Toate referatele școlare se pun de acord asupra unui lucru

Publicat în Dilema Veche nr. 983 din 9 februarie – 15 februarie 2023
HCorches prel jpg

Elev fiind, am luat meditații cît cuprinde, o spun pe șleau și fără rușine. Am luat meditații în gimnaziu la română și la matematică, materiile de admitere la liceu, și, ocazional, la chimie și la fizică, pentru că ai mei aveau dorința ca eu să fac medicina. În liceu, apoi, am luat în clasa a XII-a la română, la chimie și la fizică, respectiv la istorie, ocazional, pentru bacalaureat, iar o parte dintre aceste meditații vizau și o eventuală admitere la facultate. Am luat meditații cu profesori din preuniversitar, dar și din universitar. Cînd am vrut, la un moment dat, să fac și psihologia, după terminarea liceului, am luat cîteva luni și meditații la psihologie, cu un universitar.

O problemă încă spinoasă în sistemul educațional românesc, dar și în societate, în ansamblul ei, rămîne cea a meditațiilor. Cam toată lumea este de acord, astăzi, că nu putem vorbi despre o interzicere a acestora în masă. Și că acestea nu trebuie considerate un rău absolut, pentru că pregătirea suplimentară este un drept al oricui, fie că este una remedială, fie că este una pentru performanță. Meditațiile în sine nu trebuie văzute ca o plagă. Ele există și în alte sisteme educaționale, suplimentînd ceea ce sistemul de educație instituționalizată oferă.

De ce au ajuns la noi meditațiile să reprezinte un subiect adesea pus pe tapet? Mai întîi, pentru că s-a creat cumva mitul acesta al profesorilor evazioniști care se îmbogățesc din meditații. Eu nu cunosc, însă, nici unul care să fi reușit ceva mai mult decît asigurarea unui trai oarecum decent pentru ei și familiile lor, departe oricum de ideea de bogăție. Cel mult pînă la posibilitatea de a-și cumpăra, după ani mulți de dat meditații, un apartament, cu împrumut oricum de la bancă, dar cu un fond de participare personală pe care altfel nu l-ar fi putut asigura. Am auzit, este adevărat, despre cazuri de meditații industriale, cu grupe de mulți elevi, dar cred că sînt izolate și chiar și așa nu duc la îmbogățire. Poate doar la o mică diferență față de masă. Și eu am dat meditații, mulți ani. Nu mai dau de mulți ani deja, pentru că am avut nevoie de timp pentru alte proiecte personale și pentru că am reușit să mă descurc cu acestea, fără să mai fiu nevoit să asigur decența traiului din meditații. Pe vremea cînd dădeam, nu se punea problema impozitării lor, decît foarte vag, nici nu știai bine cum ai putea rezolva fiscal această impozitare. Ce pot să spun, din experiența personală, este că erau epuizante. Eu nu am dat niciodată meditații decît individual, cîte unui elev, o singură dată am lucrat cu doi, care erau gemeni. Munceam zilnic pînă la opt seara, inclusiv sîmbăta și uneori duminica. Nu făceam chiar mulți bani, cu o rată pe care o aveam pentru apartament, nu simțeam mai mult decît că nu murim de foame și că ne putem îmbrăca curat, nu foarte șmecher oricum, și puteam merge vara într-un concediu, nici acela prea extravagant. Dar ce vreau să spun este că tot ce reprezenta pregătire pentru școală, chiar și pentru meditații, pregătire pentru propria dezvoltare profesională, dezvoltarea personală – lecturi, pasiuni – sau timpul pentru familie și prieteni se împingea după ora 20 seara și în jumătăți sau sferturi de week-end. Eram tînăr și mă țineau mai mult puterile, dar nici nu prea aveam încotro. 

