Tinerii lor

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Se poate altfel? jpeg

Tocmai am terminat lucrul. Sînt obosit tare. Clădirea din mijlocul Londrei arată foarte bine și spațiul de lucru pare dintr-un film. Nimeni nu are un birou permanent, sînt o mulțime de fotolii foarte confortabile și de locuri unde poți să ai conversații în liniște sau pentru întîlnirile de echipă. Bucătăria arată senzațional, sînt opt tablete care ies dintr-un blat și opt țevi de inox. 11 tipuri de cafea și zece variante de ceai sînt disponibile pe tablete. Suc de portocale și apă de toate felurile.

Sala în care am lucrat eu se numește Paris și e dotată perfect pentru training-ul pe care îl fac. Are un mic istoric despre locul în care este clădirea. Oamenii știu exact ce a fost pe bucata de pămînt pe care este clădirea de acum 700 de ani.

Lucrez cu directori pe strategie, unii de la companii foarte cunoscute, și mă simt răsfățat de soartă.

Londra mă sperie, totuși. Ieșirea din clădire este chiar în fața uneia dintre cele mai aglomerate stații de metrou – Bank. Sînt incredibil de mulți oameni în jur și, cînd vin sau cînd plec, marea lor majoritate îmbrăcați în costume. Parcă a fătat raiul bancherilor.

Costurile de trai în Londra sînt aberante, o călătorie de metrou e cam de douăzeci de ori mai scumpă ca una de la noi. Mîncarea în jurul clădirii Walbrook, unde lucrez, este și ea de cel puțin cinci ori mai scumpă decît în Romană. Pe drum înapoi la hotel văd ceva anunțuri de apartamente de vînzare. Prețurile sînt la fel de amețitoare. Cursa de avion București-Londra și retur a costat mai puțin decît taxiul de la aeroport pînă la hotel. Costurile de hotel sînt cel puțin duble, dacă nu triple, comparativ cu hoteluri similare de cam peste tot prin Europa.

Azi se întîmplă să fie și ziua Brexit-ului. Englezii cu care discut eu sînt convinși că au o clasă politică plină de oportuniști și de prostovani. Probabil le-ar prinde bine un schimb de experiență cu noi. Nigel Farage e un bou, dar totuși englezii nu au nimic de valoarea lui Mitralieră, Nicolicea sau tanti Viorica. Boris Johnson e el un clovn, dar și așa e mult peste Șică al nostru. Iar Șică, la rîndul lui, e totuși mai bun decît toate panaramele pe care le-a pus Dragnea să ne conducă.

Am stat de vorbă și cu cîțiva tineri români care nu au nici un gînd să se întoarcă. Generația nouă de politicieni este însă ceea ce îi îngrijorează și pe ei. Am citit accidental două chestii scrise de doi minunați secretari de stat de la PNL.

Ambii sînt tineri. Sînt, practic, cei care au creat un partid, PACT. Ambii au părinți foarte-foarte legați de elitele care au condus România și după 1989. Tatăl unuia dintre ei a jucat un rol extrem de important la Bancorex pînă la scandalul enorm de corupție care a dus la sfîrșitul băncii. Sună cel puțin ironic că fiul domniei-sale are acum un doctorat în corupție și este secretar de stat la Finanțe. Ambii fii au pupat cu entuziasm oriunde a trebuit pentru a ajunge la putere, inclusiv la Dan Voiculescu. Unul dintre ei a fost consilier al lui Meleșcanu, tatăl dînsului fiind un apropiat al domnului Meleșcanu și șef de cabinet al unui ministru PSD. Sînt, cel mai probabil, viitori miniștri ai unui guvern PNL.

„Sînt onorat să accept, cu responsabilitate și demnitate, provocarea lansată de Prim-Ministrul României, Ludovic ORBAN, și de Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian N. BODE, de a mă alătura… Le mulțumesc încă o dată pentru deschidere, încrederea acordată. Le mulțumesc și colegilor din arcul guvernamental și celor de la nivel ministerial pentru susținerea lor. Sînt conștient și realist în fața misiunii pe care o avem, o misiune deloc ușoară în contextul prezent din România, într-un minister esențial pentru dezvoltarea României normale și demne. Dar am convingerea că, alături de profesioniști, de la nivelul ministerului, cît și de experți recunoscuți, din alte medii, depunînd întreaga experiență profesională și academică cumulate, împreună vom reuși să venim, în scurt timp, cu rezultate!“

„După o călătorie extrem de interesantă, începută cu admiterea pe primul loc în programul doctoral Economie și Afaceri Internaționale din cadrul ASE, continuată cu explorarea unei teme inovatoare pentru contextul românesc (corupția în mediul privat) și susținerea tezei, apreciată în unanimitate cu calificativul Summa Cum Laude, sînt onorat să primesc titlul de doctor. Sînt extrem de recunoscător doamnei profesor …, conducător științific, tuturor profesorilor din comisie: prof. univ. dr. …, prof. univ. dr. hab. …, prof. univ. dr. …, conf. univ. dr. …. Mulțumiri speciale pentru toată susținerea soției mele, …, familiei și prietenilor.“

Brexit sau nu, e clar de ce tinerii cu care am vorbit eu nu mai revin în țară. Pentru că nu vor să fie conduși de tinerii lor cei mai buni.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.