Trump, Irma și încălzirea globală

Publicat în Dilema Veche nr. 708 din 14-20 septembrie 2017
Trump, Irma și încălzirea globală jpeg

Uraganul Irma care a devastat zilele trecute insulele Caraibe, apoi Cuba și în cele din urmă peninsula Florida ar trebui să fie o lecție pentru administrația americană. Rafalele de vînt puternice, ploile torențiale și inundațiile au afectat statul Florida în întregime. Uraganul a provocat cel puțin trei victime. Ca măsură de prevenire a dezastrului, peste șase milioane de oameni din peninsulă au primit ordin de evacuare. Aproape cinci milioane de persoane au rămas fără energie electrică. Valoarea estimativă a pagubelor produse de Irma se ridică la 200 de miliarde de dolari. E cel mai puternic uragan de ani buni încoace.

Irma îi arată președintelui Donald Trump care sînt costurile refuzului de a accepta, de a înțelege ce în-seamnă fenomenul încălzirii globale. Trump a promis în campania electorală – și apoi, odată ales, s-a ținut de cuvînt – că va retrage SUA din acordul de la Paris cu pri-vire la schimbările climatice, un acord prin care statele semnatare s-au angajat să reducă impactul industriei asupra climei. Pentru președintele Trump, respectarea acestui acord ar fi o povară prea mare pentru economia americană. În plus – a spus-o de mai multe ori –, încălzirea globală ar fi „o gogoriță“.

Acordul de la Paris, adoptat în 2015 de 195 de state (inclusiv de SUA, China, India, Brazilia, Canada și Rusia, care produc, singure, peste jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră), prevede limitarea creşterii temperaturii medii la nivel global la mai puţin de 2 grade Celsius. Mai mulţi lideri politici ai lumii, precum şi şefii unor mari companii americane (Apple, Ford, Facebook, Microsoft) şi numeroşi oameni de ştiinţă au criticat decizia preşedintelui de a retrage SUA din acest acord. Dar ce greutate au criticile lor și miile de semnături strînse de petiții și scrisori deschise în raport cu, probabil, sutele de mii de locuri de muncă din industriile care produc sau depind de combustibili fosili?

Într-adevăr, nu încălzirea globală e cau-za uraganelor. Dar acest fenomen intensifică furtunile și agravează urmările. Pentru că viteza vîntului e cu atît mai mare cu cît diferențele de temperatură sînt mai mari; pentru că încălzirea apei oceanelor favorizează apariția furtunilor; și pentru că, odată cu creșterea nivelului mărilor și oceanelor, inundațiile provocate de furtuni ating arii cu mult mai extinse. În fine, cu cît temperatura din atmosferă e mai mare, cu atît mai multă umiditate va transporta furtuna, deci probabilitatea producerii unor inundații și impactul lor vor fi cu atît mai mari.

Luați la întrebări despre legătura care ar putea exista între uragane și încălzirea climatică provocată de industrii, oamenii din anturajul lui Trump o dau cotită sau răspund tăios. Kellyanne Conway, consilier prezidențial, a strecurat chiar o acuză adresată jurnaliștilor de la CNN: „Noi încercăm să ajutăm oamenii sinistrați și voi vreți să deschideți o dezbatere despre încălzirea climatică?“. De fapt, o asemenea dezbatere nu ar fi deloc deplasată. Ba dimpotrivă, chiar e necesară, de vreme ce președintele însuși refuză în continuare să admită ceea ce oamenii de știință încearcă să-i explice de multă vreme: anume că acțiunile oamenilor au un impact direct asupra climei, iar încălzirea globală multiplică furtunile tropicale și le intensifică forța. Și nu – a vorbi, după uraganul Irma, despre efectele încălzirii climatice nu înseamnă „politizarea unei tragedii“, așa cum sugerează un alt consilier al președintelui american…

