Tot ce n-a f─âcut ministrul Culturii pentru a sprijini domeniul c─âr╚Ťii

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 901 din 15 ÔÇô 21 iulie 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

├Än octombrie anul trecut am l─âudat Ministerul Culturii ╚Öi Guvernul Rom├óniei pentru ini╚Ťiativa adopt─ârii unor m─âsuri de sprijin pentru cultur─â. Era vorba de o schem─â de ajutor de stat ├«n valoare de dou─â sute de milioane de euro alocate pentru a compensa pierderile suferite ca urmare a m─âsurilor antipandemie ╚Öi pentru relansare. Ar fi nedrept ca ministrul Bogdan Gheorghiu s─â r─âm├«n─â cu ni╚Öte laude nemeritate. Pentru c─â banii promi╚Öi nu au mai sosit.

Asta, ├«n vreme ce peste tot ├«n Europa guvernele chiar au f─âcut eforturi pentru a sprijini cultura. Numai pentru domeniul c─âr╚Ťii ajutoarele se ridic─â, la nivel european, la zeci de miliarde de euro. Centrul pentru carte ╚Öi lectur─â ├«mpreun─â cu Asocia╚Ťia Editorilor din Italia au publicat un studiu despre criza din domeniul editorial ╚Öi despre m─âsurile adoptate de guverne ├«n timpul ├«n perioada martie-septembrie 2020. E vorba, deci, de r─âspunsul rapid la o criz─â ├«n desf─â╚Öurare. M─âsurile au vizat to╚Ťi actorii pie╚Ťei de carte: autori, traduc─âtori, editori, libr─ârii ╚Öi biblioteci. Ini╚Ťial, scopul a fost s─â r─âspund─â la situa╚Ťia de urgen╚Ť─â imediat─â ╚Öi s─â compenseze pierderile de venituri, prevenind o criz─â de lichiditate. Au existat ├«ns─â ╚Öi formule de ajutor cu b─âtaie mai lung─â, viz├«nd redresarea ╚Öi dezvoltarea capacit─â╚Ťilor.

Fran╚Ťa a fost probabil ╚Ťara cea mai preg─âtit─â s─â livreze solu╚Ťii eficiente pentru c─â mecanismele de sprijin func╚Ťioneaz─â deja de mult─â vreme, ├«n principal prin Centre National du Livre. A fost nevoie doar de o resetare a obiectivelor  ÔÇô ╚Öi, evident, de recalibrarea resurselor. ├Änc─â de la debutul crizei, la sf├«r╚Öitul lunii martie, anul trecut, institu╚Ťia a relaxat condi╚Ťiile de acces la granturi, a prelungit cu un an data de expirare pentru toate ajutoarele prev─âzute a se finaliza ├«ntre 15 martie ╚Öi 1 septembrie 2020 ╚Öi a simplificat procedurile de accesare. Unele linii de finan╚Ťare au fost majorate: 2 milioane de euro ajutor pentru autori, 5 milioane de euro ajutor pentru editurile mici, un milion de euro libr─âriilor francofone din str─âin─âtate. ├Än iunie, CNL a ├«nfiin╚Ťat un fond de 25 de milioane de euro pentru a sprijini redeschiderea libr─âriilor independente dup─â ie╚Öirea din carantin─â. ├Än plus, 12 milioane de euro au fost aloca╚Ťi pentru programe de modernizare ╚Öi comer╚Ť electronic. ├Än fine, ├«n septembrie, Guvernul a anun╚Ťat ╚Öi planul de relansare a sectorului: 30 de milioane de euro pentru renovarea bibliotecilor, 6 milioane de euro pentru renovarea libr─âriilor, 10 milioane de euro (p├«n─â ├«n 2022) pentru re├«nnoirea stocurilor bibliotecilor prin achizi╚Ťionarea de c─âr╚Ťi noi, 7 milioane de euro pe doi ani pentru finan╚Ťarea unui program de vouchere pentru carte destinat publicului t├«n─âr. Toate acestea s├«nt m─âsuri specifice, orientate exclusiv pentru sprijinirea culturii scrise. Ele s├«nt complementare m─âsurilor transversale de sprijin pentru economie, pentru micile companii, pentru angaja╚Ťi etc.

