Traumele copilăriei (III): Pa, tăticu’!

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image

Am crescut într-un mediu superstiţios. Copiii epocii ceauşiste erau un izvor nesecat de obiceiuri şi credinţe obscure, ce îi proiectau în lumi paralele, populate cu mistere şi exotism. Eu şi tovarăşii mei de joacă nu intram decît cu piciorul drept în diverse incinte, juram „pe roşu”, nu călcam pe capace de canal pătrate sau dreptunghiulare (pentru că aduceau ghinion), însă le căutam furibunzi pe cele rotunde, cu patru găuri, uneori dînd ocoale de zeci de metri de la drumul drept ca să le atingem vîrtos cu talpa (acestea purtînd noroc), ne atîrnam aţe în gură dacă mamele ne coseau cumva un nasture cu haina pe noi („să nu ni se încurce minţile”), păşeam înapoi de trei ori în cazul cînd o mîţă neagră ne tăia calea, ţineam degetele încrucişate cînd, forţaţi de împrejurări, treceam pe sub zidării boltite, puneam mîna „pe verde” (pentru ocrotire) dacă vedeam numere de maşină cu cifre dublate sau triplate şi scuipam meticulos în trei puncte cardinale dacă vreun animal vagabond îşi etala zona ventrală dinaintea ochilor noştri neprihăniţi.

Aceste excese patologice ale imaginarului pueril colectiv căpătau, bineînţeles, prin diseminare, expresii individuale. De exemplu, învăţasem de la o fetiţă de pe scară, ceva mai mare decît mine, că, atunci cînd un adult îmi zîmbeşte cu prietenie, mîngîindu-mă eventual pe cap, mă „deoache”, eu avînd datoria să mă protejez cu o formulă magică, repetată în gînd de trei ori: „Să mă pupi…”(haideţi să atenuăm puţin coloritul mult prea viu al frazeologiei româneşti şi să spunem…) undeva!”. Mă întîlneam așadar cu doamna Icsulescu. Afectuoasă, mă întreba: „Ce faci, puişor?”. Eu, cu mintea crispată, alertată de bipăielile neuronilor de apărare, replicam în ecoul gîndirii: „Să mă pupi undeva!”. Înmulțit cu trei. Mă aborda domnul Igreculescu: „Cum e viaţa, Codrule?”. Eu murmuram, ca un vrăjitor voodoo, de trei ori: „Să mă pupi undeva!”. Cu vremea, sub influenţa deprinderii temporalităţii verbului la şcoală, răspundeam, mental, oarecum mai complicat, pentru a face „deochiul” ineficient în prezent, în trecut, în viitor şi în vecii vecilor: „Să mă pupi undeva, să mă pupi undeva, să mă pupi undeva!”. Apoi: „M-ai pupat undeva, m-ai pupat undeva, m-ai pupat undeva!”. În final, cu sentiment de apoteoză: „Mă vei pupa undeva, mă vei pupa undeva, mă vei pupa undeva!”. Dacă nu mă înşel, prin gimnaziu, şcolar fruntaş fiind eu la Gramatică, am adăugat şi sofisticatele: „Mă vei fi pupat undeva!” şi „Mă vei fi pupînd undeva!”.

Treptat mi-am atras şi familia în jocul parapsihologic al formulelor magice. Nu mai era suficient că mergeam la şcoală, invariabil, pe acelaşi drum (foarte întortocheat în comparaţie cu strada principală, lină şi umbrită de copăcei, ce lega direct blocul nostru de liceu), drum pe care, de altfel, nu l-am părăsit nici cînd s-a deschis un şantier în mijlocul lui, preferînd să fac echilibristică, pe scînduri, deasupra unor gropi imense şi printre betoniere sinistre, în strigătele „binecuvîntătoare” ale muncitorilor (anihilate, se-nţelege, cu cîte un „mă vei pupa undeva” articulat rapid, la înghesuială). Nu mai părea de ajuns nici că mă opream întotdeauna, în excursia aventuroasă către şcoală, în faţa Policlinicii Mari pentru a citi, în viteză, pe un panou, afişele cu titluri de concerte ale Filarmonicii ieşene (îmi băgasem în cap că, în mod cert, cu cît voi reuşi să parcurg mai multe cuvinte de pe anunţurile în cauză, cu atît mai bine îmi va merge, în ziua respectivă, la Mate sau la Fizică, după caz; i-am învăţat atunci, bezmetic, pe toţi regizorii de opere şi operete şi m-am familiarizat cu numele tuturor sopranelor şi tenorilor locali; în plus, ştiam pe dinafară datele evenimentelor teatrale şi muzicale din Iaşi, fiind în stare să funcţionez, cu brio, ca un mic birou de informație culturală și chiar de impresariat artistic). Nu, efortul „transcendental” trebuia să devină mult mai amplu!

