Toți sîntem puțin luați

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

Îmi povestește o prietenă, directoare de școală rurală, că are un cadru didactic nou, care predă, de fapt, în mai multe unități școlare rurale, cu care are probleme. Este o profesoară cu evidente disfuncționalități de comportament, avînd dificultăți majore de relaționare cu oamenii, în general, și cu elevii, în special. Nu stăpînește clasele, predarea este pentru ea un efort continuu, se află mereu în situații de stres major. În fapt, predă mai mult tablei, singura cu care are o relație netensionată. Elevii nu o ascultă, fac vacarm, ea nu găsește mijloace să-i potolească, directoarea trebuind să vină în repetate rînduri să tempereze vociferările acestora sau bășcălia, rîsul lor. Elevii ies din oră, se întorc după cum au chef, autoritate zero, ba chiar risc, la o adică, de accidente. Iar în acest context, profesoara nu pare deloc conștientă de situația ei. Nu foarte diferită îi este relația cu lumea, în general, avînd dificultăți de comunicare, de înțelegere, de acceptare a mesajelor etc. Cum să spun, nu este vorba despre o modestă sau slabă stăpînire a unor metode didactice, a unor strategii sau a materiei. Nu este vorba despre o dificultate moderată de relaționare de tipul timidității, nu. Este vorba despre disfuncționalități dintr-un spectru maladiv, le vezi, le percepi clar, deși ele nu au fost indicate ca diagnostic de către medicina muncii, atunci cînd a dat avizul de „apt pentru a fi profesor”. 

Directoarea îmi spune că nu are de gînd să facă nimic pentru a o îndepărta din școală și din sistemul educațional. Tot ce își dorește este să o poată monitoriza cît mai eficient pentru a nu se întîmpla ceva, să țină sub atenție elevii în timpul orelor ei, sperînd ca în anul următor să nu mai ajungă să predea în școala condusă de ea. De ce nu vrea să facă mai mult? Să deschidă calea unor examinări psihiatrice, să solicite evaluări externe și, eventual, desfacerea contractului de muncă? Pentru că este extrem de complicat și foarte posibil să nu ajungă la nici un rezultat, doar să consume energie. Cunoaște situații similare, directori care au încercat să ducă demersurile mai departe și care s-au împotmolit în cele din urmă. Și are dreptate. 

Îmi amintesc eu însumi despre un caz pe care a trebuit să îl gestionez, ca inspector școlar de limba și literatura română, cu ani în urmă. Am mai relatat despre el, cred. Venită din alt județ, prin transfer (iar colegul din județul respectiv răsuflase ușurat, mai că făcea mișto de mine), avea un diagnostic pus, dar unul care îi permitea să intre la clasă, sub rezerva controalelor medicale periodice și a respectării tratamentului medicamentos. Acum, cum să spun, profesoara lua tratamentul, probabil, fapt care o ținea pe picioare, dar nu reușea să aibă prestație didactică nici pe-aproape de un nivel funcțional, darămite unul onorabil. Era lipsită total de vitalitate, nu reușea să treacă de marginea catedrei, o timorau elevii, intra în conflicte cu ei, apoi cu părinții, un dezastru continuu. În plus, se neglija total pe sine, ca igienă, toaletare, vestimentație. În fiecare an se muta în altă școală, an de an de la capăt, apăreau aceleași probleme transferate în alt mediu școlar. Am văzut-o la ore, am încercat să o consiliez, peste tot a beneficiat de sprijin, de ajutorul colegilor și al directorilor, dar, săraca de ea, nu că ar fi fost condamnabilă, pur și simplu nu putea face față acestui mediu, cel educațional, cu specificul său, cu număr mare de colective de gestionat. S-a mutat, în cele din urmă, din nou, în județul din care venise. 

Dezvolt exemplele și reflecțiile acestea pe fondul unei știri citite zilele trecute, cum că în învățămîntul universitar se va cere o evaluare medicală și psihiatrică anuală. În sistemul educațional preuniversitar nu se cere evaluare psihiatrică, ci medicală și psihologică. Acum, este adevărat, simt o suprapunere tautologică între termenii care vor viza colegii universitari, pentru că, în fond, medicalul include psihiatricul. Din păcate, în privința preuniversitarului, evaluările acestea psihologice sînt mai mult formale și nu am auzit cazuri în care ele să nu acorde dreptul de practicare a profesiei. 

N-aș vrea să fiu înțeles greșit. Toți sîntem puțin luați. Și am toată compasiunea și empatia pentru cei și cele care duc poveri grele psihiatrice sau psihologice. Aș scrie chiar cu majuscule, ca să sară în ochi: AM! Oameni care au nevoie de oameni și de susținere, de ajutor, de tratament, poate de job-uri care să-i ajute să se susțină. Mulți poate ar face față excelent în alte domenii, unde nu este nevoie să gestionezi colective de copii, de adolescenți, de tineri. În servicii care presupun interacțiuni umane mai puține și mai securizante. Căci locul unora chiar nu este în învățămînt. Le este lor greu, pe de o parte, și pe de altă parte fac foarte grea viața celor care trebuie să-i gestioneze. Însă cel mai trist este că elevii nu beneficiază de pe urma lor de acces la educație. 

Sistemul educațional și cel medical sînt, e impresia mea, oarecum ineficiente și neasumate în privința cazurilor de acest fel. Ineficiente preventiv, căci ar trebui să identifice și să interzică intrarea la clasă a celor care manifestă tulburări, respectiv ar trebui să poată gestiona cu proceduri clare și ferme scoaterea de la clasă a celor care devin pe parcursul carierei victime ale unor tulburări.       

Cazurile de disfuncționalități psihologice sau psihiatrice la catedră sînt realități cu impact profund asupra calității educației oferite elevilor. Profesori cu evidente dificultăți de comportament și relaționare continuă să predea fără intervenții semnificative. Conștienți de provocările prezentate de astfel de situații, optăm adesea pentru o abordare pasivă, bazată pe monitorizare și gestionare a riscurilor, evitînd demersurile mai incisive.

În mod similar, se observă și în sistemul medical o abordare formală și limitată în evaluarea psihiatrică a cadrelor didactice. Evaluările psihologice, deși existente, par a fi mai mult o formalitate decît un instrument eficient în prevenirea sau gestionarea problemelor de sănătate mintală.

O reflecție mai profundă asupra modului în care sistemele educaționale și medicale pot colabora mai eficient pentru a preveni și gestiona problemele de sănătate mintală ale cadrelor didactice ar fi necesară. Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ, iar profesorii au dreptul la un sprijin adecvat pentru a-și desfășura activitatea într-un mod sănătos și eficient.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada”
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina, afirmă ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, în timp ce consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, spune că nu a existat încă niciun semn de transfer direct de arme, potrivit The Guardian.
image
Viața bate filmul. Dezvăluirile incredibile ale unei foste spioane a Moscovei. Ce spune despre Putin și războiul din Ucraina
Și-a sedus victimele ca o „maestră a manipulării”. Aliia Roza, fost spion, a făcut dezvăluiri despre aventurile sale în materie de sexpionaj în cadrul unui podcast de la Tenderfoot TV, , „To Die For", relatează NY Post.
image
Cum vă poate reduce stilul de condus costurile de combustibil cu 30-40%
Doriți să profitați la maximum de fiecare picătură de combustibil pe care o puneți în rezervor? Atunci urmați aceste sfaturi simple de conducere.

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.