Tom și Jerry pe partitură

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
HCorches prel jpg

„Tom e pătruns de Liszt. Pe chip i se citește sobrietatea. Și panica. Jerry îl va incomoda, concertul e în pericol. E pătruns de emoția muzicii și de panică. Jerry îl dirijează. Își bate joc de el. Tom cîntă. Atinge cu dexteritate cla­pele cu cîte‑un deget, frenetic, agil. Jerry scoate o foarfecă. Degetele lui Tom scapă ca prin minune de fiecare închidere a brațelor tăioase. Își prinde dege­tele în capcana de șoareci. Jerry cîntă. Aleargă pe clape în ritmul rapsodiei. Tom cîntă. Jerry aleargă printre clape, printre ciocănele, printre coarde. Tom are hainele sfîșiate. Jerry și‑a pus frac. Spectatorii aplaudă. Jerry se înclină și primește ovațiile publi­cului. Cu limba scoasă, atîrnîndu‑i pe clape, Tom își trage cu greu sufletul.

Matei își trage cu greu sufletul. Ploaia l‑a făcut ciuciulete. A ajuns ud pînă la piele. Doamna îl dezbracă pînă la chiloți și‑i pune hainele la uscat, pe soba de teracotă. În sala mică se simte mirosul de petrol cu care au fost frecate podelele. Doamna e aspră. E bătrînă, uscățivă și severă. Îi dă un tricou din dulap. Îl scoate dintre teancurile de partituri, dintre cănile și ibricele de cafea. Tricoul îi e prea larg, îi ajunge lui Matei pînă peste chiloți. Dar se bucură de el, pentru că s‑a rușinat cînd l‑a dezbrăcat doamna, de față cu cealaltă elevă, fetița care era acolo cînd el a ajuns. Chiar dacă stătuse cu spatele. Doamna e mică. Abia dacă e mai înaltă cu jumătate de cap decît Matei. Îl mîngîie pe păr și îl poftește pe scaun, în fața claviaturii. Și‑a pus de cafea pe reșou. Fetița a plecat. Doamna deschide partitura de pe stativul capacului pianinei și îl poftește să înceapă. Matei își așază degetele pe claviatură și descifrează partitura. E atent la notele de pe portativ și uită de poziția degetelor. Doamna îl ceartă. Se ridică și merge la dulap. Se întoarce și se așază din nou lîngă el. Și‑a luat o cafea. A adus cocoloașele de hîrtie și bățul. E subțire, o nuia verde de cireș, pe care se văd încă mugurii. De primăvară. Doamna îl pune să ia în pumni cocoloașele de hîrtie. Matei se străduiește să cînte cu cocoloașele în pumni, pentru a obține poziția corectă a degetelor. Greșește o notă și doamna îl atinge peste degete cu bățul. Matei nu clipește. În colțul ochilor i se ivește o lacrimă și strînge din dinți. Lacrima se prelinge pe obraz, apoi se usucă. Doamna nu o vede. Ploaia de afară se amestecă cu sunetul notelor. Doamna îl oprește. Lovește cu diapazonul marginea pianinei și îl pune să asculte sunetul perfect. Matei aude sunetul ploii. S‑a întunecat de tot, norii au acoperit ca o pilotă groasă cerul. Ploaia se izbește de fereastră. Se simte mirosul intens de cafea. Picurii ploii sînt plăcuți. Cad săltăreți, ca degetele lui Matei pe clape. Greșește o notă și simte nuiaua pe degete. Lui Matei îi e frig la picioare. Nu i‑a dat și șosete, tălpile i‑au înghețat. Doamna rotește într‑o mînă bățul. Matei cîntă Liszt și simte mirosul cafelei.”

