Umbra lui Ceaușescu. La Iași

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

De-a lungul copilăriei mele, Ceauşescu nu a deschis decît de două ori anul şcolar la Iaşi. Cea mai clară deschidere îmi este a doua, cînd eram în clasa a VI-a și cînd, așa cum povesteam aici săptămîna trecută, mie și prietenilor mei ne trecuse prin cap ideea să-l lichidăm... Aşadar, ne aflăm la începutul anilor ’80, la debut de toamnă şcolară. Noi, pionierii Iaşiului, fuseserăm deja convocaţi de diriginţi, la 23 august, pentru a fi pregătiţi fizic şi mental de înalta misiune ce urma să ni se încredinţeze: primirea, cu urale şi ovaţii, a mult stimatului şi iubitului tovarăş Nicolae Ceauşescu. Un propagandist UTC, cu mutră de fiară neîmblînzită, se adăugase corpului profesoral şi dădea directive pe ton feroce. Eram strînşi în careu şi ascultam înfioraţi precizările tăioase ale zbirului politruc. „Mai presus de orice”, striga individul, „veţi avea pe voi uniformele de pionier. Apretate, curate, ireproşabile! Fetele, pănglicuţe albe ca zăpada. Băieţii, tunşi, cu pantalonii la dungă şi bască pe cap! Să nu aud scuze sau mofturi în dimineaţa de 15 septembrie, că vă ia mama naibii. Aţi înţeles?” Am răspuns, în cor, „Daaa!”, tulburînd somnul de dimineaţă al ciorilor de la marginea Ţicăului lui Creangă. Faptul că, pe lîngă terminarea vacanței mari, mai trebuia să-l așteptăm și pe Ceașcă ne umplea pe toți de disperare. Deveniserăm atît de tulburați (eu și prietenii de joacă), încît, cum se știe deja, ne gîndiserăm să-l asasinăm pe titan cu pușca pentru vrăbii deținută de tatăl unuia din gașcă. Din păcate, la încercarea de subtilizare a armei din panoplia părintelui, curajosul nostru camarad de joacă a fost prins în flagrant. Complotul a ieșit la iveală și ne-am ales toți cu mai multe serii de castane parentale.

Prin urmare, cu reverii freudiene, cu Doamne-ajută, înfiorătoarea dimineaţă de 15 septembrie a sosit. Buimac de somn, am scos din dulap umeraşul pe care maică-mea îmi lăsa, în zilele de şcoală, costumul – pregătit după toate rigorile licealo-comuniste (era ea însăşi profesoară şi nu putea rata litera regulamentului în imaginea odraslei personale). Stupoare! Camera a început să se învîrtă cu mine, iar picioarele mi s-au răcit brusc. Pe umeraş atîrnau, impecabil călcate într-adevăr, hainele unei zile obişnuite de şcoală (prevăzute cu cămaşă albastră) şi nu costumul de pionier!Uitasem să-i spun maică-mii să-mi spele echipamentul pionieresc (aruncat, peste vară, într-un sertar) – acum mototolit, pătat, acoperit impudic de chiloţii în care jucam fotbal, pînă la dezintegrare, în toridele după-amieze de iulie. Tremurînd din toate încheieturile şi treaz de-a binelea, i-am povestit lui taică-meu incredibila situație în care mă aflam (maică-mea plecase deja la şcoală, să-şi numere propriii elevi). Ezitînd o secundă, cînd o umbră inefabilă i-a trecut peste faţă, pater familias m-a îmbărbătat şi mi-a spus, oarecum neaşteptat după urecheala din ajun (cînd fusesem deconspirat drept unul dintre prezumtivii asasini ai eroului din Scornicești): „Lasă, tată, că-l poţi primi pe dobitoc şi în haine de elev!”.

