Triste╚Ťea autorului de manuale

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 822 din 21ÔÇô27 noiembrie 2019
Să ne jucăm și de a cercetașii jpeg

ÔÇ×Da, domnule, un roman e ca o oglind─â purtat─â de-a lungul unui drum b─âtut de mult─â lume. El va r─âsfr├«nge ├«n ochi c├«nd seninul cerului albastru, c├«nd noroiul mocirlelor din cale. Iar pe cel ce poart─â povara oglinzii ├«n spate ├«l ve╚Ťi ├«nvinov─â╚Ťi c─â e imoral! Oglinda lui arat─â noroiul, iar voi ├«nvinui╚Ťi oglinda! Mai bine a╚Ťi ├«nvinui drumul pe care se afla mocirla ╚Öi, mai mult ├«nc─â, pe inspectorul drumurilor, care ├«ng─âduie s─â zac─â apa ╚Öi s─â se formeze mocirla.ÔÇť A╚Ťi recunoscut, probabil, citatul din Stendhal, din romanul Ro╚Öu ╚Öi negru, pe care-l folosim noi, profii de rom├ón─â, spre a ilustra tehnica realist─â a mimesis-ului. ├Ämi folose╚Öte ca pretext pentru a ilustra o chestiune de alt─â natur─â.

S─â zicem c─â e╚Öti un profesor cu ceva experien╚Ť─â, care se traduce ├«n practic─â la clas─â, dar ╚Öi ├«n expertiz─â didactic─â, ai mai scris poate auxiliare didactice, poate chiar manuale. Ai ╚Öi un copil, ├«n clasa a IV-a. Tocmai au ap─ârut programele noi pentru gimnaziu ╚Öi ministerul anun╚Ť─â demararea procedurilor pentru licita╚Ťiile de manuale. Stai ╚Öi te g├«nde╚Öti c─â fiul t─âu va avea de la anul manuale noi ╚Öi ai vrea ca ele s─â fie c├«t mai bune, c├«t mai atractive, c├«t mai interconectate cu lumea lui sau, mai bine, cu lumea ├«n care va cre╚Öte ╚Öi ├«╚Öi va duce via╚Ťa. Te g├«nde╚Öti c─â ai putea s─â contribui la asta, ╚Ötii c─â ai putea s─â o faci, ╚Ťi-e team─â ╚Öi c─â ar fi posibil ca al╚Ťii s─â nu o fac─â (unii s─â nu se implice, al╚Ťii s─â nu aib─â suficient suflu), iar genera╚Ťia fiului t─âu s─â nu aib─â aceste instrumente de sprijin la standardele pe care le imaginezi tu. A╚Öadar, ├«mpreun─â cu un grup de colegi, cu sprijinul unei edituri, ├«ncepi munca.

Ce-nseamn─â munca aceasta? ├Änseamn─â, ╚Öi acum schimb registrul, asum├«ndu-mi ipostaza autorului de manuale, ├«n primul r├«nd, renun╚Ťare la timp liber pe o perioad─â lung─â. ╚śi c├«nd spun timp liber, m─â refer inclusiv la ore de odihn─â, de somn. C─âci munca aceasta o faci dup─â-amiaza, seara, noaptea. Nici o problem─â, de vreme ce ╚Ťi-ai asumat, ├«nseamn─â c─â asta dore╚Öti. Am intrat ├«n jocul acesta ├«n urm─â cu doi ani, ├«ntr-o echip─â excelent─â, de la care ├«nv─â╚Ť mereu c├«te ceva. Prima dat─â ╚Ťi se pare c─â e foarte fain: ai ocazia s─â pui ├«n practic─â tot felul de idei, s─â propui texte atractive, din universul specific copiilor acestei genera╚Ťii, s─â vii cu solu╚Ťii ingenioase de analiz─â. Apoi te izbe╚Öti de realitate. Vrei s─â faci un manual bun, care s─â ╚Öi c├«╚Ötige licita╚Ťia. Pentru asta, ├«ns─â, trebuie s─â respec╚Ťi ad litteram programa ╚Öcolar─â. ╚śi acolo ├«ncep chinul, frustrarea, nebunia. C─âci programa e mai ├«nt├«i extrem de ├«nc─ârcat─â. Iei con╚Ťinuturile, le ├«mpar╚Ťi la num─ârul de ore alocate disciplinei pentru ├«ntregul an de studiu ╚Öi consta╚Ťi c─â trebuie s─â calculezi la s├«nge fiecare or─â, c─â ├«n unele aglomerezi enorm de multe con╚Ťinuturi, iar c─â pentru aprofund─âri nu r─âm├«ne timp deloc. E╚Öti mereu ├«ntr-o goan─â, lec╚Ťie dup─â lec╚Ťie. Reduci eventual din orele care ar merita alocate comprehensiunii ╚Öi interpret─ârii textelor literare ╚Öi celor de comunicare, pentru a putea acoperi toate con╚Ťinuturile de gramatic─â. Programa impune studierea ├«ntre ╚Öapte (la clasa a V-a) ╚Öi zece (la clasa a VIII-a) texte de baz─â integrale, plus alte c├«te cinci auxiliare pentru fiecare clas─â. Le alergi. N-ai tihna de a sta cu ele. Redactarea n-ai timp s─â o exersezi, s─â ├«l aju╚Ťi pe elev s─â o deprind─â. Alergi. Gramatic─â e ├«nfior─âtor de mult─â ╚Öi abordat─â preponderent analitic, nu normativ. Altfel spus, mult─â analiz─â gramatical─â, pu╚Ťin─â care s─â formeze deprinderi de scriere corect─â. Noua program─â te oblig─â s─â abordezi gramatica din perspectiva ultimei lucr─âri normative a Academiei Rom├óne, care aduce destule nout─â╚Ťi fa╚Ť─â de cea veche. Te upgradezi ╚Öi tu, cite╚Öti, te documentezi. Tot ce lucrezi pe acest domeniu raportezi la normele Gramaticii Academiei. Consta╚Ťi inadverten╚Ťe grave ale programei, care ├«ngreuneaz─â abordarea con╚Ťinuturilor. Spre exemplu, la clasa a VII-a, ai de introdus conceptul de coordonare ├«n fraz─â, de conjunc╚Ťii coordonatoare, dar abia ├«ntr-a VIII-a se prevede ╚Öi propozi╚Ťia subordonat─â. Or, coordonarea se poate face ╚Öi ├«ntre dou─â sau mai multe propozi╚Ťii subordonate. ├Ä╚Ťi ba╚Ťi capul cum s─â rezolvi aceste incoeren╚Ťe.