Nu e nici un science-fiction aici ÔÇô asta e realitatea politic─â ╚Öi social─â acolo unde cultura chiar conteaz─â. ╚śi ├«n Germania au fost puse ├«n func╚Ťiune mecanisme de sprijin pentru carte. Programul na╚Ťional se nume╚Öte Neustart Kultur. Fondul destinat domeniului c─âr╚Ťii se ridic─â la 30 de milioane de euro ╚Öi vizeaz─â ajutoare pentru editori, subven╚Ťii pentru libr─ârii, micro-credite pentru dezvoltarea capacit─â╚Ťilor digitale, granturi pentru libr─ârii, sprijin pentru biblioteci etc. Bursele pentru scriitori ╚Öi traduc─âtori au fost majorate ÔÇô chiar ╚Öi ├«n condi╚Ťiile unei mobilit─â╚Ťi reduse. ├Än plus, o finan╚Ťare substan╚Ťial─â, ├«n valoare de 100 de milioane de euro, a fost acordat─â domeniului ╚Öcolar pentru achizi╚Ťia de materiale ├«n format digital ╚Öi pentru utilizarea platformelor digitale. De ace╚Öti bani beneficiaz─â, indirect, ╚Öi acele edituri capabile s─â furnizeze astfel de materiale.

Scheme de ajutor pentru domeniul c─âr╚Ťii au fost introduse peste tot ├«n Europa. P├«n─â ╚Öi Regatul Unit, un stat liberal (re)cunoscut pentru implicarea minimal─â ├«n economie, mai ales ├«n economia cultural─â, s-a angajat de data asta s─â sprijine cultura. Ca parte a unui program ├«n valoare de 1,57 miliarde de lire sterline pentru industriile creative, Departamentul Regatului Unit pentru Digital, Cultur─â, Media ╚Öi Sport a alocat 2,7 milioane pentru sectorul ÔÇ×literatur─âÔÇŁ: editori, festivaluri literare, organisme publice, organiza╚Ťii caritabile ╚Öi organiza╚Ťii non-profit. ├Än plus, Arts Council a oferit un fond de 151.000 de lire sterline pentru biblioteci ca s─â cumpere c─âr╚Ťi electronice ╚Öi c─âr╚Ťi ├«n format audio.

Nimic din toate acestea ├«n Rom├ónia... Schema de ajutor, promis─â de ministrul Culturii, a╚Öteptat─â de editori ╚Öi de librari, nu a mai fost introdus─â. ├Än ╚Ťara european─â cu cel mai sc─âzut consum de carte, Ministerul Culturii nu a f─âcut nimic pentru a consolida domeniul editorial. Dac─â acum e deja prea t├«rziu pentru compensa╚Ťii, ├«nc─â e timp pentru ajutor de relansare. AER cere, de pild─â, introducerea unor vouchere pentru achizi╚Ťia de carte de care s─â beneficieze, periodic, gospod─âriile ori elevii sau profesorii. Eu ├«nsumi am expus la aceast─â rubric─â modele func╚Ťionale de bonuri de lectur─â subven╚Ťionate de stat: din Fran╚Ťa, din Germania, din Italia...  Nu am preten╚Ťia ca domeniul culturii s─â devin─â o prioritate pentru Guvern. Sper doar s─â nu fie ultima grij─â a ministrului Culturii.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
┼×oferii nu vor mai putea parca gratis ├«n centrul Bucure┼čtiului
├Äncep├ónd cu luna august ┼čoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate ├«n centrul Capitalei sau pe trotuar, a anun┼úat viceprimarul Stelian Bujduveanu. Potrivit lui, serviciul va fi digitalizat se vor pune parcometre ┼či bariere automate, iar cei care parcheaz─â pe trotuar vor fi sanc┼úiona┼úi.
image
Un apropiat al lui Kad├«rov sus┼úine c─â cecenii ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ dac─â ÔÇ×Putin nu ├«i va opriÔÇŁ VIDEO
Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kad├«rov, Magomed Daudov, pre┼čedintele parlamentului cecen, afirm─â c─â unit─â┼úile cecene care lupt─â ├«n Ucraina ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ┬ádac─â ÔÇ×Putin nu le va opriÔÇŁ.
image
Firm─â IT din Cluj implicat─â ├«n e┼čecul unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video din istorie
Problemele tehnice care au dus la e┼čecul lans─ârii unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video - Cyberpunk 2077 - ar fi fost cauzate de Quantic Lab, o firm─â IT din Cluj, arat─â Forbes ├«n edi┼úia interna┼úional─â. Articolul a declan┼čat o serie de m─ârturii de la angaja┼úi ai companiei, dar ┼či o reac┼úie a Quantic Lab.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.