„Umpic”

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Scrisul rapid practicat în mediul online, caracterizat de puternice influențe ale oralității și cu destulă indiferență față de normele limbii standard, a adus în fața noastră forme pe care nu le întîlneam în textele tipărite. În caietele de notiție ale unor elevi și în scrisorile private ale unor persoane mai puțin cultivate se putea desigur găsi de mai multă vreme o formă ca umpic (în locul formei scrise standard un pic), alături de multe alte abateri și oscilații în domeniul ortografiei (scriere fără cratimă, scriere fără pauză a unor sintagme etc.). Înainte de accesul general la mesajele electronice autorii lucrărilor de cultivare a limbii nu s-ar fi gîndit însă că ar fi nevoie de o explicație specială privind modul de scriere a locuțiunii adverbiale un pic. În Internet găsim totuși asemenea recomandări, pe numeroase site-uri care își asumă sarcina utilă de a oferi sfaturi simple și clare de scriere corectă. Indicațiile răspund, se pare, unei cereri reale. Google ne conduce către întrebări deja formulate, cu ortografia și punctuația lor șovăielnică: „«un pic» sau «umpic»??” (brainly.ro); „Salut cum este corect Poți veni un pic sau Poți veni umpic” (ro-ask.co). Răspunsurile sînt date de alți utilizatori ai Internetului, așa că sînt variate și nu totdeauna pertinente: „un pic”; „depinde de context”; „corect se spune un pic dar depinde și de context...”; „nu depinde de nici un context deoarece un pic descrie o cantitate oarecare iar umpic nu descrie nimic” etc. Discuțiile despre forma umpic conțin diverse impresii subiective, chiar confuzii (de exemplu, părerea că ar fi vorba de un „regionalism fonetic”), dar și explicații cît se poate de corecte, care fac distincțiile necesare între convențiile scrisului și oralitate, între registrul standard și cel colocvial, între foneme și sunete.

Frecvența recomandărilor pare să indice o oarecare răspîndire a formei scrise umpic; aceasta are într-adevăr destul de multe atestări, din care unele sînt simple omonime (sigle), unele sînt furnizate chiar de indicațiile normative, iar altele reprezintă folosiri glumețe, intenționate. Din categoria utilizărilor spontane fac parte exemple de tipul: „de cîteva zile am început să respir umpic mai greu” (sfatulmedicului.ro), „e umpic bătrîn...” (acvariu.ro), „am un prieten de care îmi place umpic cam prea mult...” (tpu.ro). Folosirile ironice sînt de obicei marcate: „După ce a servit doar «umpic», s-a sprijinit de un stîlp și a făcut ziua mai bună trecătorilor” (vremeanoua.ro).

Pentru lingviștii interesați de dinamica limbii, forma scrisă umpic este relevantă (ceea ce nu înseamnă, evident, că are șanse să fie și acceptată, în viitorul apropiat!). Este o formă care transcrie fidel pronunția reală a secvenței „un pic”. Limitele dintre cuvinte solidare gramatical (ca în cazul unui substantiv precedat de articolul nehotărît sau de un numeral), marcate în scris prin spații albe (blancuri), nu sînt pauze în vorbire decît potențial, în ezitări sau în rostiri cu scop de reliefare. Scrierea nonstandard indică și faptul că locuțiunea adverbială un pic a devenit o unitate funcțională nedisociabilă, folosită ca aproximator sau atenuator (un pic mai departe; așteaptă un pic); nu se poate intercala nimic între elementele sale componente. Iar consoana din umpic nu este rezultatul aplicării unei norme învățate în școală (scrierea înainte de și b), ci produsul normal al fenomenului fonetic numit acomodare sau asimilare parțială: sunetele își modifică trăsăturile articulatorii, pentru a se apropia mai mult de rostirea sunetelor învecinate. Înaintea unei consoane labiale (aici, p), nazala capătă un loc de articulare tot labial (ceea ce notăm prin m), nu dental (n). Nu este deci vorba de o „pronunție rapidă”, ci de pronunția normală: orice vorbitor român care scrie, conform normelor, un pic, rostește de fapt o secvență sonoră mai aproape de transcrierea umpic

Locuțiunea cu rol de cuantificare și atenuare un pic aparține registrului colocvial, intrînd în serie cu puțin (standard), nițel(familiar sau regional, mai frecvent în Muntenia și Transilvania), oleacă (regional, specific Moldovei) și o țîră(caracteristic Transilvaniei și Banatului). E interesant că în aceeași serie s-au petrecut fenomene opuse: un pic tinde să devină un singur cuvînt, înglobînd articolul, în vreme ce oleacă (împrumut din greacă) a fost fals interpretat ca alcătuit din articol și substantiv, ceea ce a condus uneori la scrierea o leacă.

Deocamdată, majoritatea vorbitorilor recunosc originea și structura interioară a formei umpic, legînd-o de pic, picuț etc. Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.