timp de mai multe zile. Harta zonelor vizate
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis patru avertizări cod galben de vânt puternic și ninsoare care vizează în special Moldova, nordul Dobrogei și zonele montane înalte.
tiktok 1  jpg
România testează la maximum legislația europeană privind serviciile digitale, scrie Politico
Victoria neașteptată a unui ultranaționalist în alegerile prezidențiale din România pune sub semnul întrebării eficiența noilor reglementări europene privind rețelele sociale.
Justin Trudeau, într o vizită oficială la Casa Albă, pe vremea când Trump era președintele Americii jpeg
Canada se teme că SUA ar putea declanșa un război comercial. Oficialii cer Guvernului de la Ottawa un răspuns ferm
Oficialii canadieni au cerut Guvernului de la Ottawa să răspundă ferm la amenințarea tarifelor impuse de viitorul președinte al SUA, Donald Trump, subliniind importanța mineralelor și metalelor de care depind Statele Unite, a declarat miercuri ministrul canadian de Finanțe.