Ţîţă de mîţă

29 aprilie 2020
„Cu bule“ jpeg

Expresia colocvial-argotică ţîţă de mîţă, cu rol de intensificare şi apreciere superlativă, e destul de surprinzătoare. Atestările sale în scris nu par mai vechi de cîteva decenii, dar, în ciuda noutăţii, originea expresiei nu e deloc evidentă. Desigur, reperul comparaţiei nu e de luat în serios ca etalon al perfecţiunii; mai curînd este vorba de o formulă glumeaţă, bazată pe joc de cuvinte şi pe asocierea sonoră a cuvintelor care o compun.

Formula superlativă – folosită ca adjectiv şi uneori ca adverb – e destul de cunoscută în prezent. Are deja şi atestări literare, de exemplu la Dumitru Radu Popescu – „Domnilor... e colosal... va ieşi un studiu! Ţîţă de mîţă!” (Rezervaţia de pelicani, 1983); „Va ieşi o teză de doctorat ţîţă de mîţă!” (Moara de pulbere, 1989), la Dan Lungu – „Nu mai ştiu cum ne-am miştocărit mai departe, dar ţin minte că am băut o sticlă de rom a-ntîia, ţîţă de mîţă, cum se zice...” (Băieţi de gaşcă, 2005) –, la Cristian Tudor Popescu – „una de prin nordu Moldovei, douăşunu de ani, ţîţă de mîţă...” (Cuvinte rare, 2009) etc. În textele de pe Internet, sintagma poate produce lecturi extrem de derutante, în lipsa diacriticelor (tata de mata); am completat şi am uniformizat, de aceea, ortografia exemplelor: „E un băiat ţîţă de mîţă” (click.ro); „mi-ai făcut de shis kebab. Am mîncat în Turcia, tîţă de mîţă de bun” (reteteinimagini.ro); „Am nevoie de o siglă, de un logo «ţîţă de mîţă». Inteligibil de pe Marte” (gsp.ro) etc.

E foarte posibil ca expresia să provină dintr-o simplă amplificare prin rimă – procedeu frecvent în limbajul popular şi argotic – a unui cuvînt cu sens superlativ. În acest caz, cuvîntul mîţă ar fi apărut doar ca rimă la ţîţă. Iar baza de la care s-a dezvoltat jocul aliterativ – şi aici intrăm şi mai adînc în domeniul presupunerilor – s-ar putea să fie cuvîntul ţuţ, care are – tot în limbajul colocvial – şi rolul de a exprima, interjecţional, admiraţia. E o valoare neînregistrată de dicţionarele generale şi care nu are atestări prea vechi; apare totuşi în literatura din ultimele decenii – „Hai că eşti o femeiuşcă ţuţ, placi oricui” (StelianTănase, Corpuri de iluminat, 1990) – şi în glosarele şi dicţionarele de argou: la Traian Tandin, Limbajul infractorilor (1993), la George Volceanov, Dicţionar de argou al limbii române, 2006 („ţuţ – adjectiv invariabil – bun, frumos, de calitate superioară; excelent”) etc. E greu de spus în ce relaţie se află adjectivul invariabil cu valoare superlativă cu ţuţ din expresia a lăsa ţuţ („a  uimi, a lăsa cu gura căscată”) sau cu substantivul regional ţuţ, al cărui sens de bază este „proeminenţă, vîrf”. Pentru sensul superlativ, mi se par de luat în seamă două posibilităţi: fie ţuţ şi-a specializat o utilizare apreciativă în mod similar cu alte cuvinte populare şi regionale care însemnau iniţial „extremitate, vîrf” (cele mai pitoreşti exemple fiind muc şi sfîrc), fie este vorba pur şi simplu de transcrierea unui sunet expresiv, a unei interjecţii exprimînd admiraţia. Către a doua explicaţie ne-ar putea îndrepta un text al lui Vlaicu Bârna, publicat în România literară, nr. 42, 2001, cu titlul „Un cuvînt nou în limba română” şi prezent în volumul Între Capşa şi Corso, din 2014 („Martor la intrarea unui cuvînt în limba română”). Memorialistul povesteşte că, la cenaclul Sburătorul, un poet evreu ar fi explicat cuvîntul ţuţăr: „Maestre, a început acesta, ţuţăr e un cuvînt din ghetoul evreiesc şi înseamnă admirator plătit în slujba celor mari. Aşa, de pildă, la sinagogă sau la alte adunări, cînd ia cuvîntul unul mare, un huhăm, el are grijă să-şi pregătească dinainte un ţuţăr sau mai mulţi, care în timp ce el vorbeşte să se minuneze de ceea ce îi aud urechile, ţîţîind din buze, făcînd ochii mari şi cîte un gest de înaltă estimare, schiţat cu mîna. Ţuţăr vine deci de la litera ţ repetată ca un plescăit bucal delicat (ţ-ţ-ţ)”. Apoi, termenul amuzant ar fi intrat în uzul ludic al lumii scriitoriceşti. Cuvîntul ţuţăr (sau ţuţer) apare în Groapa lui Eugen Barbu (1956): „Trăia ca la mă-sa acasă, ţinea ţuţări de-l serveau şi făcea pe nebunul” şi a fost înregistrat de Florica Dimitrescu, în Dicţionarul de cuvinte recente, ediţia a II-a (1997), cu mai multe exemple din presa anilor '90. Desigur, orice explicaţie trebuie luată cu rezerve; dacă povestea poetului era adevărată, informaţia poate folosi şi la stabilirea originii adjectivului şi adverbului invariabil ţuţ.

Cred că de la ţuţ se putea ajunge, prin joc de cuvinte şi amplificare glumeaţă, la ţîţă de mîţă. Iar jocul poate continua, conducînd la ţîţă de maimuţă („unii din ăştia cu apartamentul «ţîţă de maimuţă»”, softpedia.com). Evident, cele de mai sus sînt pure supoziţii.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.