Tonomat

Publicat în Dilema Veche nr. 887 din 8 - 14 aprilie 2021
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

Am descoperit cu surprindere, s─âpt─âm├«na trecut─â, c─â termenul tonomat ╚Öi-a extins mult sensul, ├«n vorbirea unor contemporani ai no╚Ötri: denumirea aparatului automat care reproducea la comand─â piese muzicale este folosit─â, f─âr─â ezitare, pentru a desemna automate de alimente, b─âuturi etc. Declara╚Ťii ale poli╚Ťiei ╚Öi articole jurnalistice au vehiculat intens desemnarea improprie: ÔÇ×Prins c─â a spart tonomatul de la Unirii dup─â o postare pe FacebookÔÇŁ (gandul.ro); ÔÇ×au fost sparte mai multe tonomate din zona UniriiÔÇŁ (revista22.ro); ÔÇ×Cum au distrus c├«╚Ťiva protestatari din Bucure╚Öti o sta╚Ťie de autobuz, un tonomat de b─âuturi r─âcoritoare ╚Öi un ecran electronicÔÇŁ (g4media.ro); ÔÇ×distrug ╚Öi jefuiesc dou─â tonomate cu m├«ncare ╚Öi sucuriÔÇŁ (newsweek.ro); ÔÇ×Vitrine, mobilier stradal, tonomate de alimente, sta╚Ťii de autobuz, geamuri ale unor ma╚Öini, distruseÔÇŁ (ziaruldeiasi.ro) etc. De altfel, ├«n Internet se pot g─âsi ╚Öi alte variante de extindere: pentru automatul de cafea ╚Öi chiar pentru cel de bilete ÔÇô ÔÇ×cafeaua de la tonomatÔÇŁ (YouTube); ÔÇ×cum cumperi bilet de tren de la tonomatÔÇŁ (ibidem).

Am ├«nt├«lnit totu╚Öi ├«n aceste zile ╚Öi articole scrise cu grij─â pentru corectitudinea lingvistic─â, ├«n care ├«n titlu ╚Öi ├«n text ap─âreau doar ÔÇ×automate cu m├«ncareÔÇŁ, ÔÇ×automate stradaleÔÇŁ, sensul impropriu ivindu-se doar ├«ntr-un citat din comunicatul Poli╚Ťiei Bucure╚Öti: ÔÇ×dou─â tonomate sparte ╚Öi golite de alimenteÔÇŁ (digi24.ro). Au fost ╚Öi reac╚Ťii critice, ├«n comentariile unor cititori care indicau termenul corect ÔÇô automat ÔÇô sau dezvoltau ironic tema ÔÇ×tonomatului cu m├«ncareÔÇŁ: ÔÇ×cred c─â nu avea ├«n playlist manele, din aceast─â cauz─â a fost vandalizatÔÇŁ (reddit.com).

Dic╚Ťionarele noastre indic─â sensul exact al termenului: ÔÇ×aparat cu discuri muzicale care se schimb─â automat prin introducerea unei fise, folosit mai ales la baruri ╚Öi restauranteÔÇŁ (Florin Marcu ╚Öi Constant Maneca, Dic╚Ťionar de neologisme, 1986); ÔÇ×pick-up semiautomat care se declan╚Öeaz─â cu ajutorul unei monede sau al unui jeton ╚Öi care are un sistem selector de discuriÔÇŁ (DEX). Extinderea semantic─â s-a produs pe baza unor elemente comune (introducerea de monede, distribuirea automat─â), ├«n condi╚Ťiile ├«n care tonomatul fusese deja o prezen╚Ť─â ├«n via╚Ťa cotidian─â de la noi ╚Öi, desigur, ├«n condi╚Ťiile necunoa╚Öterii obiectului de c─âtre noile genera╚Ťii. Se poate vorbi de o familiaritate a celor mai ├«n v├«rst─â cu tonomatul, existent ├«nc─â din anii ÔÇÖ60 ├«n restaurante din Rom├ónia comunist─â ÔÇô ├«n care, ├«n schimb, automatele de m├«ncare ╚Öi b─âutur─â au fost cel mult o apari╚Ťie meteoric─â. ├Än epoca noastr─â, ├«ns─â, mijloacele electronice de reproducere a pieselor muzicale au aruncat ├«n uitare tonomatul. Sensul propriu al cuv├«ntului era totu╚Öi destul de puternic acum aproape 15 ani, atunci c├«nd a fost folosit metaforic de c─âtre pre╚Öedintele B─âsescu, pentru a-i caracteriza depreciativ pe ziari╚Ötii care nu ├«╚Öi exprim─â propriile opinii, ci ÔÇ×c├«nt─â pe baniÔÇŁ, reproduc├«nd ceea ce li se cere prin comand─â politic─â sau patronal─â.