Ceea ce ați citit mai sus este o autocitare, dintr-un roman mai vechi de-al meu, Partaj. Mi-am permis să o fac nu pentru a-mi face reclamă, ci pentru că în fragmentul acesta am descris o situație reală, autobiografică, ce se leagă de un context recent în care m-am aflat. Iată despre ce este vorba. Deunăzi a fost Ziua Educației, care se sărbătorește la noi ca zi liberă. Firește, peste tot au apărut diverse urări, care mai de care mai fastuoase și mai formale, mai festive, mai încuiate în limbaj de lemn. Personal, nu prea pot face față festivismelor cu aer scorțos, și să nu se înțeleagă de aici că nu pot prețui sau că nu prețuiesc fondul cultural, profesional sau social al acestora. Sînt un tip mai casual, deși știu să port și costum scump, uneori chiar o fac cu plăcere, dacă nu trebuie să stau și cu un băț înfipt în fund. Cine m-a auzit vorbind la vreo festivitate știe că prefer să fac o glumă sau să spun două vorbe lipsite de formalism, scuturate de rumegușul limbajului de lemn, din inimă și poate citînd vreun vers al unui poet contemporan. De aceea, nu mă dau în vînt nici după postarea, cu ocazia unor astfel de zile festive, a unor gînduri înălțătoare și pompos formulate, pe rețelele sociale. Am ales, totuși, să postez ceva, cu ocazia zilei respective, și aici veți vedea legătura cu citatul din roman: B. era prof de geogra. Avea un indicator lung, cu care te pălea peste orice. Mai știa să te prindă de obraz și să strîngă între degete pielea pînă îți dădeau lacrimile, în timp ce el își bomba obrazul cu limba împinsă în el, pe interior. M. era profă de fizică. Ținea toată ora cu fața spre tablă. Era mică. Dacă se umplea tabla, întreba: acum unde să mai scriu? Dacă-i răspundeai: „În spatele tablei, doamnă!“, se făcea că nu aude. G. era profă de pian. Avea un liniar cu care te lovea peste degete, dacă nu le țineai cum trebuie pe clape. Știa să te tragă de perciuni pînă cînd te subțiai de durere. H. era prof de... P. era prof de... La mulți ani, profesorilor! Nu fiți ca B., ca M., ca G. etc.

Ați recunoscut-o pe profesoara de pian. Inițiala G., fictivă, de altfel, a fost nefericit aleasă de mine, căci, în fapt, Elena Groza este profesoara care i-a urmat celei cu joarda în educația mea muzicală, iar ea a reușit să mă facă să iubesc muzica și pianul și mi-a fost apropiată cu întreaga ei familie în toată formarea mea. Dar cea cu joarda mi-a rămas în amintire ca o scorpie. Un om frustrat, chinuit de demonii săi, pe care îi revărsa și asupra elevilor, deși știa multă muzică. Și ceilalți doi despre care vorbeam au existat. Au mai existat și alții. 

Ce vreau să spun, însă. Că din postarea mea, unii au ales să vadă acest așa-zis oprobriu public la adresa profesorilor, nu urarea mea din final. Apoi, că unii au ținut să îmi argumenteze că profesorii lor care făceau crize la ore, urlau și îi înjurau uneori, au fost modelele lor, pentru că le-au insuflat și pasiune pentru vreo materie oarecare. Că nu erau niște pedagogi execrabili, ci doar nu suportau stupiditatea.

Ei bine, am mari rezerve despre profesorii care nu suportă stupiditatea. Chiar și față de cei care nu suportă și disprețuiesc prostia. Și cu atît mai mari rezerve am față de calitatea de modele a acestor profesori, care au insuflat dragoste de vreo materie. Tare mă tem că, odată cu eventuala dragoste față de materie, au insuflat și o doză de rigiditate și de intoleranță, care rămîne impregnată în pielea structurii interioare a celor ce-i iau ca modele. Mă scuzați, dar mă lipsesc, ca părinte, de un astfel de model, oricît de fascinant poate deveni în momentele lui de discurs academic despre literatură sau despre chimie. Aș mai putea da exemple, aș mai putea dezvolta. Dar poate e mai bine să le las pentru literatură. Prefer, oricînd, un Jerry jucăuș, decît un Tom scorțos și furios. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.