Meditațiile reprezintă, după părerea mea, un sprijin pe care elevii este important să îl găsească pe piață, ca serviciu. Nici nu trebuie să se creadă că este necesar doar pentru că profesorii de la clasă nu își fac treaba. Pentru că nu este așa. Adesea, elevii celor mai buni profesori apelează și la meditații, pentru că vor performanță mai ridicată. Alteori, pur și simplu un elev are nevoie de mai mult sprijin individual decît poate oferi un profesor în timpul unei ore unde lucrează cu 30 de elevi. Iar astăzi nu mai este atît de complicat, dacă dai meditații, să găsești soluțiile legale pentru plătirea impozitelor.

Probleme rămîn cîteva, așa este. Cea mai mare mi se pare cea a epuizării profesorilor în dauna pregătirii pentru clasă și a propriei dezvoltări. Să dai meditații zilnic, ani și ani, pînă seara, de la ora la care ajungi acasă, înseamnă să nu mai ai timp pentru nimic. Devine oarecum clar că efortul depus seara, după încheierea acestui al doilea serviciu, te ruinează cu timpul. Sau că, dacă nu îl depui, pregătirea pentru clasă devine precară, iar propria dezvoltare rămîne pe nicăieri. Este și un abamdon de sine, care duce, în timp, la dezvoltarea unei mase de oameni – membri ai societății – lipsiți de energie în priviri, lipsiți de bucurie, poate depresivi și întunecați. Cum s-ar putea evita aceste efecte? Simplu: prin salarizare care să asigure un nivel de viață fără grija zilei de mîine. Astfel încît tentația de a da meditații pentru suplimentarea veniturilor să se diminueze, pentru că de dispărut cu totul nu are cum să dispară. Aici aș deschide o paranteză, pe care am mai deschis-o și cu alte ocazii. Alături de această salarizare atractivă, s-ar putea implementa prezența în școală a profesorilor pentru opt ore, măcar în cîteva zile ale săptămînii, astfel încît cele care sînt peste orele de predare să fie dăruite altor activități, de pregătire personală, de corectare a lucrărilor sau proiectelor elevilor, de îndrumare a acestora prin activități remediale etc. Subiectul acestei paranteze suportă multe alte clarificări, nu e locul lor acum.

O altă problemă o reprezintă cea a meditațiilor date elevilor din propriile clase. Și, de fapt, ideea acestui articol mi-a venit citind că proiectul de lege care se dorește a fi aprobat interzice această practică. Și cred că face bine. Sigur că există, probabil, profesori care își construiesc comportamentul profesional în așa fel încît să determine propriii elevi să vină la ei la meditații. Aceste cazuri trebuie descurajate și sancționate, fără îndoială. Este, aici, o problemă de moralitate. Vorba poetului Dmitri Miticov: „toate referatele școlare / se pun de acord asupra unui lucru: / existenţa noastră morală / ne distinge faţă de animale. / Test de autoevaluare: ce fel de persoană ar trebui să fiu?“. Legea poate ajuta la formularea unui răspuns, atunci cînd el nu se naște natural, din fibra morală sănătoasă a vreunuia.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Marea iubire a actorului Traian Stănescu. S-a stins la trei ani după soția sa: „Acum dansează în ceruri amândoi”
Traian Stănescu nu a mai rezistat fără iubita lui soție, cu care a împărțit mai bine de 4 decenii de viață. Actrița Ilinca Tomoroveanu, nepoata marelui poet şi om politic Octavian Goga, a fost dragostea vieții lui.
image
Iarna se întoarce în forță: România, lovită de fenomene extreme. Când scăpăm de valul de aer polar
Iarna se întoarce în forță în România. Se face tot mai frig, iar la munte, pe culmi, va fi viscol puternic. Schimbarea vremii aduce fenomene extreme, în special furtuni violente.
image
Mărturii șocante: Trenurile CFR Călători sunt adevărate bombe cu ceas
Trei locomotive din patru și mare parte dintre vagoanele CFR Călători au durata de exploatare depășită, iar reparațiile industriale ale materialului rulat lipsesc.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.