Umbra lui Ceaușescu. La Iași

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

De-a lungul copilăriei mele, Ceauşescu nu a deschis decît de două ori anul şcolar la Iaşi. Cea mai clară deschidere îmi este a doua, cînd eram în clasa a VI-a și cînd, așa cum povesteam aici săptămîna trecută, mie și prietenilor mei ne trecuse prin cap ideea să-l lichidăm... Aşadar, ne aflăm la începutul anilor ’80, la debut de toamnă şcolară. Noi, pionierii Iaşiului, fuseserăm deja convocaţi de diriginţi, la 23 august, pentru a fi pregătiţi fizic şi mental de înalta misiune ce urma să ni se încredinţeze: primirea, cu urale şi ovaţii, a mult stimatului şi iubitului tovarăş Nicolae Ceauşescu. Un propagandist UTC, cu mutră de fiară neîmblînzită, se adăugase corpului profesoral şi dădea directive pe ton feroce. Eram strînşi în careu şi ascultam înfioraţi precizările tăioase ale zbirului politruc. „Mai presus de orice”, striga individul, „veţi avea pe voi uniformele de pionier. Apretate, curate, ireproşabile! Fetele, pănglicuţe albe ca zăpada. Băieţii, tunşi, cu pantalonii la dungă şi bască pe cap! Să nu aud scuze sau mofturi în dimineaţa de 15 septembrie, că vă ia mama naibii. Aţi înţeles?” Am răspuns, în cor, „Daaa!”, tulburînd somnul de dimineaţă al ciorilor de la marginea Ţicăului lui Creangă. Faptul că, pe lîngă terminarea vacanței mari, mai trebuia să-l așteptăm și pe Ceașcă ne umplea pe toți de disperare. Deveniserăm atît de tulburați (eu și prietenii de joacă), încît, cum se știe deja, ne gîndiserăm să-l asasinăm pe titan cu pușca pentru vrăbii deținută de tatăl unuia din gașcă. Din păcate, la încercarea de subtilizare a armei din panoplia părintelui, curajosul nostru camarad de joacă a fost prins în flagrant. Complotul a ieșit la iveală și ne-am ales toți cu mai multe serii de castane parentale.

Prin urmare, cu reverii freudiene, cu Doamne-ajută, înfiorătoarea dimineaţă de 15 septembrie a sosit. Buimac de somn, am scos din dulap umeraşul pe care maică-mea îmi lăsa, în zilele de şcoală, costumul – pregătit după toate rigorile licealo-comuniste (era ea însăşi profesoară şi nu putea rata litera regulamentului în imaginea odraslei personale). Stupoare! Camera a început să se învîrtă cu mine, iar picioarele mi s-au răcit brusc. Pe umeraş atîrnau, impecabil călcate într-adevăr, hainele unei zile obişnuite de şcoală (prevăzute cu cămaşă albastră) şi nu costumul de pionier!Uitasem să-i spun maică-mii să-mi spele echipamentul pionieresc (aruncat, peste vară, într-un sertar) – acum mototolit, pătat, acoperit impudic de chiloţii în care jucam fotbal, pînă la dezintegrare, în toridele după-amieze de iulie. Tremurînd din toate încheieturile şi treaz de-a binelea, i-am povestit lui taică-meu incredibila situație în care mă aflam (maică-mea plecase deja la şcoală, să-şi numere propriii elevi). Ezitînd o secundă, cînd o umbră inefabilă i-a trecut peste faţă, pater familias m-a îmbărbătat şi mi-a spus, oarecum neaşteptat după urecheala din ajun (cînd fusesem deconspirat drept unul dintre prezumtivii asasini ai eroului din Scornicești): „Lasă, tată, că-l poţi primi pe dobitoc şi în haine de elev!”.

Am plecat, cu inima strînsă, în costum bleumarin şi cămaşă albastră. Vedeam numai pionieri apretaţi, cu flori şi steguleţe în mîini. Mă simţeam ca un slujitor întunecat al lui Belzebuth, strecurat viclean într-o ceată de serafimi. În curtea şcolii, de unde trebuia să pornim spre Bulevardul Independenţei (Ceauşescu urma să dezvelească nou-sculptata statuie din faţa Policlinicii Mari din Iași), contrastul dintre mine şi restul lumii ajunsese de-a dreptul insuportabil. Eram o pată de negreaţă pe un cîmp de zăpadă imaculată. Cîteva fete şi-au dus mîna la gură – îngrozite – cînd m-au văzut, retrăgîndu-se din calea mea doi paşi, de parcă aş fi fost ciumat. Un coleg de clasă m-a bătut, compătimitor, pe umăr şi mi-a şoptit (înainte de a se îndepărta, la rîndul său, precaut): „Băi Cuţit, ce-i cu tine? Ai mîncat lăptuci de toamnă?”. Nu după multe minute, fiara UTC m-a reperat în mulţime. A venit la mine vînăt, cu ochii bulbucaţi şi ganglionii de sub urechi umflaţi ca două mingi de ping-pong. Părea în pragul apoplexiei. Mă aşteptam să mă strivească, să mă împuşte, să mă tragă pe roată, iar apoi să mă bage la zdup, aşa încît stăteam resemnat. Nu a reuşit decît să-mi mîrîie în ureche, sufocat: „Marş din faţa mea, nenorocitule!”. Am luat cuvintele literal şi am şters-o, în pas alergător, către casă. Drumurile fiind blocate, am galopat pe străduţe ocolite, prin boscheţi şi, aidoma lui Nică, prin curţile oamenilor. M-a fugărit un cîine, iar un miliţian m-a privit insistent, de la distanţă, spunînd precipitat ceva în aparatul de emisie-recepţie. Am ajuns transpirat acasă, cu uniforma de elev făcută praf. De afară se auzeau, în acorduri orientale, veritabile imnuri teurgice: „Partiiidul! Ceauşeescuuu! Roomâniiiaaa!”. 

Cum de nu reușiserăm noi, mica junta constituită în ajun, să ducem la îndeplinire planul asasinării celui mai iubit fiu al poporului?

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

test jpg
Doar 15% din populația lumii găsește acadeaua din imagine, în 15 secunde. Un test dificil pentru minți de geniu
La prima vedere, poate părea o provocare destul de simplă. Tot ce trebuie să facem este să găsim acadeaua ascunsă printre nenumăratele cornete de înghețată, iar cum cele două arată atât de diferit, putem avea impresia că testul este unul destul de simplu.
image png
Un străin a fost ucis după ce a rănit cu cuţitul cinci persoane, la Tel Aviv
Cinci persoane au fost rănite, dintre care una grav, marţi la Tel Aviv într-un atac cu cuţitul al cărui autor, un cetăţean străin sosit în Israel cu câteva zile mai devreme, a fost împuşcat mortal, potrivit autorităţilor israeliene.
padure jpg
Animalele care se sărută. Fac acest lucru dintr-un motiv întemeiat, iar românii le adoră
Se numără printre cele mai cunoscute și îndrăgite animale de pe glob, însă tot reușesc să surprindă oamenii din întreaga lume. Este vorba despre veverițe, care au un comportament cu totul neașteptat! Aceste animale se „sărută” atunci când se văd, dintr-un motiv extrem de practic!
brad muzeul aurului (2) JPG
Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României
Un bulgăre de aur, găsit în trupul unui miner, se numără printre piesele inedite din colecția Muzeului Aurului din Brad. Piesa ascunde o poveste tulburătoare despre controalele care li se făceau minerilor, în trecut, la ieșirea din șut.
image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.