Un an complicat

Publicat în Dilema Veche nr. 774 din 20-26 decembrie 2018
Binili învinge jpeg

Anul politic a fost la nivelul aș­tep­tărilor. S-au vărsat hectolitri de dejecții săptămînal prin toate mediile de informare posibile. Ne am obișnuit că tanti Viorica este prim-ministru și maestrul Daea este încarnarea lui Zamolxes pentru agricultura românească. Nicolicea și Ciordache au dovedit că se pot autodepăși și au redefinit tupeul și nesimțirea.

Șmechereala lui Dragnea, țățismele Olguței și bădălismul (amestecul magnific de tupeu, prostie, nesimțire, ho­țo­mă­neală și pupincurism menit să facă orice fost pungaș ministru) au devenit o parte solidă a tradiției naționale.

Am acceptant că poți să fii oricît de prost căci, dacă te sprijină baronul care trebuie, tot poți să ajungi ministru. Andrușcă, cel mai „realizat“ patron de vulcanizare, a avut pe mînă Ministerul Economiei.

Doamna Andronescu ne-a convins că verticalitatea și, implicit, coloana vertebrală sînt niște atavisme, iar doamna Firea a reușit să îl facă pe Oprescu („șme­cherașul ăla slinos“, cum spunea un alt politician faimos) să pară un primar acceptabil.

Codrin Ștefănescu, omul pe care pînă și Vadim Tudor îl considera prea țăcănit pentru partidul lui, a devenit secretarul general al PSD, iar Pleșoianu și-a continuat aparițiile halucinante la televizor, dovedind inutilitatea logicii și a bunului-simț cînd vine vorba de politică și, mai ales, de politica editorială.

A fost, din punct de vedere politic, anul preacurviei. A fost slăvită (implicit) nu numai de toți cei mai sus menționați dar și de patriarh, de domnul Tăriceanu, UDMR și Grupul Minorităților Naționale în nenumărate rînduri.

Primarul sectorului 3 și șeful primarilor României, omul care a fost implicat într-un scandal de proxenetism cu nuanțe de pedofilie, a ajuns, firesc, să discute despre etică și morală, dovedind și el că, atît timp cît ești Negoiță, nu există limite.

Am fost inundați de părerile lui Ghiță, ale familiei Cozma și ale unei mulțimi de alți infractori, foști securiști, nemernici și ciuvici. Televiziunile noastre de știri, în zdrobitoarea lor majoritate, par a fi hotărîte să ne tîmpească definitiv. Asasinarea mîrșavă și din priviri a domnului Dragnea, uciderea repetată din calculator a diverșilor circari care se prezintă ca moderatori sau realizatori ai emisiunilor de știri, cretinisme de tipul organizații paramilitare care vor să dea jos guvernul au ocupat o mult mai mare parte a spațiului de emisie decît discuțiile despre ceea ce ar trebui să se discute – și anume știri.

Pentru mine a fost un an bun. Schizofrenic, dar mi-au rămas în cap experiențe de neuitat. Am fost în vizită la un prinț în Doha și am cărat multe mașini de spălat prin ghetoul din Ferentari. Am avut ca student un șeic care a terminat primul una dintre cele mai bune universități din lume și am reușit să o conving pe Nicoleta să citească în fiecare săptămînă.

Am lucrat cu unul dintre cele mai influente board-uri de directori din Europa, am învățat să schiez bine-bine, mi a apărut o carte în italiană și mi-am ales să lucrez numai cînd am avut chef și cu cine am avut chef.

Am reușit, cu ajutorul multor oameni fabuloși, să salvăm de la moarte o puș­toaică, am dus un minimum de 30 de copii la dentist și mulți alții la doctor, am îmbrăcat și încălțat de patru ori pe parcursul anului cîte vreo o sută de copii și am reușit să ținem pe linia de plutire cîteva zeci bune de familii.

Lacrima are o casă aproape normală acum, la fel ca și Mihaela.

Bobo și Zînă trăiesc în condiții mult mai bune.

Sînt clar și iremediabil îndrăgostit de România căci am refuzat o ofertă foarte generoasă de a mă muta într-o țară caldă și care îmi place mult. Sînt încă nehotărît cît de mult să mă implic în politică, dar nu sînt deloc convins că pot face față clasei noastre politice.

