Un Brexit dureros de dur
Theresa May a supraviețuit moțiunii de cenzură inițiate de opoziție. Deputații conservatori și cei ai Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord s-au mobilizat pentru a o susține în funcție. Dar starea de incertitudine persistă. Înaintea moțiunii, Camera Comunelor a respins, cu o largă majoritate, acordul cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, deputații britanici nu vor acordul pentru Brexit, dar o vor pe Theresa May, adică pe cea care a negociat acest acord.
The New York Times titrează astfel articolul despre situația din Marea Britanie: „Theresa May, o lady a crizei eterne“. Citez: „E ca în Ziua Cîrtiței. Doamna May se trezește în fiecare dimineață doar ca să descopere că e într-o nouă criză politică. Și reușește să supraviețuiască în fiecare zi, în mod năvalnic și implacabil“. În Anglia, The Independent oferă o caracterizare încă și mai acidă: „May este gîndacul care supraviețuiește iernii nucleare. Este alga care supraviețuiește în mediul coroziv de sub vulcani, la șapte mile sub lumina zilei. Este Nokia 5210“. Iar cotidianul belgian Le Soir scrie că „Brexit arată de-acum precum găurile negre atît de dragi lui Stephen Hawking.“ Dincolo de satiră, perspectiva unei ieșiri dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a unui hard Brexit, e cît se poate de serioasă.
Poziția în care se află guvernul de la Londra e cum nu se poate mai complicată. Premierul a anunțat că va iniția consultări cu parlamentari din toate partidele reprezentate în Parlament. Doar că printre parlamentari sînt prea puține puncte de consens și mult prea multe divergențe. Pe de o parte sînt laburiștii. Ei sînt în cea mai mare parte, dar nu în totalitate, proeuropeni, ei se opun ieșirii din Uniunea Europeană. Conservatorii, eurosceptici, susținători ai Brexit-ului, sînt împărțiți: unii cred că premierul nu a obținut suficiente asigurări pentru cetățeni din partea Bruxelles-ului, alții susțin că, dimpotrivă, spiritul Brexit-ului fost compromis tocmai pentru că acordul stabilește prea multe condiții.
Chestiunea cea mai dificilă e legată, evident, de relația Regatului Unit cu Irlanda după Brexit. Obiectivul acordului e să evite o frontieră fizică dură între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, care va rămîne în Uniunea Europeană. UE își dorește menținerea Irlandei de Nord în cadrul uniunii vamale pînă la semnarea unui eventual tratat de liber-schimb post-Brexit. Însă unii deputați conservatori resping această soluție, care ar diferenția statutul provinciei de restul Regatului Unit.
E greu de crezut că se va ajunge la un compromis acceptabil. În definitiv, ce autoritate mai poate avea May să renegocieze acordul, după ce ea însăși a spus că e „cel mai bun, singurul posibil“? Ceea ce poate obține premierul e o amînare a datei ieșirii din UE (programată la 29 martie). Mulți deputați, încurajați de Tony Blair, susțin convocarea unui al doilea referendum pe tema Brexit – o soluție posibilă numai dacă ar fi aprobată în unanimitate de liderii celor 27 de state membre. O anulare (revocare) a Brexit-ului – s-a invocat și această posibilitate – nu ar face decît să divizeze și mai puternic opinia publică. E, probabil, ultima soluție la care se gîndește May. Iar un plan de rezervă nu există!
În Franța, premierul Édouard Philippe a prezentat un pachet de măsuri menit să apere interesele francezilor în caz de hard Brexit. În următoarele zile vor fi aprobate mai multe ordonanțe, iar guvernul va aloca 50 de milioane de euro pentru dotarea porturilor și aeroporturilor în care se desfășoară comerț cu Marea Britanie. În plus, vor fi recrutați 600 de funcționari, vameși și veterinari pentru a putea face față controalelor suplimentare între cele două state. Frankfurter Allgemeine Zeitung atrage atenția asupra riscurilor economice ale unui hard Brexit. În noua conjunctură politică, oamenii de afaceri sînt tot mai sceptici. Federația Industriei Germane estimează că anul acesta valoarea schimburilor comerciale cu Marea Britanie va rămîne la același nivel ca în anul precedent, dar că perspectivele pentru anii viitori sînt slabe.