Apoi, c├«nd s─â ├«╚Ťi pui problema dezvolt─ârii competen╚Ťelor, te izbe╚Öti de o alt─â problem─â. Cum le evaluezi? Pentru c─â unele s├«nt at├«t de inoperant formulate ├«nc├«t nu permit descriptori de performan╚Ť─â. S─â lu─âm celebra competen╚Ť─â a interculturalit─â╚Ťii, ÔÇ×Exprimarea identit─â╚Ťii lingvistice ╚Öi culturale proprii ├«n context na╚Ťional ╚Öi interna╚ŤionalÔÇť, respectiv o competen╚Ť─â specific─â, de la clasa a VIII-a, ÔÇ×Argumentarea unui punct de vedere privitor la elemente specifice ale culturii na╚Ťionale / ale culturii altor popoareÔÇť. Ca sugestie metodologic─â, programa propune ÔÇ×dezbateri despre categorii de c─âr┼úi literare ┼či nonliterare, tip─ârite sau digitale, apar┼úin├«nd culturii majore ┼či culturii de divertismentÔÇť. Pe de o parte, complexitatea unor astfel de obiective este foarte ridicat─â, proprie unor alte v├«rste. A dezbate este ├«n sine o sarcin─â dificil─â pentru gimnaziu, dar a o face compar├«nd categorii de c─âr╚Ťi apar╚Ťin├«nd unor culturi diferite este deja chiar descurajator. ├Än plus, programa nu prevede posibilitatea de a da elevilor spre lectur─â alte c─âr╚Ťi dec├«t textele de baz─â ╚Öi cele auxiliare. Apoi, formularea unor descriptori de performan╚Ť─â pe o astfel de competen╚Ť─â, cu sugestia metodologic─â aferent─â, te trimite tot ├«ntr-o zon─â a subiectivit─â╚Ťii.

Ca autor de manuale, te afli ├«ntr-o situa╚Ťie ingrat─â. Dore╚Öti s─â oferi un produs de calitate, dar e╚Öti constr├«ns de program─â s─â respec╚Ťi strict litera ei. Altfel, nu c├«╚Ötigi licita╚Ťia. E╚Öti con╚Ötient, desigur, c─â vii cu un manual foarte ├«nc─ârcat, dificil, dar nu ai cum s─â evi╚Ťi dimensiunea normativ─â a programei. Apoi prime╚Öti tot felul de critici de la p─ârin╚Ťi sau de la opinia public─â, oameni nemul╚Ťumi╚Ťi pentru c─â manualul e prea dificil sau prea ├«nc─ârcat. Dar tu nu faci dec├«t s─â por╚Ťi o oglind─â prin fa╚Ťa programei. Nu ucide╚Ťi, a╚Öadar, autorii de manuale, interoga╚Ťi mai bine autorii programelor ╚Öcolare.

Horia Corche╚Ö este scriitor ╚Öi profesor de limba ╚Öi literatura rom├ón─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.