Tuk-tuk: adrenalină la preţ mic

Publicat în Dilema Veche nr. 620 din 7-13 ianuarie 2016
Cai frumoşi jpeg

S înt într-un tuk-tuk. Sînt convins că şoferul simte că şi-a ratat cariera şi doreşte cu orice preţ să ne demonstreze că are potenţial de campion mondial la motociclism şi că poate reprezenta cu succes Thailanda în orice competiţie. Înţeleg acum de ce  şeful securităţii de la biroul de aici mi-a spus că cel mai mare pericol în Bangkok este mersul cu tuk-tuk-ul. Nu mă pot baza  pe Miracol (Tamrat) – aşa îl cheamă pe etiopianul mic şi relativ slăbănog care stă să leşine în dreapta mea. Prin urmare, mă agăţ de Tanya, australianca solidă şi de neclintit din stînga. La nevoie, sînt sigur că e mult mai de ajutor decît orice airbag. 

Douăzeci de minute de adrenalină la preț mic: 100 de baht (cam 2 euro jumate). Metroul şi sky-trenul sînt chiar mai ieftine şi au şi avantajul aerului condiţionat. Din păcate, Tamrat şi Tanya consideră că nu sînt „experienţe“ culturale, aşa că trebuie să iau mai departe barca. 

S ufăr ca un tîmpit vreo 30 de minute, timp în care slăbesc vreo două kile şi fac schimb de transpiraţie cu mult prea multă lume. Nenea care conduce barca cu vreo 300 de oameni în ea e şi el un dement. Mă gîndesc că turiştii care îşi doresc o asemenea experienţă ar putea să experimenteze cu unul dintre piloţii de Formula 1 rataţi care şi-au găsit de lucru la metroul bucureştean, pe la ora 17, într-o zi caniculară de iulie.

Decid că nu sînt bun de turist, le urez de bine companionilor şi continui să văd Bangkok-ul ca un rom aristocrat ce sînt, folosind sistemul de transport în comun pe şine, care funcţionează ireproşabil.

Traficul este minunat pentru o parcare aglomerată dintr-un mall. Ajung de fiecare dată mai repede de la staţia de metrou la hotel decît oricare maşină, indiferent dacă e o rablă sau ultimul model de Merţan, deşi e de mers cam zece minute.

Mă duc să mănînc la unul dintre multele restaurante de la etajul 21, adică ultimul, al unui ditamai mall-ul. Am primit sfaturi că nu ar trebui să mănînc pe stradă şi, în ciuda corului de „Gică contra“ (piticii mei), decid să mă conformez. Restaurantele arată bine. La fel de bine arată însă şi libarca de pe farfuria de prezentare, aşa că îmi bag picioarele şi mă duc chitit să mănînc de pe stradă. Ajut o tanti să împingă un cărucior de gătit pînă la un colţ şi hotărăsc să mănînc de la ea. Îmi arată un meniu paradit tare. Cer o supă Tom Kung. O găteşte în faţa mea şi pricep de ce supa mea thailandeză nu are gust. Pune cam de cinci ori mai multă sare, ardei iute şi sos de peşte decît puneam eu. În mod sigur, şi legumele şi fructele proaspete-proaspete sînt de ajutor. Iese o chestie minunată, pe care o mănînc plîngînd şi plin de muci din cauza usturimii. 

Pentru următoarele patru zile încerc de fiecare dată altceva de pe meniul uzat, dar curat. Femeia ţine o curăţenie impecabilă la locul de muncă. Mîncarea e absolut dumnezeiască. Costul e de vreo trei ori mai mic decît la un restaurant acceptabil, şi de vreo zece ori mai puţin decît la un restaurant pentru turişti de fiţe.

Pantip Plaza e un loc care trebuie vizitat dacă sînteţi obsedaţi de electronice: Mac-urile sînt cam cu 30% mai ieftine decît în România (mai ieftine chiar decît în State) şi la fel sînt şi telefoanele. Puteţi să vă luaţi şi chestii contrafăcute, şi băieţii vă spun că sînt făcături, dar vă oferă garanţie. Oricum, preţurile la brand-urile originale sînt cu cel puţin 15% mai mici decît în România.

Şi piaţa de week-end Chatuchak este un loc în care trebuie să mergeţi neapărat. Se negociază tare şi, în general, preţurile cerute sînt cu minimum 40% mai mari decît ar trebui să fie.  

Regimul e minunat: dictatură militară sprijinită de monarhie. Pozele regelui şi ale reginei sînt peste tot. Am o epifanie şi înţeleg de ce e nevoie de Photoshop. Vorbitul de rău al familiei regale se pedepseşte cu închisoare pe o durată medie spre lungă, aşa că nu comentez frumuseţea cuplului regal. Zilnic se cîntă imnul (dimineaţa şi seara) şi trebuie să pretinzi că îţi pasă. Nu de alta, dar toată lumea din jurul tău împietreşte şi e cam multă poliţie în jur. Sînt cîteva emisiuni la televizor care i-ar face invidioşi nu numai pe admiratorii regimului Ceauşescu, dar şi pe cîţiva dintre gorniştii faimoşi de pe la televiziunile de ştiri.

Activiştii pentru drepturile omului au viaţă grea: atît abuzurile îngrozitoare din sudul Thailandei, cît şi situaţia minorităţii Rohingyas sînt discuţii tabu. Deşi pornografia este interzisă, prostituţia este principala atracţie turistică în Thailanda. Femei şi puştoaice sînt traficate de peste tot din regiune. 

C u o zi înainte de a pleca sînt pe una din străzile cele mai circulate şi aud în faţa mea un puşti entuziast care îi spune prietenului lui: „Mamă, ce cur tare are blonda asta!“ Blonda se întoarce şi îl înjură de mă-sa. Rîd. Rîd şi ei şi mergem împreună să mîncăm. Descoperim că toţi locuim la o distanţă de cam doi kilometri unul de celălalt în Bucureşti.  

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.