Am plecat, cu inima strînsă, în costum bleumarin şi cămaşă albastră. Vedeam numai pionieri apretaţi, cu flori şi steguleţe în mîini. Mă simţeam ca un slujitor întunecat al lui Belzebuth, strecurat viclean într-o ceată de serafimi. În curtea şcolii, de unde trebuia să pornim spre Bulevardul Independenţei (Ceauşescu urma să dezvelească nou-sculptata statuie din faţa Policlinicii Mari din Iași), contrastul dintre mine şi restul lumii ajunsese de-a dreptul insuportabil. Eram o pată de negreaţă pe un cîmp de zăpadă imaculată. Cîteva fete şi-au dus mîna la gură – îngrozite – cînd m-au văzut, retrăgîndu-se din calea mea doi paşi, de parcă aş fi fost ciumat. Un coleg de clasă m-a bătut, compătimitor, pe umăr şi mi-a şoptit (înainte de a se îndepărta, la rîndul său, precaut): „Băi Cuţit, ce-i cu tine? Ai mîncat lăptuci de toamnă?”. Nu după multe minute, fiara UTC m-a reperat în mulţime. A venit la mine vînăt, cu ochii bulbucaţi şi ganglionii de sub urechi umflaţi ca două mingi de ping-pong. Părea în pragul apoplexiei. Mă aşteptam să mă strivească, să mă împuşte, să mă tragă pe roată, iar apoi să mă bage la zdup, aşa încît stăteam resemnat. Nu a reuşit decît să-mi mîrîie în ureche, sufocat: „Marş din faţa mea, nenorocitule!”. Am luat cuvintele literal şi am şters-o, în pas alergător, către casă. Drumurile fiind blocate, am galopat pe străduţe ocolite, prin boscheţi şi, aidoma lui Nică, prin curţile oamenilor. M-a fugărit un cîine, iar un miliţian m-a privit insistent, de la distanţă, spunînd precipitat ceva în aparatul de emisie-recepţie. Am ajuns transpirat acasă, cu uniforma de elev făcută praf. De afară se auzeau, în acorduri orientale, veritabile imnuri teurgice: „Partiiidul! Ceauşeescuuu! Roomâniiiaaa!”. 

Cum de nu reușiserăm noi, mica junta constituită în ajun, să ducem la îndeplinire planul asasinării celui mai iubit fiu al poporului?

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

scriit0r 4 ani jpg
Copiii geniali din toate colțurile planetei. Uluitori, băiețelul de 4 ani și sora lui din Dubai
În lumea fascinantă a literaturii, câțiva copii geniali au uimit planeta prin talentul lor incredibil. Acești tineri scriitori au reușit nu doar să scrie cărți, ci să doboare recorduri și să inspire milioane de oameni.
Ambulanta FOTO Mircea Moira / Shutterstock
Tragedie în Argeș: Un bătrân a murit în fața unei secții de votare, după ce a căzut pe stradă
Un bărbat în vârstă de 87 de ani, cunoscut cu afecţiuni medicale, a murit, duminică, 24 noiembrie, după ce a căzut în faţa unei secţii din votare din localitatea Cicăneşti, judeţul Argeş.
image png
Lavinia Pârva a împlinit 40 de ani. Ce declarație de dragoste i-a făcut Ștefan Bănică
Ștefan Bănică și Lavinia Pârva formează unul dintre cele mai cunoscute cupluri din showbiz. Cei doi se iubesc ca în prima zi și au grijă să își țină relația cât mai departe de ochii publicului. Cu toate acestea, există anumite excepții, cum ar fi faptul că bruneta a împlinit astăzi 40 de ani. Ce mes
Ciprian Ciubuc, foto Facebook jpg
Cine este deputatul anchetat de poliţie după ce s-a filmat desenând un chenar cu numele Dianei Şoşoacă pe buletinul de vot
Poliţia a demarat o anchetă după ce un deputat român a postat pe reţelele de socializare un filmuleţ făcut în cabina de vot, în timp ce desena un chenar, în care a scris numele Dianei Şoşoacă, pe care a pus ştampila VOTAT.
alexandru iulian  dima hot roman condamnat marea britanie jpg
Român condamnat în Marea Britanie, după ce a fost filmat furând din magazine. Ce valoare aveau produsele sustrase
Un român de 25 de ani a fost condamnat la patru ani de închisoare în Marea Britanie. Polițiștii l-au prins când a încercat un nou furt.
Vladimir Putin Profimedia jpg
Vladimir Putin a interzis adopţia copiilor ruşi de cetăţeni din ţările „sataniste”, care permit tranziţia de gen
Vladimir Putin a semnat sâmbătă o lege prin care se interzice adoptarea de copii ruşi de către cetăţeni ai ţărilor în care schimbarea de gen este legală, considerate „sataniste".
Istvan Kovacs (Olanda - Croația). FOTO Profimedia
Istvan Kovacs, delegat de UEFA la un nou meci stelar din Liga Campionilor
Arbitrul are mare trecere în fotbalul european.
selly colaj instagram jpg
Selly, îndemn pentru românii care își aleg conducătorul următorilor 10 ani: „Nu vă lăsați manipulați. Nu există candidați perfecți”
Andrei Șelaru, unul dintre cei mai cunoscuți creatori de conținut din mediul online, îndeamnă românii să meargă la vot. Tânărul susține exercițiul democratic de a vota, indiferent de părerea pe care o au despre candidații care se luptă pentru funcția de șef al României.
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
CTP, mesaj usturător după ce Klaus Iohannis a refuzat să vorbească cu jurnaliștii: „Prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a lansat o critică severă la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, referindu-se la comportamentul acestuia la ieșirea din secția de votare din București. Popescu s-a concentrat asupra refuzului președintelui de a răspunde la întrebările presei, descriindu-