Mama a fost la fel și anul ăsta – un vîrtej de energie la 80 de ani, lucru care mă face foarte fericit atît timp cît nu sînt pe traiectoria ei. Am continuat să scriu pentru Dilema veche, lucru care mă face cam mîndru.

Un an complicat, dar deloc plictisitor.

Foto: Cosmin Bumbuț

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Reghecampf jpeg
Reghecampf caută ieșirea din „mocirlă“ în Africa: culisele unei prăbușiri cu maneliști și acuze de bișniță
Laurențiu Reghecampf a prins una din ultimele șanse de a-și relansa cariera de antrenor, începută spectaculos, dar intrată pe o pantă descendentă și din cauza unor scandaluri extrafotbalistice.
trafic jpg
Soluții pentru fluidizarea traficului din Capitală! Ar putea sau nu să înceapă cursurile la ore diferite. Interviu cu ministrul Educației VIDEO
Ligia Deca, ministrul Educației, a spus, într-un interviu în EXCLUSIVITATE pentru Click! și Adevărul.ro, dacă este sau nu posibil ca în București cursurile să înceapă la ore diferite, pentru fluidizarea traficului. Ministrul Educației a prezentat trei măsuri concrete și cum ar putea fi implementate.
centrul de agrement agafton jpg
Cum a devenit o fostă tabără comunistă o destinație turistică tot mai căutată. Rețeta succesului pentru complexul de la capătul României
O tabără comunistă lăsată în paragină mai bine de un deceniu reușește să-și trăiască a doua tinerețe. Locația a fost transformată într-o destinație turistică extrem de căutată. Acum găzduiește tabere tematice, evenimente naționale și chiar teambuilding-uri.
768x432 ba054e7c 9d09 11eb 870c cedfb09875dd webp
„Fecioara de gheață”. Prima femeie care va ocupa funcția de șef de cabinet al Casei Albe. A contribuit la victoria lui Trump în alegeri
Președintele ales Donald Trump a anunțat că Susie Wiles, unul dintre cei doi directori de campanie ai săi, va fi șef de cabinet al Casei Albe, încredințând o funcție de vârf unui agent politic care a ajutat republicanul să câștige alegerile.
Boeing 777-9 cel mai mare avion de pasageri din lume Foto Boeing 777X Facebook
Un avion Boeing a aterizat de urgență, după ce i s-a stricat un motor. Pasagerii au auzit o bubuitură puternică
Un avion al companiei Qantas a aterizat vineri, de urgență pe aeroportul din Sydney, după ce i s-a stricat un motor. Pasagerii au auzit o bubuitură puternică la puțin timp după decolare.
Kate Middleton, Prințul William  foto   GettyImages jpg
„A fost îngrozitor, cel mai greu an din viața mea”. Prințul William a dezvăluit cum a primit diagnosticele soției și tatălui său
Prințul William a vorbit despre modul în care a făcut față după ce atât soția, cât și tatăl său au fost diagnosticați cu cancer. „Din punct de vedere personal al familiei, a fost brutal”, a afirmat acesta.
manastirea Putna  Foto Facebook Manastirea Putna jpg
Cât costă un sejur de Crăciun în Bucovina. Regiunea pitorească, preferată de iubitorii de tradiții
Bucovina se numără printre cele mai ofertante zone din România în privința sejururilor de sărbători, iar numeroși români și-au rezervat deja locuri în pensiunile și casele de vacanță puse la dispoziție de localnici.
toamna jpg
Vremea vineri, 8 noiembrie 2024. Zi frumoasă, cu soare, dar rece dimineața. Maximele vor fi cuprinse între 9 şi 18 grade
Vineri, 8 noiembrie, de Sfinții Mihail și Gavriil, vremea va fi în general frumoasă, cu soare, dar foarte rece dimineaţa. Temperaturile mxime vor fi cuprinse între 9 şi 18 grade.
Mănăstirea Cașin din București Sursă foto Gabriel Cazacu
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, păzitorii Raiului. Tradiții și superstiții. De ce e bine să porți albastru sau auriu în această zi
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie, au un rol deosebit în tradiția ortodoxă românească, fiind considerați apărătorii familiei și ai vieții cotidiene. Această zi este încărcată de obiceiuri și superstiții, multe dintre ele având rădăcini adânci în cultura populară.