Bunăoară, îmi indusesem convingerea că, dacă taică-meu nu folosea la despărţire, dimineaţa, o anumită formulă („Pa, tăticu’”), omenirea era ameninţată de spectrul Apocalipsei. Ca atare, la presiunile mele, omul îmi zicea, de cîteva ori la rînd şi pe intonaţii diferite, „Pa, tăticu’”, pierzîndu-şi frecvent ritmul respirator. Cînd trebuia să plece pentru un timp din oraş, cu o seară înainte, se posta sobru în mijlocul sufrageriei şi începea să turuie: „Pa, tăticu’, pa, tăticu’, pa, tăticu’, pa, tăticu’”, de zeci, poate chiar sute de ori, ca să-mi ajungă pe mai multe zile. Mă mir că nu cădeam în transă în acele momente, de la atîţia „pa-tătici”, şi, cu ochi daţi peste cap, spume la gură şi voce cavernoasă, să dezvălui, în vechea limbă sumeriană, marile enigme ale umanităţii... Ceea ce – să fim bine înţeleşi – nu înseamna că mie îmi mergea bine la Mate şi la Fizică. După ieşiri scurte şi complet lipsite de triumf la tablă, profesoarelor nu le rămînea decît să mă expedieze, în felul lor rece şi neconcesiv, spunîndu-mi: „Pa, tăticu’!”.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

CURTEA DE APEL BUCURESTI FOTO AGERPRES
Elevul din București anchetat de FBI pentru terorism ajunge din nou în fața instanței. Ce alte acuzații i se aduc
Un elev bucureștean de 17 ani, suspectat că a trimis sute de mesaje de amenințare cu bombă către școli și instituții din SUA și Marea Britanie, va apărea luni, 31 martie, din nou în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București.
agentul 007 jpg
Cine a fost, de fapt, adevăratul James Bond. A creat cea mai mare rețea de spioni din Europa. Ce semnifică 007
Celebrul spion 007 nu este doar un personaj fictiv, ci are un corespondent real în istorie. Acesta se numea John Dee și a trăit cu peste patru secole înainte ca Ian Fleming să-l creeze pe James Bond.
mancare de praz lingura jpeg
Mâncărică de praz, deliciul acestei primăveri. Rețetă de post
Primăvara este momentul ideal pentru a înlocui preparatele grele și bogate în grăsimi cu preparate ușoare, dar pline de savoare, care să profite de prospețimea legumelor sezoniere.
shutterstock 2317141373 jpg
Piele fermă și fără celulită? Totul începe din farfurie!
Dieta care îți poate transforma pielea! Ce alimente combat celulita, ce trebuie să eviți și cum să te hidratezi corect pentru un corp tonifiat și o piele mai fermă.
minora disparuta  Foto IPJ Cluj jpeg
Alertă în Cluj-Napoca, după ce o copilă de 14 ani a dispărut de la familia care o avea în plasament
O copilă de 14 ani din Cluj-Napoca este căutată de polițiști după ce, duminică, 30 martie, a plecat de la familia la care era în plasament și nu s-a mai întors. Autoritățile solicită sprijinul populației pentru a o găsi.
Mic dejun sanatos - alimentatie sanatoasa - manacare - ou- iaurt-ovaz-fructe de padure FOTO Shutterstock
Micul-dejun cu doar 2 ingrediente care îți dă energie și reglează nivelul de zahăr din sânge
Un mic dejun simplu și echilibrat poate fi cheia pentru a începe ziua cu multă energie și pentru a-ți menține corpul stabil.
salvamont ucraineni jpg
Intervenție Salvamont în Munții Maramureșului. Un ucrainean aflat în stare gravă a fost salvat, după ce fusese abandonat de grupul său
Salvamontiștii au intervenit pentru recuperarea unui ucrainean în vârstă de 29 de ani, aflat în stare critică într-o stână părăsită.
urs jpg
Șeful Salvamont Predeal, atacat de un urs, în timp ce își plimba câinele. Bărbatul a fost rănit grav
Un incident tragic a avut loc duminică noapte, în stațiunea Predeal, unde Șeful formațiunii Salvamont a fost atacat de un urs, suferind răni grave.
1 5col ghiseu registratura iasi fc 01 jpeg
Fenomen bizar într-un spital din Baia Mare. De ce zeci de oameni cer să afle ora exactă a nașterii lor
Situaţie neobişnuită la Spitalul de Urgență din Baia Mare, unde s-au înregistrat mai multe solicitări ale unor persoane care vor să afle ora excată la care s-au născut. Aflaţi care este motivul acestor cereri.