Tradiții euro-narniene

Publicat în Dilema Veche nr. 834 din 13 - 19 februarie 2020
Se poate altfel? jpeg

Eu m-am amuzat întotdeauna tare prin Bruxelles. În capul meu, l-am botezat Euro-Narnia. Nivelul de ipocrizie în Euro-Narnia e magnific. Pentru mine, întreg sistemul pare a fi construit pe pupincurism atroce deghizat ca profesionalism și ambiție.

Oameni aparent normali la cap vorbesc o limbă neinteligibilă pentru marea noastră majoritate – bruxelleza. Bruxelleza îi face să se simtă mult mai deștepți decît sînt și are un efect incredibil asupra nivelului de aroganță. Cam toți se iau mult, mult prea în serios și spun tîmpenii cu un aer de superioritate demn de schiorul nostru șef sau de Rareș Bogdan.

Parlamentul European de la Bruxelles este cea mai bună dovadă că statul pe burtă sau slăvirea nesimțită a liderilor politici naționali aduc beneficii majore. Lipsa cronică de coloană vertebrală a politicianului european l-a făcut pe Farage, un populist sinistru, mare om politic. A permis lui Berlusconi să-și trimită toate parașutele la Bruxelles și lui Becali să delireze la nivel european. Despre Viorica Dăncilă și doamna Grapini nu merită să mai vorbim.

Brexit-ul nu pare a fi reușit să trezească euro-narnieni. Discursurile sforăitoare, tîmpeniile rostite cu încredere și ștaif, banii aruncați pe fereastră și luxul nesimțit al funcționarilor superiori din Euro-Narnia nu s-au schimbat și nici nu par să se schimbe curînd. Euro-Narnia continuă să finanțeze aberații și să pretindă că un efect minimal pozitiv și adesea accidental este o demonstrație a gîndirii strategice și a geniului care luminează de la Bruxelles.

O mare parte a funcționarilor publici din Euro-Narnia au o legătură cel mult superficială cu realitatea din afara minunatului lor tărîm. Adesea justificarea pentru linii de buget de milioane de euro vine de la oameni care cel mult au făcut turism. Au vizitat la fel ca într-un muzeu, steril, puțin și de departe prin intermediul unui ghid capabil să le traducă înțelesul, exponatele pentru care au gîndit proiectele lor de cele mai multe ori bine intenționate, dar tîmpite.

Mult prea mulți dintre euro-narnieni par a fi niște actori penibili în niște roluri de prinți, prințese și mari dregători. Aspiranții la funcțiile de mari dregători se specializează în suflat în fund, lucru care permite elitelor euro-narniene să pășească gingaș din norișor în norișor. Desigur, în momentul în care suflătorii reușesc să ocupe o funcție înaltă, așteptările lor sînt ca nivelul de căldură al șezutului lor să fie o preocupare permanentă a celor pe care acum îi păstoresc.

Indiferent de grupul etnic din care fac parte, englezi, francezi, nemți, suedezi sau slovaci, odată ajunși la conducerea Euro-Narniei, majoritatea par a fi complet loviți de narnită. Se duce naibii simțul ridicolului, se dereglează grav bunul-simț și se dezvoltă o minunată țeapă de aur care va fi bine înfiptă pe toată perioada funcției.

Capitala Euro-Narniei este plină, de asemenea, de tot felul de aristocrați sclifosiți, leneși și foarte bogați care au primit slujbe călduțe datorită amestecului sfînt euro-narnic de nepotism și scorțoșenie. O parte a rudelor apropiate ale acestora joacă și ele roluri importante în societatea civilă de la Bruxelles.

Societatea civilă euro-narniană este și ea, într-o bună măsură, un prăpăd. Conformism, nepotism și abilitatea de a lăuda orice idee, oricît de prostească, a finanțatorilor pare a fi rețeta succesului funcționarului deghizat în activist de la Bruxelles.

Finanțată aproape exclusiv de elitele Euro-Narniei, societatea civilă este cel mult o oglindă a dorințelor și a convingerilor acestora. Există o frică cronică de orice critică, nu de alta, dar majoritatea aristocrației euro-narniene umblă în curul gol. Posibilitatea unor studii care să evalueze cinstit eficacitatea fondurilor europene este la fel de populară precum salariile minime pe economie pentru înalții slujbași euro-narnieni.

Pline de soluții care mai de care mai sofisticate și mai inutile, hîrtiile Bruxelles-ului au ajuns să fie primite cu zîmbete ironice pînă și de funcționarii din administrațiile publice din Europa de Est, oameni obișnuiți cu aproape orice fel de idee creață.

Circul de la Bruxelles este adesea amuzant, dar acum devine periculos. O clasă politică europeană din ce în ce mai lipsită de empatie și de coloană vertebrală riscă să distrugă cel mai bun lucru care ni s-a întîmplat nouă, majorității europenilor, Uniunea Europeană.

Brexit-ul, din păcate, nu pare a forța o reformă, ci pare a forța și mai mult conformism și inepție. Abilitatea de introspecție critică și pragmatică atît de mult recomandată britanicilor pare a lipsi complet elitelor europene.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

judecator gabriel apostol foto master chef jpg
Cine era Gabriel Apostol, judecătorul care a murit după ce și-ar fi injectat benzină în vene. A doua sinucidere la Judecătoria Pitești
Gabriel Apostol, judecătorul care a murit pe 1 decembrie după ce și-ar fi injectat benzină în venă, activa de 20 de ani în magistratură, fiind foarte apreciat de către colegi.
 Lewandowski și Messi FOTO Profimedia
Messi, cu nasul pe sus. Ce i-a spus Lewandowski după ce argentinianul l-a lăsat cu mâna întinsă
Argentina a câștigat meciul care a avut loc miercuri, 30 noiembrie, împotriva Poloniei cu scorul de 2-0. La sfârșitul partidei, căpitanul Poloniei Robert Lewandowski și Messi au fost văzuți purtând o conversație.
Documentar Netflix Meghan și Harry Foto profimedia 0741639707 jpg
Trailer „exploziv“ al serialului Netflix despre Harry și Meghan: „Când miza e atât de mare, nu e logic să auziți povestea de la noi?“ VIDEO
Familia regală britanică se pregătește de atacuri fără precedent, după ce Netflix a lansat un trailer „exploziv“ al serialului documentar despre Harry și Meghan.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.