Ucraina în NATO?

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În urmă cu patru ani, președintele Franței, Emmanuel Macron, șoca opinia publică exprimîndu-și opinia că NATO e în „moarte cerebrală”. Între timp, același Macron afirmă că Vladimir Putin a reușit, fără intenție, să redea alianței un sens și să o oblige să își reanalizeze mai atent prioritățile. Invadarea Ucrainei a funcționat ca un „șoc electric”.

Marți, la Vilnius, summit-ul NATO urma să ia o decizie privind aderarea Ucrainei, însă perspectivele erau mai degrabă rezervate. Potrivit analiștilor, mult mai probabilă era o soluție intermediară în care Kievului să i se ofere mai mult decît în 2008 la București, dar mai puțin decît speră, adică o dată fermă de aderare. Ministrul de Externe al Ucrainei observa satisfăcut că aliații NATO au ajuns la o înțelegere cu privire la eliminarea planului de acțiune pentru aderare, ceea ce ar scurta semnificativ drumul Ucrainei către obiectivul vizat. State care au aderat anterior aveau de îndeplinit o lungă listă de obiective specifice fără de care aderarea nu ar fi fost posibilă.

Însă veștile bune pentru ucraineni se cam opresc aici. Una dintre principalele preocupări ale administrației Joe Biden a fost să nu provoace un conflict direct cu Rusia. O extindere rapidă a alianței acum ar face scenariul acesta mult mai plauzibil. De altfel, chiar și președintele Zelenski al Ucrainei pare să înțeleagă că, atîta vreme cît pe teritoriul țării sale e încă un război, aderarea este imposibilă. Dar, spunea Zelenski, nu va merge la summit ca un turist. Putem presupune că Ucrainei i s-au promis lucruri în compensație. 

Abordarea prudent-legalistă a Washington-ului e de natură să neliniștească un pic flancul estic al alianței care, pragmatic, își dorește încă un cordon de apărare în fața ambițiilor expansioniste și revanșarde ale Rusiei. Există rezerve chiar și în privința oferirii unor garanții de securitate Ucrainei în afara cadrului NATO. Nerespectarea unor astfel de garanții ar distruge orice urmă de credibilitate a Vestului. Merită poate amintit că Ucrainei i s-a promis pace în 1994 la Budapesta în schimbul renunțării la armele nucleare moștenite de la defuncta URSS. Vedem zilele astea valoarea acelor promisiuni. Repetarea unui astfel de scenariu ar fi devastatoare. Pe de altă parte, acțiunea în baza prezumtivelor garanții ar duce  nici o surpriză  la un război cu Rusia. 

Apoi, mai este o problemă care nu se discută foarte mult. Da, azi Ucraina este ferm în tabăra occidentală, sacrificiile sînt enorme și ele nu au început cu cedările teritoriale din 2014 sau cu invazia din 2022. Însă n-ar trebui poate uitat că ambițiile expansioniste ale Rusiei veneau pe un teren fertil întrucît o parte importantă a societății ucrainene nu vedea Rusia ca pe un inamic. Rezistența anemică la invadarea Crimeei ei un argument. Apoi numărul important de partide și ONG-uri pro-rusești de dinaintea războiului nu poate fi nici el ignorat. Înaintea lui Volodimir Zelenski, pentru fiecare Iușcenko a existat și un Ianukovici. 

Tragedia războiului a schimbat semnificativ peisajul politic ucrainean, însă nu e clar cum va arăta această societate cînd pe cîmpiile Ucrainei se va întoarce pacea. Ce fel de resentimente, ce dorință de revanșă și ce ambiții nerealizate vor fi majoritare în societate? Și cît de pregătite sînt NATO sau Uniunea Europeană pentru a le face față? Răspunsurile la astfel de întrebări pot veni doar după ce vom ști cum se va fi terminat războiul. Deocamdată, occidentalii continuă dificilul exercițiu de echilibristică în care sprijină Ucraina atît cît să nu dispară, dar insuficient pentru o victorie clară. 

Șocul electric despre care vorbea președintele Macron a avut efectul binevenit că NATO are azi un sens al existenței mult mai bine conturat, însă pe ucraineni asta nu îi ajută decît parțial. Faimosul articol 5 „toți pentru unul și unul pentru toți” nu îi privește deocamdată. Adevărul simplu e că respectivul articol n-a fost niciodată testat, iar în eventualitatea unui război cu Rusia toate guvernele NATO vor trebui să își convingă alegătorii că are sens să participe la așa ceva. În condițiile actuale e rezonabil să estimăm că vor reuși. Dar nimeni nu poate garanta că, odată intrată în NATO, Ucraina ar fi suficient de importantă pentru a convinge popoare aflate la sute sau mii de kilometri distanță să se angajeze activ, pe cîmpul de luptă, în apărarea ei. Ajunge ca unul singur dintre statele NATO să decidă că nu vrea să se implice pentru ca organizația să își piardă orice urmă de credibilitate și capacitate de descurajare a inamicilor.  

S-au cheltuit deja miliarde de dolari pentru înarmarea Ucrainei și alte miliarde au fost cheltuite ca răspuns la crizele secundare provocate de război. Asta are deja efecte politice pe care le vedem în valul extremist care se ridică în Europa. Acest val are consecințe dincolo de interesele imediate și directe ale Kievului. Or, oricît de cinic ar suna, securitatea Ucrainei e importantă, însă doar cel mult într-o măsură egală cu fundamentul democratic și liberal al statelor din NATO și Uniunea Europeană.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Situație scandaloasă în Ungaria pentru mai mulți români care voiau să ajungă la Viena cu trenul. „Blesteme și înjurături”
Mai mulți români care călătoreau cu trenul dinspre București spre Viena au avut parte de o surpriză neplăcută la Budapesta. Întâmplarea a fost relatată pe rețelele de socializare de unul dintre călători.
image
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Un lac format natural, în ultimii 15 ani, într-o fostă carieră minieră din Hunedoara este considerat riscant, după ce a atins adâncimi impresionante, iar oamenii nu mai au voie să se apropie de el
image
Viața în cel mai mic sat de munte din România. Toate gospodăriile au fost îngrămădite pe un deal VIDEO
Merișoru de Munte se numără printre cele mai mici sate din România. Gospodăriile sale sunt înghesuite pe un deal, iar în sat locuiesc permanent câțiva vârstnici. Așezarea pitorească din Ținutul Pădurenilor îi atrage pe turiști.

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.