Tot despre ospețe

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image png

Cu puţin timp în urmă, m-am ocupat în această rubrică de experimentul pantagruelic la români. Cel puțin așa cum îl percepeam eu în tinerețe. Nu am luat însă în consideraţie atunci și ecourile internaţionale ale fenomenului (de asemenea, din vremea juneții mele). Nu o dată am fost nevoit să dau explicaţii străinilor care ne vizitau, în legătură cu fixaţia compatrioţilor mei de a-i transforma – cu orice preţ – în cisterne cu alcool sau depozite (ambulante) de ADN animal. Trebuie totuşi să recunosc faptul că şi musafirii noştri (mai ales vesticii) arătau interes pentru modelul ospitalier balcanic, nefiind neapărat oripilaţi de perspectiva unor festinuri rabelaisiene odată ajunşi pe meleaguri româneşti. Priveau „tortura” la care urmau să fie supuşi cu un amestec de curiozitate/plăcere bolnavă şi angoasă/durere stimulativă. Tentaţia momentului rămînea mai puternică decît spaima consecinţelor şi numai în acest mod îmi pot explica de ce, de-a lungul anilor, am avut de transportat prin Iaşi numeroşi profesori britanici ori americani căzuţi în prostraţie după interminabilele cocktail”-uri moldoveneşti.

Interesantă apărea înclinaţia unora dintre aceşti străini către justificarea slăbiciunilor proprii cu foarte elaborate argumente teoretice sau culturale. Îmi amintesc şi astăzi discuţia avută cu un profesor american, pe care l-am aşteptat la Otopeni pentru a-l aduce, cu bine, în primitorul tîrg de la poalele Copoului. Auzise printre colegii săi – ce avuseseră bucuria să ne viziteze anterior – că românii îşi supun musafirii dificilelor iniţieri gastronomice, în interiorul unui program de ospitalitate axat fundamental pe ceremonialul digestiv. I-am confirmat (crezui eu) aprehensiunea, recomandîndu-i comportamentul ponderat şi rezistenţa la ispită. Spre uimirea mea însă, interlocutorul meu împărtăşea o convingere radical opusă, susţinînd că a pune totul pe masă înaintea străinului i se părea un gest elegant, ancorat într-o spiritualitate exemplară. Am fost de acord, cu menţiunea că totuşi exacerbarea pătimaşă a obiceiului şi, în primul rînd, judecarea nerespectării lui drept afront personal schimbă puţin datele problemei, făcînd apel la instrumentele psihanalizei. Nici gînd ca americanul să schiţeze vreun zîmbet. Aş putea spune mai degrabă că mă privea cu asprime, din spatele ochelarilor cu lentile fine, ca pe un trădător de cultură nativă. „Nu e nimic psihanalitic atunci cînd, în semn de ospitalitate, preaplinul meu devine și preaplinul tău”, adăugă el sever. Am evitat să-l contrazic, mai ales că exerciţiul ospitalităţii începuse deja – cu mine în postură de executant –, iar o mică răceală între noi plutea ameninţător la orizont. 

La urma urmelor, de ce n-aş fi acceptat faptul că există în voioşia culinaro-bahică a întîlnirilor noastre de peste an un indiciu de deschidere emoţională, cu rădăcini arhaice şi ritualice? Nu mănînc abundent doar pentru a umple golul frustrărilor din alt plan, ci şi pentru a sărbători comuniunea cu aproapele meu... Ca atare, americanul amintit avu parte de experiențe epifanice pe parcursul scurtei sale vizite la Iaşi. Pentru a fi mai integrat în atmosferă (era iarnă tîrzie cînd venise aici), îşi cumpără din piaţă o căciulă mare de blană, „asortînd-o” triumfal unei haine de piele maro, blugilor şi cizmelor cu vîrful ascuţit. După 48 de ore de invitaţii fără sfîrşit la mese şi recepţii (plus 50 de minute de curs formal, „stropit” la rîndul său cu refreshments), omul ajunsese să vorbească puţin şi să zîmbească mult, aproape fără motiv. L-am condus într-un tîrziu la hotelul unde avea cazarea. Păşea nesigur şi făcea gesturi curioase cu mîna. Am comis greşeala să-l întreb dacă totul era în regulă. S-a oprit, continuînd să zîmbească duios şi privindu-mă apatic de sub căciula miţoasă, prin lentilele fine care abia se mai vedeau. Apoi guiţă o singură dată, scurt şi ascuţit, pornind în viteză din loc. Am alergat îngrijorat după el, deoarece începuse să meargă cu spatele, fluturînd braţele în aer, într-un balet grotesc, de alternanţe imprevizibile…

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Drumul Vinului în Toscana României, printre podgoriile Drăgășaniului. „Zona a înflorit, practic!” FOTO VIDEO
Un vechi drum agricol printre podgoriile de pe dealurile Drăgășanilor a fost asfaltat pentru prima dată în istorie grație unui proiect cu fonduri europene în valoare de 1 milion de euro.
image
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Dealurile care înconjoară municipiul Hunedoara păstrează rămășițele puțin cunoscute ale unor locuri interzise în primele decenii de comunism. Câteva cratere mari stârnesc curiozitatea localnicilor.
image
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a revenit a doua seară la locul faptei. Ce gest ciudat a făcut acolo
Tânăra care a făcut plajă pe șalupa Poliției Locale Timișoara a revenit în seara următoare la ambarcațiune și a urcat pe ea cu loțiune de plajă și o lumânare.

HIstoria.ro

image
Un asalt dincolo de orice imaginație, în „Historia” de mai
„Un asalt îndrăzneţ, dincolo de orice imaginaţie“. Așa a numit Churchill operațiunea de salvare a lui Benito Mussolini din hotelul Campo Imperatore, în ziua de 12 septembrie 1943. Dosarul de luna aceasta este dedicat unui raid ca în filme, prezentat pas cu pas. Revista vă așteaptă și cu alte surpri
image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.