Totonel, zîna şi mîrlanul

Publicat în Dilema Veche nr. 616 din 3-9 decembrie 2015
Cai frumoşi jpeg

Au trecut vreo douăzeci de ani de la povestea de mai jos. Sînt cu Totonel şi copilul din dotare la un hotel destul de luxos. Totonel este unul dintre puștii din ghetou – ne știm de aproape șase ani, și-a petrecut o bună parte din vacanțe şi week-end-uri cu mine. Sîntem în vacanță, iar el e îndeajuns de brunet încît să mă facă pe mine să arăt aproape ca un dac. Țopăie ca orice copil fericit în holul hotelului. Primește și el aceeași întrebare ca aceea pe care am primit-o eu cu mulți ani în urmă.

Sînt cu gagica blondă, frumoasă, din neam de aristocrați și avocată, în vacanță. Am făcut bani vînzînd ciorapi la sîrbi și am aproape o mie de dolari de spart la mare. Stăm într-o cameră la o vilă pe malul gîrlei și mă simt buricul brunet al Costineștiului. Costinești-sat. Zîna arată bestial, iar eu am investit strategic într-o pereche de ghete de baschet Adidas de la bulgari, plus un tricou contrafăcut Lacoste. Ne-am dus să ne plimbăm prin Mamaia și îmi este foame rău. Pînă acum, în afară de gogoși, iaurt și cornuri, am mîncat niște chestii botezate grandios „pizza“ sau „mîncare tradițională“, ce‑i drept, la prețuri acceptabile. Sînt în bani și cam mor după ea, așa că simt nevoia să o impresionez pe zînă și decid, ca orice puști în fițe de domn, să intru țanțoș la un restaurant de lux. Melody e cel mai aproape.

– Băi p..ă, ce cauți aici? Cîți ani ai?

Piticul-șef din capul meu a bubuit: „Tareee!!! Ce talent are ăsta de poate vorbi cu necuvîntătoarele! Oare îi răspunde doamna puu… sus-numită? Da’ de ce o întreabă cîți ani are? Nu au crescut împreună? O fi nouă? Se poate să o reînnoiești dacă nu ești mulțumit de ea?  E amnezic și nu își mai amintește vîrsta și a decis că poate îl scoate dînsa din căcat?

Ce talent incredibil are omul ăsta! Și cîți bani s-ar putea face din asta! Dacă funcționează și îi răspunde, asta înseamnă că îi ştie limba. Poate mă învață şi pe mine… Trebuie că se procopsește ăsta din traduceri! Că o mulțime dintre noi ne-am dori la un moment dat o discuție, fie mai ușurică, fie mai responsabilă cu partenera de viață, bucurii și frustrări.“

Toată discuția asta dintre piticii din capul meu a durat cam o secundă, apoi a intervenit piticul responsabil cu filozofia și logica. A curățat rapid cu briciul lui Ockham piticii revoluționari care îmi țopăiau agitați pe creier.

Nenea ăsta cu întrebarea era bodyguard. Nu se uita în jos, la doamna lui, ci la mine. Eu – țigan. Localul – de lux, lux. Eu – îmbrăcat cam ca un țigan sărăntoc care încearcă să pară că nu e sărăntoc. Am 25 de ani, dar arăt ca un puști de 16-17, cu cele 54 de kile ale mele. Zîna are 23, dar şi ea arată de maximum 16.

Mă gîndesc să îi răspund în succesiuni de cra, cra, cra, craaaaa de 25 de ori pentru vîrstă, ca să nu îi forțez omului neuronu’. Eventual, să dau și tare din mîini, să îmi frec burta și să fac yum-yum pentru ca impresia să fie cît mai sugestivă.

Piticul responsabil cu logica intervine din nou, dur de data asta, și atenționează amigdala din dotare că pot să mi-o iau rău – omul e cît dulapul –, așa că mă potolesc și decid că localul ăla oricum nu mi se potrivește.

Zîna îmi zîmbește frumos tare, se lipeşte de mine şi îmi spune că aşa economisim îndeajuns ca să mai stăm două zile la mare. E cald şi sînt cam fericit.

Mă trezesc din reverie. Namila cu neuron se uită cu multă scîrbă la puştiul din faţa lui şi repetă întrebarea. Cîteodată îmi este greu să fiu eu, ţiganul din ochii celorlalţi. Totonel zîmbește dezinvolt, se face că nu aude și vine țopăind către mine. E obișnuit cu mîrlanii. Îi zîmbesc, îmi zîmbeşte și el, şi plecăm să mîncăm. Mergînd către restaurant, realizez că, în fapt, şi eu m-am cam obişnuit cu mîrlanii. Şi asta doare un pic.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Huiduieli la concertul Coldplay de pe Arena Naţională. Un manelist a cântat in mijlocul concertului. „Mi s-a dus tot cheful” | VIDEO
O apariţie pe cât de neaşteptată, pe atât de neplăcută în timpul concertului trupei britanice de rock Coldplay la primul concert susţinut în România în cadrul turneului „Music of the spheres”.
image
Cine e Babasha și ce spune după momentul de la concertul Coldplay: „Străinii ne apreciază, doar românii nu ne apreciază” VIDEO
Babasha, pe numele său real Vlad Babașa, este originar din Bacău și la ora actuală este foarte popular pe mai multe platforme de streaming audio. Acesta a stârnit controverse după ce a cântat la mult așteptaul concert Coldplay în România, în fața a 50.000 de spectatori.
image
Mărturiile recruților ruși luați prizonieri de război de către ucraineni: „Cu banii ăștia aș trăi regește în Somalia”
Recruți din țări africane și din Asia de Sud care au fost luați prizonieri de război de trupele ucrainene au oferit mărturii despre cum au ajuns să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării, relatează portalul RBC Ucraina.

HIstoria.ro

image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.
image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.