Probabil că mobilizarea au-to-ri-tă-ților și disciplina cetățenilor au sal-vat multe vieți; și poate că eforturile administrației și ale donatorilor privați vor reuși, în cele din urmă, să îmblînzească urmele devastării. Însă urgența tratării simptomelor nu ar trebui să țină locul unui tratament preventiv adecvat. Nu, nu putem interveni pentru ca uraganele să dispară. Dar, pe termen lung și printr-un angajament asumat de toți, catastrofe precum Irma pot fi evitate.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

donald trump jpg
Qatarul a comandat 160 de avioane Boeing în valoare de 200 de miliarde de dolari. Trump: „Este un record”
Compania aeriană Qatar Airways a făcut o comandă de 160 de avioane în valoare totală de 200 de miliarde de dolari de la compania Boeing, a anunțat miercuri președintele american Donald Trump, în vizită oficială în Qatar.
Tânără punând buetinul de vot în urnă   INQUAM Photos George Calin jpg
Trei secții de votare din Vaslui, relocate din cauza unui meci de handbal. Unde au fost mutate
Trei secții de votare amenajate în incinta Sălii Sporturilor Vaslui vor fi relocate în sediul administrativ al noului bazar, întrucât, sâmbătă, va avea loc un meci de handbal în cadrul ultimei etape a Ligii Zimbrilor, când CSM Vaslui întâlnește pe teren propriu Steaua București.
George Simion FOTO Mediafax
George Simion, interviu pentru o publicație americană: „Donald Trump este cel mai popular politician străin în România”
George Simion, câștigătorul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România, a declarat marți pentru publicația americană Newsmax principiul său în aceste alegeri este „România pe primul loc”.
image png
Genele asociate cu tulburarea obsesiv-compulsivă, identificate de o echipă de cercetători australieni
O echipă de cercetători din Australia a identificat o serie de gene asociate cu tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD), oferind noi speranţe pentru îmbunătăţirea diagnosticului şi a tratamentului acestei afecţiuni mintale debilitante.
concedieri, foto shutterstock jpg
O companie importantă anunță concedieri în masă. 6000 de oameni își vor pierde locurile de muncă
Aproximativ 6000 de oameni își vor pierde locurile de muncă după ce un gigant IT a anunțat o nouă rundă de concedieri masive.
Victor Ponta FOTO Mediafax
Ponta cere ajutorul alegătorilor printr-un sondaj pe Facebook, pentru a lua „decizia corectă” în turul doi
Fostul candidat la alegerile prezidențiale, Victor Ponta, a publicat un sondaj pe pagina sa de Facebook prin care invită pe cei care l-au votat să aleagă dintre finaliștii primului tur, George Simion și Nicușor Dan.
image png
Anda Călin, soția lui Liviu Vârciu, ipostază incediară în vacanța din Grecia. Vedeta și-a arătat toate formele
Liviu Vârciu și Anda Călin se bucură de o binemeritată vacanță în Grecia alături de prietenii lor. În timp ce se bucură de zile însorite, plajă și distracție, cei doi își rezervă timp pentru a imortaliza momente din vacanța lor. Soția lui Liviu Vârciu s-a fotografiat într-o ipostază sexy alături de
copii scoala pandemie jpeg
Copilăria nu mai arată la fel după pandemie. Sănătatea mintală și educația, în declin
După pandemia de COVID-19, în întreaga lume, copiii sunt mai triști, mai puțin activi și tot mai puțin pregătiți pentru viitor. Raportul „Bunăstarea copiilor într-o lume impredictibilă”, publicat de UNICEF trage un semnal de alarmă: copiii se confruntă cu o dublă criză – a sănătății și a educației.
Marine Le Pen a votat pe 9 iunie 2024 FOTO AFP jpg
Marine Le Pen își exprimă „sprijinul deplin” pentru George Simion: „Duminică, poporul român se întâlnește cu propria sa istorie”
Marine Le Pen, liderul extremei drepte franceze, a transmis miercuri, 14 mai, faptul că îl susține pe George Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale, ce va avea loc duminică, 18 mai.