Toxic (adică nașpa)

Publicat în Dilema Veche nr. 945 din 19 – 25 mai 2022
„Cu bule“ jpeg

Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului toxic, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online. Contextele actuale ale uzului indică destul de clar faptul că în română sensurile figurate ale cuvîntului au fost preluate prin calc din engleză: fapt relevant pentru istoria culturală a lexicului, dar neglijabil din punctul de vedere al integrării în limbă, pentru că extinderea metaforică ar fi putut apărea și în mod independent. Trecerea de la otrăvirea fizică la producerea unor daune psihologice, economice sau sociale constituie o analogie perfect motivată și ușor de înțeles în orice limbă. În Cambridge Dictionary online sînt înregistrate sensurile figurate ale adjectivului toxic, considerat în engleză ca aparținînd registrului informal: „extrem de neplăcut”, „inacceptabil”, „producînd suferință și nefericire de lungă durată”. În Trésor de la langue française informatisé (TLFi), un sens figurat ‒ „exprimînd mai mult sau mai puțin deschis afirmații răuvoitoare sau depreciative” ‒ este atestat încă de la sfîrșitul secolului al XIX-lea, în corespondența lui Paul Valéry.

Metafora s-a terminologizat în domeniul financiar, unde sintagma active toxice (engl. toxic assets, fr. actifs toxiques etc.) este riguros definită (toxic indicînd un grad mare de risc) și e folosită ca atare în texte de specialitate: „activele cunoscute sub titulatura de «active toxice» (de exemplu, titlurile din SUA garantate cu ipotecă și fondurile speculative și instrumentele derivate asociate), care au declanșat criza financiară” (Jurnalul oficial al Uniunii Europene, 2009).

Previzibilitatea și coerența internă a metaforei toxicității psihologice au contribuit la răspîndirea ei rapidă și la transformarea în concept la modă: cu aură științifică, dar pe înțelesul publicului celui mai larg. În română, formulele persoane toxice și oameni toxici (corespunzînd sintagmei englezești toxic people) apar în titlurile mai multor cărți de așa-numită „dezvoltare personală”, traduse din engleză (de exemplu, Cum să facem față persoanelor toxice) și în articole de același tip: „Cum gestionezi relația cu oamenii toxici?” (sensiblu.com); „Cum recunoşti o persoană toxică” (adevarul.ro); „Cum recunoști o persoană toxică în numai 5 minute” (eva.ro). Formulele au intrat rapid în circulație, probabil pentru că permit să se vorbească despre oameni ca fiind răi, răutăcioși, egoiști, dominanți, negativiști, insuportabili etc. pe un ton aparent obiectiv și științific, fără a se recurge la insulte și jigniri riscante. Termenul obiectiv toxic se încarcă însă, inevitabil, cu toată subiectivitatea contextului de folosire, devenind tot un fel de insultă – mai la modă și mai intelectuală. Ca orice insultă, are două hibe: ambiguitatea și caracterul agresiv-autoritar. Adjectivul toxic își încadrează victima, în mod autoritar, într-o categorie negativă vagă (pentru că se poate referi la multe motive diferite de respingere) și stabilă, din care se presupune că insul etichetat nu mai poate să iasă.  

Cînd nu persoanele sînt toxice, lucrurile se mai pot îndrepta. Succesul cuvîntului e probabil legat de cel al mitologiei contemporane a detoxifierii, ridiculizată de Radu Paraschivescu în Vitrina cu șarlatani. De la întrebarea „Cît de toxică este viața ta în acest moment?” și „Care zone ale vieții tale provoacă această toxicitate?” se ajunge la publicitatea pentru o soluție: „Răspunsurile sincere la aceste întrebări reprezintă primul pas pe calea detoxificării” (proeditura.ro). Se vorbește frecvent de relații, prietenii, emoții toxice: „Printre emoțiile «toxice», cum le spun specialiștii, se numără stresul de la serviciu” (haios.ro); „nu mai vrei relații nașpa (toxice), în care să te simți aiurea” (facterapie.ro).

Metafora a pătruns și în discursul politic, fiind folosită deopotrivă de protestatari și de parlamentari, în moțiuni, declarații și dezbateri, indiferent de partid: „Ești toxic pentru democrație” (mediafax.ro); „Este o dovadă clară a faptului că românii nu mai au încredere în acest guvern toxic”;  „destituirea cabinetului reprezintă numai un prim pas în efortul de a scăpa ţara de un regim toxic, care a paralizat activitatea tuturor instituţiilor publice”; „am votat împotriva unui proiect de lege toxic”; „consecvent demersurilor noastre de a scăpa România şi românii de acest guvern toxic şi mincinos” (cdep.ro) etc.

Echivalat cu nașpa și asociat cu mincinos, termenul toxic își dezvăluie statutul de clișeu, natura ambiguă și subiectivă.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Ce „trucuri” folosesc supermarketurile pentru a vă determina să cumpărați mai mult decât vă trebuie
Când merg la cumpărături în supermarket, majoritatea românilor au în vedere un buget prestabilit, însă rareori pot să-l respecte respecte, din cauza unor „trucuri” folosite de retaileri.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.