Ucraina în NATO?

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În urmă cu patru ani, președintele Franței, Emmanuel Macron, șoca opinia publică exprimîndu-și opinia că NATO e în „moarte cerebrală”. Între timp, același Macron afirmă că Vladimir Putin a reușit, fără intenție, să redea alianței un sens și să o oblige să își reanalizeze mai atent prioritățile. Invadarea Ucrainei a funcționat ca un „șoc electric”.

Marți, la Vilnius, summit-ul NATO urma să ia o decizie privind aderarea Ucrainei, însă perspectivele erau mai degrabă rezervate. Potrivit analiștilor, mult mai probabilă era o soluție intermediară în care Kievului să i se ofere mai mult decît în 2008 la București, dar mai puțin decît speră, adică o dată fermă de aderare. Ministrul de Externe al Ucrainei observa satisfăcut că aliații NATO au ajuns la o înțelegere cu privire la eliminarea planului de acțiune pentru aderare, ceea ce ar scurta semnificativ drumul Ucrainei către obiectivul vizat. State care au aderat anterior aveau de îndeplinit o lungă listă de obiective specifice fără de care aderarea nu ar fi fost posibilă.

Însă veștile bune pentru ucraineni se cam opresc aici. Una dintre principalele preocupări ale administrației Joe Biden a fost să nu provoace un conflict direct cu Rusia. O extindere rapidă a alianței acum ar face scenariul acesta mult mai plauzibil. De altfel, chiar și președintele Zelenski al Ucrainei pare să înțeleagă că, atîta vreme cît pe teritoriul țării sale e încă un război, aderarea este imposibilă. Dar, spunea Zelenski, nu va merge la summit ca un turist. Putem presupune că Ucrainei i s-au promis lucruri în compensație. 

Abordarea prudent-legalistă a Washington-ului e de natură să neliniștească un pic flancul estic al alianței care, pragmatic, își dorește încă un cordon de apărare în fața ambițiilor expansioniste și revanșarde ale Rusiei. Există rezerve chiar și în privința oferirii unor garanții de securitate Ucrainei în afara cadrului NATO. Nerespectarea unor astfel de garanții ar distruge orice urmă de credibilitate a Vestului. Merită poate amintit că Ucrainei i s-a promis pace în 1994 la Budapesta în schimbul renunțării la armele nucleare moștenite de la defuncta URSS. Vedem zilele astea valoarea acelor promisiuni. Repetarea unui astfel de scenariu ar fi devastatoare. Pe de altă parte, acțiunea în baza prezumtivelor garanții ar duce  nici o surpriză  la un război cu Rusia. 

Apoi, mai este o problemă care nu se discută foarte mult. Da, azi Ucraina este ferm în tabăra occidentală, sacrificiile sînt enorme și ele nu au început cu cedările teritoriale din 2014 sau cu invazia din 2022. Însă n-ar trebui poate uitat că ambițiile expansioniste ale Rusiei veneau pe un teren fertil întrucît o parte importantă a societății ucrainene nu vedea Rusia ca pe un inamic. Rezistența anemică la invadarea Crimeei ei un argument. Apoi numărul important de partide și ONG-uri pro-rusești de dinaintea războiului nu poate fi nici el ignorat. Înaintea lui Volodimir Zelenski, pentru fiecare Iușcenko a existat și un Ianukovici. 

Tragedia războiului a schimbat semnificativ peisajul politic ucrainean, însă nu e clar cum va arăta această societate cînd pe cîmpiile Ucrainei se va întoarce pacea. Ce fel de resentimente, ce dorință de revanșă și ce ambiții nerealizate vor fi majoritare în societate? Și cît de pregătite sînt NATO sau Uniunea Europeană pentru a le face față? Răspunsurile la astfel de întrebări pot veni doar după ce vom ști cum se va fi terminat războiul. Deocamdată, occidentalii continuă dificilul exercițiu de echilibristică în care sprijină Ucraina atît cît să nu dispară, dar insuficient pentru o victorie clară. 

Șocul electric despre care vorbea președintele Macron a avut efectul binevenit că NATO are azi un sens al existenței mult mai bine conturat, însă pe ucraineni asta nu îi ajută decît parțial. Faimosul articol 5 „toți pentru unul și unul pentru toți” nu îi privește deocamdată. Adevărul simplu e că respectivul articol n-a fost niciodată testat, iar în eventualitatea unui război cu Rusia toate guvernele NATO vor trebui să își convingă alegătorii că are sens să participe la așa ceva. În condițiile actuale e rezonabil să estimăm că vor reuși. Dar nimeni nu poate garanta că, odată intrată în NATO, Ucraina ar fi suficient de importantă pentru a convinge popoare aflate la sute sau mii de kilometri distanță să se angajeze activ, pe cîmpul de luptă, în apărarea ei. Ajunge ca unul singur dintre statele NATO să decidă că nu vrea să se implice pentru ca organizația să își piardă orice urmă de credibilitate și capacitate de descurajare a inamicilor.  

S-au cheltuit deja miliarde de dolari pentru înarmarea Ucrainei și alte miliarde au fost cheltuite ca răspuns la crizele secundare provocate de război. Asta are deja efecte politice pe care le vedem în valul extremist care se ridică în Europa. Acest val are consecințe dincolo de interesele imediate și directe ale Kievului. Or, oricît de cinic ar suna, securitatea Ucrainei e importantă, însă doar cel mult într-o măsură egală cu fundamentul democratic și liberal al statelor din NATO și Uniunea Europeană.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.