Dincolo de folosirile improprii actuale, cuv├«ntul tonomat merit─â aten╚Ťie ╚Öi din punctul de vedere al originii sale. Automatul muzical este denumit, ├«n foarte multe limbi, printr-un ├«mprumut lexical din engleza american─â ÔÇô jukebox. Rom├óna pare a fi singura limb─â care folose╚Öte termenul tonomat ÔÇô pe care dic╚Ťionarele noastre ├«l dau ca provenind din german─â. ├Än german─â, termenul curent este ├«ns─â Jukebox (Wikipedia ╚Öi Duden online). De fapt, originea denumirii rom├óne╚Öti este ├«ntr-adev─âr german─â, dar pu╚Ťin mai complicat─â: tonomat este rezultatul unei antonomaze, mai exact al procesului de transformare a unui nume de firm─â ├«ntr-un substantiv comun care ajunge s─â denumeasc─â o ├«ntreag─â categorie de produse. Informa╚Ťiile din Internet s├«nt destul de pu╚Ťine, dar confirm─â existen╚Ťa firmei germane Tonomat, din Neu Isenburg bei Frankfurt, care producea ├«n anii 1953-1965 automate muzicale cu denumirile Teleramic, Panoramic etc. ╚Öi care ╚Öi-a schimbat apoi numele ├«n Canteen. Hazardul importurilor epocii a f─âcut probabil ca ├«n rom├ón─â tocmai numele ini╚Ťial al acestei firme s─â devin─â substantiv comun. Cuv├«ntul a fost inclus ├«nc─â din 1966 ├«n edi╚Ťia a doua a Dic╚Ťionarului de neologisme al lui Florin Marcu ╚Öi Constant Maneca. ├Än Dic╚Ťionarul limbii rom├óne (DLR), termenul este ilustrat printr-un citat din revista Via╚Ťa Rom├óneasc─â, din 1970: ÔÇ×Urcam pe terasa restaurantului ÔÇô unde era caf├ę-barul ╚Öi tonomatul ÔÇô puneam fiecare c├«te cinci monede de c├«te un leuÔÇŁ. Se poate ad─âuga, din aceea╚Öi perioad─â, un citat din romanul Maria ╚Öi marea (1973), al lui Radu Tudoran: ÔÇ×Chelnerul pusese pe mas─â un pumn de monede pentru tonomatÔÇŁ. Exist─â totu╚Öi o atestare ╚Öi mai veche, care poate ilustra r─âsp├«ndirea termenului: ├«n revista Teatrul, num─ârul 5 din 1962, este descris spectacolul de revist─â ╚śapte note potcovite, de la Teatrul ÔÇ×Constantin T─ânaseÔÇť, ├«n care era inclus─â ╚Öi melodia Tonomat, de Elly Roman.

Oricum, a denumi ast─âzi tonomat orice fel de distribuitor automat e comic ╚Öi iritant pentru cei care cunosc sensul propriu al cuv├«ntului ÔÇô ╚Öi inutil pentru ceilal╚Ťi, de vreme ce simplul automat (de cafea, de alimente etc.) ├«╚Öi poate ├«ndeplini foarte bine func╚Ťia ├«n comunicarea cotidian─â.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
┼×oferii nu vor mai putea parca gratis ├«n centrul Bucure┼čtiului
├Äncep├ónd cu luna august ┼čoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate ├«n centrul Capitalei sau pe trotuar, a anun┼úat viceprimarul Stelian Bujduveanu. Potrivit lui, serviciul va fi digitalizat se vor pune parcometre ┼či bariere automate, iar cei care parcheaz─â pe trotuar vor fi sanc┼úiona┼úi.
image
Un apropiat al lui Kad├«rov sus┼úine c─â cecenii ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ dac─â ÔÇ×Putin nu ├«i va opriÔÇŁ VIDEO
Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kad├«rov, Magomed Daudov, pre┼čedintele parlamentului cecen, afirm─â c─â unit─â┼úile cecene care lupt─â ├«n Ucraina ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ┬ádac─â ÔÇ×Putin nu le va opriÔÇŁ.
image
Firm─â IT din Cluj implicat─â ├«n e┼čecul unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video din istorie
Problemele tehnice care au dus la e┼čecul lans─ârii unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video - Cyberpunk 2077 - ar fi fost cauzate de Quantic Lab, o firm─â IT din Cluj, arat─â Forbes ├«n edi┼úia interna┼úional─â. Articolul a declan┼čat o serie de m─ârturii de la angaja┼úi ai companiei, dar ┼či o reac┼úie a Quantic Lab.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.