Trump în bătălia statuii

Publicat în Dilema Veche nr. 705 din 24-30 august 2017
Trump în bătălia statuii jpeg

Paul Goodloe MacIntire (1860-1952) era originar din Charlottesville, Virginia, a făcut bani mulți la bursele din Chicago și New York și, la 58 de ani, s-a retras în orașul natal. Aici, a făcut ceea ce sute de alți americani asemenea lui făceau pe atunci. A construit și a donat clădiri noi pentru universitatea locală. A subvenționat înființarea unei facultăți de comerț și a unei facultăți de arte. A construit amfiteatrul în aer liber al universității. A construit o clădire nouă pentru cel mai important spital local. A cumpărat ediții bibliofile pentru biblioteca locală. A cumpărat cam 500 de tablouri pentru muzeul universității. A finanțat proiecte de cercetare în psihiatrie și oncologie la spitalul universitar din Charlottesville. În fine, printre altele, a decis să contruiască și să doneze orașului patru parcuri. În 1917 a cumpărat un lot pe care erau niște construcții cam dubioase, le a demolat, a făcut un parc și l-a donat orașului. În parc, printre flori, arbori, tufe și ierburi, a ridicat o statuie a generalului Robert E. Lee, comandantul trupelor confederate din partea locului care au luat parte la Războiul Civil american, între 1862 și 1865. De aceea, parcul s-a numit „Lee“. MacIntire a crezut, sincer, că face un bine orașului. Și așa se părea, căci a primit recunoștința întregii comunității. Ei bine, habar n-avea el ce făcea, de fapt. Toate generațiile de locuitori ai orașului Charlottesville de pînă acum au greșit. În 2017, lumea s-a deșteptat deodată. MacIntire era un inconștient, dacă nu cumva mai mult, căci statuia lui Robert E. Lee nu e ceea ce el și toți cei de după el au crezut. Un veac mai tîrziu, partea activistă a orașului a decis că MacIntire a făcut rău și că răul trebuie îndreptat cumva.

Sigur, în sinea ta, poți avea o stupoare: cum de statuia nu a deranjat oameni care erau cu mult mai aproape de Războiul Civil, pe tot parcursul secolului al XX lea, și devine insuportabilă astăzi? Dar asemenea stupori le pot avea doar cei care nu pricep progresul. În fond, progresul constă în faptul că ceea ce nu ne deranja ieri devine absolut de nesuportat astăzi. Progresul este o creștere accelerată a listei de lucruri care ieri erau normale, dar azi au devenit intolerabile; trebuie să lupți cu tot ce era inofensiv ieri. Nu te-ai prins în dinamica asta, ești retrograd, dar controlează-te mai bine, că s-ar putea să fii deja rasist sau fascist, Doamne ferește! Să revenim la Charlottesville.

Așadar, după dispute locale (căci au fost ONG-uri care s-au opus), cu o majoritate de 3 la 2 (Consiliul Local din Charlottesville are cinci membri, toți din partea Partidului Democrat), s-a votat demolarea statuii și, în unanimitate, schimbarea denumirii parcului. Au apărut proteste – nu toți locuitorii orașului au fost fericiți cu dărîmarea statuii. La proteste au apărut grupuri de indivizi din afara orașului care, într-un delir de o violență rară, au scandat lozinci rasiste și antisemite. Cauza statuii generalului Lee a devenit o cauză pentru neonaziști. Ba chiar unul dintre ei – un idiot cum rar mi-a fost dat să văd – se declară inspirat în ce face de Corneliu Zelea Codreanu. Un amestec haotic de însemne naziste și KKK, un marș nocturn cu torțe și strigăte brutale au umplut locul. Atenție: oamenii aveau autorizație de la Primărie să protesteze. Aceeași Primărie care a decis demolarea statuii. Libertatea de exprimare este sacră. Presa i-a numit imediat pe acești protestatari „suprematiști“, pentru că susțin, printre altele, supremația rasială a albilor și vor o Americă epurată rasial.

