Trei bancuri mistice

Publicat în Dilema Veche nr. 382 din 9 - 15 iunie 2011
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

● Cînd noaptea însăşi obosise de atîta ruletă, Jucătorul a constatat că mai are doar un chip de 100 de dolari de jucat. Pierduse tot, tot, tot. Se simţea golit, jalnic şi trist. Cînd a împins chip-ul pe masa de joc, intenţionînd să-l lase undeva, la întîmplare, dar neapărat „în interior“, pe numere, căci aşa juca mereu, cu un fel de demnitate iraţională la care ţinea fără să poată spune de ce, a auzit o voce baritonală, venind de sus, care i-a spus: „Pune pe 0!“. A crezut că i se pare şi, distrat, nu a băgat în seamă, dar, cu o fracţiune de secundă înainte ca chip-ul său să se oprească, în hazard, undeva pe tabelul cu numere imprimat pe pluşul verde împlinind pariul, s-a auzit de sus aceeaşi voce „Pune pe 0!“. A privit în jur. Nimeni altcineva din cazinou nu a auzit vocea aceea, şi Jucătorul, intrigat, a ridicat ochii în tavan. Ar fi vrut să vadă cine vorbeşte. „Nu te mai uita ca prostul, ei, da, sînt eu, Domnul Dumnezeul tău, şi-ţi spun: Pune pe 0!“ Cu un gest mecanic, Jucătorul a pus jetonul pe 0. No more bets, ruleta s-a învîrtit şi bila a înţepenit în căsuţa 0. În aceste cazuri, casa plăteşte 37 la 1. Crupierul e amuzat – are aerul că aşa minuni se mai întîmplă, şi plăteşte. Jucătorul, bucuros, strînge chip-urile cîştigate şi vrea să plece. Aude de sus aceeaşi voce: „Pune totul pe 0!“. Ridică ochii neîncrezător, vrînd să spună că e imposibil să iasă de două ori consecutiv 0, dar vocea e imperativă: „Pune totul pe 0, cînd îţi spun!“. Paralizat, Jucătorul se execută. No more bets, ruleta se roteşte nebuneşte, bila se lansează nebuneşte în sens invers rotirii ruletei şi se duce direct în căsuţa 0. Crupierul e încremenit. Lumea din cazinou începe să vină în jur. Casa plăteşte 37 la 1. Jucătorul radiază. Nu ştim dacă s-a întrebat cum de i s-a putut întîmpla tocmai lui aşa ceva, dar e greu de crezut pentru că pur şi simplu nu a mai avut timp. Vocea de sus i-a ordonat: „Pune totul pe 0!“. Cu încredere, a pus tot ceea ce cîştigase pe 0. Crupierul şopteşte No more bets, rotirile încep şi bila albă merge direct la 0. Şoc în cazinou. Casa trebuie să plătească iarăşi 37 la 1. Se verifică atent înregistrările de la joc – Jucătorul nu trişase, iar ruleta era corectă. Jucătorul strînge chip-urile care totalizau, acum, o imensă avere. Cazinoul era pregătit să închidă, aruncînd linţoliul negru peste masa care a produs falimentul. Vocea de sus, doar de Jucător auzită, spune iarăşi: „Nu pleca. Stai la masă şi pune totul pe 0“. Fermecat de ceea ce i se întîmplă, Jucătorul aruncă totul pe 0. O tăcere imensă striveşte totul. Crupierul, convins că visează, spune No more bets şi roteşte. Bila se aruncă furioasă. Şi intră, cuminte, la căsuţa 13. O hărmălaie infernală izbucneşte. Unii aplaudă, alţii înjură, unii cer ceva tare de băut, alţii rîd în hohote. Jucătorul, cu ochii cît cepele, priveşte bila aşezată la 13 şi nu mai poate respira. Aude doar de sus cum vocea baritonală şi autoritară, pe care o ştie bine, scapă cu năduf o remarcă: „Oh, shit!“.

● Un domn cu nimic ieşit din tiparul domnilor de azi se plimbă agale prin pădure. Deodată, în calea sa apare ursul. Fiara e turbată de foame şi domnul nu are nici o şansă. Totul durează cîteva secunde, ursul îl înşfacă, deschide gura mare şi, cînd să-şi înfigă colţii ucigători, cu un oftat, domnul zice: „Oh, Doamne, Dumnezeule…“ şi totul încremeneşte ca într-un stop-cadru cinematografic. Ursul rămîne nemişcat, cu gura deschisă la doar cîţiva centimetri de capul domnului. De sus se aude o voce: „Aşadar, ai ajuns să mă rogi. Toată viaţa ta mi-ai negat existenţa. Ba, mai mult, ai făcut tot timpul băşcălie de mine cu prietenii tăi, intelectualii. Spuneai că sînt o nălucă pentru idioţi, că sînt un vis pentru fricoşi. Spuneai că n-am nici o putere. Spuneai că e imposibil ca cineva cît de cît educat să creadă în mine. Şi acum, iată, eşti la ananghie, cum n-ai mai fost, şi îmi ceri ajutorul. În fine, sînt gata să te ajut să trăieşti, să te scot din ghearele ursului, cu condiţia să te întorci la prietenii tăi şi să le spui exact ce ţi s-a întîmplat. Domnul, evaluînd în sine situaţia, şi-a dat seama că nu e prea bine. Cum să apară el, cel mai subtil ateu, să le spună amicilor că Dumnezeu există? Ce-or să zică de el, după o viaţa întreagă dedicată calomnierii divinităţii? Nu se poate. Şi, cum domnul nostru e mintos, îi spune lui Dumnezeu: „Da, acum sînt convins că exişti. Şi îmi dau seama că am comis unele erori de judecată. Dar nu pot să mă dezic de ceea ce spun de-o viaţă. Aşa că, uite, îţi propun ceva. În loc să mă fac eu creştin, ce-ar fi să-l faci creştin pe ursul acesta care vrea să mă mănînce?!“ „De acord“, zice Dumnezeu şi realitatea revine la viteza normală. În secunda următoare, ursul îl trînteşte la pămînt pe isteţul domn, pune laba grea pe el, ca să nu poată mişca, şi, cu ochii smeriţi spre cer, spune: „Îţi mulţumesc Ţie, Doamne, pentru masa pe care mi-o dai în seara asta şi te rog pe tine, Doamne, binecuvîntează bucata aceasta de carne pe care, în bunătatea ta, mi-ai scos-o în cale exact cînd mi-era foame etc.“.

● Un domn se plimbă pe marginea prăpastiei şi, neatent, cade în gol. Cu un gest reflex norocos se prinde în cădere de creanga unui copac. Atîrnat deasupra hăului, omul nostru aude cum creanga trosneşte, gata să se rupă, şi strigă deznădăjduit: „Hei, e cineva pe-aici? Ajutor! Doamne, mă aude cineva?“. Din cerul nesfîrşit de deasupra se aude o voce: „Dă-ţi drumul! Sînt eu, Domnul Dumnezeul tău, şi te voi prinde. Nu-ţi fie frică! Dă-ţi drumul!“. Omul nostru se uită în jos, vede abisul stîncos, după care ridică ochii spre marginea prăpastiei şi strigă: „Totuşi, altcineva nu mă aude? Nu mai e şi altcineva pe aici?“.  

P.S. Fiecare dintre aceste bancuri poate constitui punctul de plecare al cîte unui consistent eseu teologic. Le public aici în speranţa că vreunul dintre cititorii acestui colţ de pagină se va simţi provocat.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic