Un Brexit dureros de dur

Publicat în Dilema Veche nr. 779 din 24-30 ianuarie 2019
Un Brexit dureros de dur jpeg

Theresa May a supraviețuit mo­țiunii de cenzură inițiate de opoziție. Deputații conservatori și cei ai Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord s-au mobilizat pentru a o susține în funcție. Dar starea de incertitudine persistă. Înaintea moțiunii, Camera Comunelor a respins, cu o largă majoritate, acordul cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, deputații britanici nu vor acordul pentru Brexit, dar o vor pe Theresa May, adică pe cea care a negociat acest acord.

The New York Times titrează astfel articolul despre situația din Marea Britanie: „Theresa May, o lady a crizei eterne“. Citez: „E ca în Ziua Cîrtiței. Doamna May se trezește în fiecare dimineață doar ca să descopere că e într-o nouă criză politică. Și reușește să supraviețuiască în fiecare zi, în mod năvalnic și implacabil“. În Anglia, The Independent oferă o caracterizare încă și mai acidă: „May este gîndacul care supraviețuiește iernii nucleare. Este alga care supraviețuiește în mediul coroziv de sub vulcani, la șapte mile sub lumina zilei. Este Nokia 5210“. Iar cotidianul belgian Le Soir scrie că „Brexit arată de-acum precum găurile negre atît de dragi lui Stephen Hawking.“ Dincolo de satiră, perspectiva unei ieșiri dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a unui hard Brexit, e cît se poate de serioasă.

Poziția în care se află guvernul de la Londra e cum nu se poate mai complicată. Premierul a anunțat că va iniția consultări cu parlamentari din toate partidele reprezentate în Parlament. Doar că printre parlamentari sînt prea puține puncte de consens și mult prea multe divergențe. Pe de o parte sînt laburiștii. Ei sînt în cea mai mare parte, dar nu în totalitate, proeuropeni, ei se opun ieșirii din Uniunea Europeană. Conservatorii, eurosceptici, susținători ai Brexit-ului, sînt împărțiți: unii cred că premierul nu a obținut suficiente asigurări pentru cetățeni din partea Bruxelles-ului, alții susțin că, dimpotrivă, spiritul Brexit-ului fost compromis tocmai pentru că acordul stabilește prea multe condiții.

Chestiunea cea mai dificilă e legată, evident, de relația Regatului Unit cu Irlanda după Brexit. Obiectivul acordului e să evite o frontieră fizică dură între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, care va rămîne în Uniunea Europeană. UE își dorește menținerea Irlandei de Nord în cadrul uniunii vamale pînă la semnarea unui eventual tratat de liber-schimb post-Brexit. Însă unii deputați conservatori resping această soluție, care ar diferenția statutul provinciei de restul Regatului Unit.

E greu de crezut că se va ajunge la un compromis acceptabil. În definitiv, ce autoritate mai poate avea May să renegocieze acordul, după ce ea însăși a spus că e „cel mai bun, singurul posibil“? Ceea ce poate obține premierul e o amînare a datei ieșirii din UE (programată la 29 martie). Mulți deputați, încurajați de Tony Blair, susțin convocarea unui al doilea referendum pe tema Brexit – o soluție posibilă numai dacă ar fi aprobată în unanimitate de liderii celor 27 de state membre. O anulare (revocare) a Brexit-ului – s-a invocat și această posibilitate – nu ar face decît să divizeze și mai puternic opinia publică. E, probabil, ultima soluție la care se gîndește May. Iar un plan de rezervă nu există!

În Franța, premierul Édouard Philippe a prezentat un pachet de măsuri menit să apere interesele francezilor în caz de hard Brexit. În următoarele zile vor fi aprobate mai multe ordonanțe, iar guvernul va aloca 50 de milioane de euro pentru dotarea porturilor și aeroporturilor în care se desfășoară comerț cu Marea Britanie. În plus, vor fi recrutați 600 de funcționari, vameși și veterinari pentru a putea face față controalelor suplimentare între cele două state. Frankfurter Allge­meine Zeitung atrage atenția asupra riscurilor economice ale unui hard Brexit. În noua conjunctură politică, oamenii de afaceri sînt tot mai sceptici. Federația Industriei Germane estimează că anul acesta valoarea schimburilor comerciale cu Marea Britanie va rămîne la același nivel ca în anul precedent, dar că perspectivele pentru anii viitori sînt slabe.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

printul andrew foto getty images
Un apropiat al prințului Andrew a primit interdicție în Marea Britanie. Se presupune că ar fi un spion chinez
Agenția britanică de contrainformații MI5 investighează banii chinezești primiți de Prințul Andrew, ducele de York. Afacerea prințului ar fi fost sponsorizată de donatori chinezi ce au legături cu un posibil spion al Partidului Comunist, dezvăluie The Telegraph
draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.
dulciuri jpg
Un român a dat lovitura cu afacerea lui! Ce le vinde străinilor: „S-au folosit de rudele din țară ca să le poată savura”
Cu toții apreciem gustul delicios al dulciurilor tradiționale din țara noastră. Iar pentru unii români, acestea pot fi și o afacere de succes! Astfel de produse sunt apreciate, în mod special, de către cei care locuiesc dincolo de hotare și care își doresc să se bucure de gusturile de acasă.
Consiliul Europei blog unteanu
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția pentru a dezbate standardele în interiorul cărora o curte constituțională poate invalida alegerile, după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Tot mai mulți români pleacă din București și se mută în acest oraș! Aici îți poți cumpăra un apartament cu doar 40.000 de euro
Bucureștiul este cel mai mare oraș al României și este greu să negăm faptul că aici avem parte de cele mai multe oportunități economice din țară. Însă, dezavantajele sunt din ce în ce mai greu de ignroat.