Imediat au apărut contramanifestanții. La început, oamenii din cele două grupuri au strigat unii la ceilalți. Apoi s-au încăierat. Poliția a fost depășită și s-a declarat stare de urgență, ceea ce înseamnă că toate manifestațiile sînt interzise și, pentru menținerea ordinii, autoritățile locale pot face apel la întăriri federale sau chiar militare.

Pînă la această decizie, oricum doar parțial respectată de cele două grupuri, au avut loc acte de violență inimaginabile. A avut loc un deșănțat spectacol al urii. Episodul cel mai tragic: un suprematist s a urcat în mașină și a intrat în plină viteză într-un grup de antisuprematiști. A murit un om. Au fost răniți alții. Autorul a fost arestat și, în fața judecătorului, nu a arătat nici un fel de regret. Procesul, desigur, va continua.

Nici antisuprematiștii nu sînt ușă de biserică. Și ei au venit la contramanifestație înarmați, gata de bătaie, puși pe harță, deciși să îi încingă pe suprematiști. Așa s-a aflat, de pildă, că există o mișcare zisă „AntiFa“, adică antifascistă, care are ca ocupație bătutul fasciștilor. Sigur, ideea pe care o induce toată lumea este că AntiFa, deși vinovați și ei de violențe, sînt mai puțin vinovați decît suprematiștii. Mai întîi, pentru că ei reacționează și nu inițiază. Ceea ce, totuși, e greu de stabilit pentru că e aproape imposibil să mai detectezi cine a dat primul pumn cînd două mulțimi furioase se înfruntă separate de un modest gărduleț nu mai înalt de un metru. Apoi, pentru că, totuși, „AntiFa“ n-au ucis pe nimeni, în vreme ce suprematiștii, din cîte se vede, au ucis.

În privința violențelor de la Charlottesville, Trump a călcat, iar, pe bec. Mai întîi, a preferat să tacă o zi, ca să afle exact ce se întîmplă la Charlottesville. L-au făcut praf pentru această tăcere. Apoi, cînd a vorbit public, a încercat să fie echilibrat. Mare greșeală! Acum, în America, nimeni nu mai ține cont de fapte și nimeni nu mai vrea să priceapă ce se întîmplă. Toți știu ce se întîmplă, ba chiar știu dinainte ce o să se întîmple. Nimeni n-are dubii. În enervarea lor, toți sînt fericiți: faptele confirmă riguros tot ceea ce are fiecare în cap. Pentru unii, vin fasciștii. Pentru alții, vin comuniștii. Pentru unii, evreii, negrii și corporațiile sufocă America. Pentru alții, naziștii incitați de Trump duc țara spre dictatură. Și faptele, bietele fapte, confirmă, cuminți, pe fiecare. În două declarații succesive, Trump a spus că trebuie condamnate violențele de ambele părți. Acest „de ambele părți“ a iritat ambele părți. Antisuprematiștii, care beneficiază de o cvasi-unanimă susținere mediatică, văd că Trump apără suprematiștii folosind ticăloasa echivalență morală. Suprematiștii, care își spun părerile pe Internet sau în intervuri luate de o presă ce le e ostilă, nu contenesc să-l înjure pe Trump pentru că nu le ține partea. Trump, spun ei, este vîndut evreilor, căci le-a dat în căsătorie o fiică. Da, acesta este nivelul mental al suprematiștilor. Ei nu sînt periculoși pentru că sînt proști, ci sînt periculoși pentru că, în prostia lor, nu au nici o problemă să ucidă.

Cît despre frumosul gest al lui Paul Goodloe MacIntire de acum un veac, morala ar putea fi asta: fii atent ce daruri faci azi, că s-ar putea să îi superi rău pe cei care nu s-au născut încă…

Foto: adevarul.ro

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
O familie de români s-a mutat, după 17 ani, din Elveția într-un sat de lângă Urziceni: „Una dintre cele mai bune decizii”
Mulți români care se întorc din străinătatea aleg să-și facă un rost în România, dar la oraș, cu la țară, unde au parte de o viață mai liniștită.
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.