Tiriplic

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
„Cu bule“ jpeg

Cuvîntul tiriplic are în limbajul colocvial-argotic de azi sensuri surprinzător de îndepărtate de înțelesul său etimologic. După cum a arătat Lazăr Șăineanu în Influența orientală asupra limbei și culturei române (1900), substantivul comun a fost împrmutat din turcă (din tire-iplik), denumind inițial un „fir răsucit de bumbac mercerizat sau de mătase, alb sau colorat, folosit la țesut, la brodat sau la împletit” (Micul dicționar academic). Din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea s-au păstrat, mai ales în documente negustorești, numeroase atestări ale cuvîntului cu sensul său concret: ciorapi de tiriplic, cearșaf cu împletituri de tiriplic etc. De sensul etimologic se leagă și expresia (astăzi uitată) a merge tiriplic, adică „a merge foarte bine” – ca echivalent pentru a merge șnur sau strună („Treaba, pot să zic, / Merge tiriplic”, Orășanu). De acest sens s-a îndepărtat mai întîi poezia populară, folosind cuvîntul în versul-clișeu Frunză verde (sau foaie verde) tiriplic. Asocierea frunzei cu tiriplicul pare destul de absurdă (spre deosebire de frunza verde de mărar sau de trifoi), dar substituția s-a produs probabil datorită elementului comun fir (de iarbă – foaie verde fir mohor – sau de bumbac). Tiriplic rimează adesea cu mic, colnic etc.: („Foaie verde tiriplic, / De cînd eram copil mic, / Doina o știu, doina o zic”; „Foaie verde tiriplic, Trece Leana pe colnic” (texte culese de la lăutari, publicate de Gr. Tocilescu în Materialuri folkloristice, 1900). Cuvîntul s-a păstrat și în onomastică (ca nume de familie provenit foarte probabil dintr-o poreclă).

La mare distanță de aceste sensuri și utilizări ale cuvîntului se află atestări mai recente, provenind mai ales din registrul oralității, ale formelor variabile și instabile tiriplic, tiriplici, tiriplică sau tiriplice. George Volceanov a înregistrat forma tiriplici în Dicționarul de argou al limbii române (2006), cu definiția „persoană lipsită de importanță și inofensivă; om de rînd”. Tiriplic sau (cu substituție de terminație) tiriplici e un tipic termen peiorativ pentru un om oarecare, dintr-o serie deschisă în care intră și agarici sau păcălici. Sensul insultelor este instabil; pentru Eugen Suciu (Influența turcă asupra limbii române, 2010), tiriplic este și „om șmecher, șiret, care recurge la manevre dubioase”. Citate recente (în care cuvîntul apare mai ales în comentariile anonime ale cititorilor) ilustrează mai puțin forma tiriplic – „un tiriplic subordonat” (catavencii.ro), „un tiriplic de amploaiat bruxellez” (contributors.ro) – și mai mult varianta tiriplici: „a ajuns un tiriplici fără onoare și demnitate” (gsp.ro), „este doar un tiriplici aciuat pe lîngă putere” (tolo.ro), „un tiriplici ușor de cumpărat” (ziare.com). Destul de des cuvîntul apare la plural, formă care neutralizează diferența dintre tiriplic și tiriplici: „iacătă-i la interval şi pe tiriplicii politichiei ieşene!” (ziaruldeiași.ro), „instituțiile importante au fost invadate de politruci, tîlhari, tiriplici și analfabeți” (ibidem); „tiriplicii care ne conduc” (expressdedunare.ro); „a apărut (...) și un tiriplic gigist” (gsp.ro).

Ca mulți alți termeni peiorativi, tiriplic (cu variantele sale) se aplică, mai rar, și obiectelor considerate de proastă calitate: „e un tiriplici de telefon” (forum.softpedia.com); „mai bine ia un tiriplici de trepied de 50 lei” (ibidem); „un tiriplici de mașină” (totnoi.ro); „sînt pentru mașini cu motoare puternice, nu pentru tiriplice cu motor de 1 virgulă” (ziare com). În special formele feminine – tiriplice și tiriplică – par să dezvolte diferite sensuri depreciative și comice, dintre care unele sînt mai greu de reprodus.

Sensurile depreciative au apărut cel mai probabil din cauza formei cuvîntului, a sugestiilor comice pe care le produce combinația sa de sunete repetate și nu tocmai eufonice, prezente în numeroase contaminări. Dicționarul-tezaur nu cuprinde dezvoltările peiorative ale cuvîntului tiriplic, dar înregistrează forme ca tiriplișcă, „nume dat unor vehicule de mai mică importanță” (atestat în Muntenia, în Glosarul regional Argeș al lui D. Udrescu, 1967) sau tiripleașcă.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.