Tinerețe fără bătrînețe și politică fără de moarte

Publicat în Dilema Veche nr. 814 din 26 septembrie – 2 octombrie 2019
Tinerețe fără bătrînețe și politică fără de moarte jpeg

Tatălui meu, septuagenar activ 

Joe Biden (76 de ani) conduce în cursa din cadrul Partidului Democrat pentru candidatura la preşedinţia SUA, fiind urmat, la zece procente distanţă, de Bernie Sanders (78 de ani) şi Elizabeth Warren (70 de ani). Prestaţia din dezbaterea de trei ore din această săptămînă a consolidat poziţia de favorit a lui Biden, fost vicepreşedinte al SUA în timpul administraţiei Obama, anterior senator timp de 36 de ani. Liberal moderat, puternic susţinut de comunitatea afro-americană, Biden îl devansează, de altfel, în sondaje și pe președintele Trump (73 de ani). Faptul nu e, însă, foarte relevant încă, avînd în vedere că şi Hillary Clinton era cu 10% peste Trump cu un an înainte de alegerile din 2016.

Interesant, în această fază preliminară, mi se pare de observat vîrsta competitorilor de la vîrful politicii americane. Aceasta, în condițiile în care trăim într-o epocă a exaltării tinereții ca virtute axiomatică, inclusiv în politică. Bulversarea scenei globale după criza financiară a propulsat politicieni ca șefi de stat și guvern înainte de a împlini 40 de ani: Emmanuel Macron a fost ales președinte la 39 de ani, Sebastian Kurz a devenit cancelarul Austriei la 30 de ani, Leo Varadkar conduce guvernul irlandez de la 38 de ani. Alexis Tsipras a fost prim-ministru al Greciei începînd de la 41 de ani, iar Matteo Renzi al celui italian de la 39. Mette Frederiksen este, la 42 de ani, noul premier danez, iar Luigi di Maio este, de la 32 de ani, viceprim-ministru la Roma. Alexandria Ocasio-Cortez a devenit, la 29 de ani, cea mai tînără femeie aleasă în Congresul american, viitorul comisar european din partea Lituaniei are 28 de ani, iar Suedia și Australia au parlamentari aleși la numai 22 de ani.

Observă Pascal Bruckner, într-un interviu pentru Le Figaro despre noua sa carte – O scurtă eternitate. Filosofia longevității (Grasset) –, că ceea ce era un obstacol într-o carieră și un motiv de suspiciune, în „Lumea de ieri“ a lui Stefan Zweig, în Viena sfîrșitului de secol al XIX-lea, a devenit, prin definiție, vîrsta excelenței și a geniului. Gravitatea respectabilă a lăsat loc impetuozității tinere. Iată, însă, că americanii fac excepție. Să fie un reflex post-Obama (ales la 47 de ani)? Sau, încă o dată, America dă tonul unei noi tendințe?

Bruckner semnalează faptul că „jeunismul“ este simptomul unei societăți care îmbătrînește și amintește că, în ultimul secol, omul a cîștigat 20-30 de ani în plus de viață. „Am împins iarna mai tîrziu între anotimpurile vieții“, spune filosoful francez, omenirea cucerind ceea ce el numește „o vară indiană“. Aceasta avînd drept consecință refuzul seniorilor de a mai fi invizibili; dimpotrivă, „ei vor să rămînă în cetate“ – și nu oricum, ci activi. „A gîndi că de la 60-65 de ani ne retragem din societate și trăim într-o lume de plăceri și consumism pur, pe spatele urmașilor, e o nebunie totală“, consideră Bruckner. Bătrînețea nu mai e sinonimul renunțării, într-o lume în care „seniorii de azi umplu avioanele low-cost, urcă pe Machu Picchu și își iau nepoții pe trotinetă, demonstrînd că nu e rușinos să fii activ la o vîrstă la care înaintașii noștri erau cu un picior în groapă“.

Cvadragenar, am fost, în această vară, între cei mai tineri pasageri ai avionului Lima-Cusco și ai trenului spre orășelul de la poalele Machu Picchu, pentru a admira, apoi, cu stupoarea prejudecăților și comodității, elanul și agilitatea oamenilor cărunți din jur în escaladarea zonelor celor mai dificile ce străjuiesc vestigiul incaș.

„Niciodată, cînd ne-am hotărît să facem ceva, nu ne am dovedit incapabili să reușim“, spunea despre Statele Unite Joe Biden la dezbaterea din tabăra democrată. E a treia sa cursă pentru desemnarea drept candidat la funcția supremă. Și chiar dacă un concurent în etate de 44 de ani, cotat cu 1% din opțiunile de vot, l a luat peste picior („Ați uitat deja ce ați spus acum două minute?“), americanii își vor alege, anul viitor, un președinte septuagenar. 

Horia Blidaru este consilier politic la Parlamentul European.

Foto: Pascal Bruckner, credit T. Ivan

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

12769606 jpg
Ce pârghii are la dispoziție Donald Trump pentru a sili Rusia să negocieze un acord de pace
La doar câteva zile după ce președintele american Donald Trump s-a întors la Casa Albă, a pus în vedere Rusia va urma „pe calea cea grea” a sancțiunilor dacă președintele rus Vladimir Putin refuză să vină la masa negocierilor pentru un acord de pace cu Ucraina, relatează Kyiv Independent.
matematicieni Felix Hausdorff și Georg Mohr Foto   Wikipedia jpg
26 ianuarie: Au murit marii matematicieni Felix Hausdorff și Georg Mohr. Descoperirile făcute de cei doi
Pe data de 26 ianuarie era sărbătorită ziua de naștere a „tovarășului” Nicolae Ceaușescu. În aceeași zi, dar în anul 2020, a murit legendarul baschetbalist american Kobe Bryant, într-un tragic accident de elicopter.
orhidee istock jpg
Produsul din farmacie în care trebuie să înmuiem rădăcinile orhideelor! Vor înflori spectaculos
Plantele sunt alegerea perfectă atunci când vrem să oferim camerelor noastre o notă de vitalitate.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Care va fi efectul Trump asupra bursei din SUA. Principalele tendințe pentru 2025| ANALIZĂ
Statele Unite intră într-o nouă etapă economică sub administrația Trump, iar impactul asupra pieței bursiere este deja vizibil, consideră experții într-o analiză de specialitate.
ron wyatt captura video jpg
Cine a fost Ron Wyatt, bărbatul care ar fi descoperit o mostră de sânge a lui Iisus Hristos și Arca lui Noe
În Biblie scrie că Arca lui Noe s-a poticnit undeva în Munţii Ararat, iar de-a lungul timpului, curioşi sau experţi au căutat tămăşiţele acesteia. Ei bine, în 1984, doctorul american Ron Wyatt, pasionat de arheologie, a găsit bucăţi de metal, despre care a spus că fac parte din vasul biblic, iar 2 a
Trabant foto Pixabay jpg
Cât a ajuns să coste Trabantul, „mașina de carton a săracului” și subiect de bancuri. „Când am avut nu l-am prețuit, acum aș vrea două”
Subiect de bancuri în Revoluție și în anii imediat următori, mașinile Trabant au devenit o raritate, ceea ce le face mai scumpe decât au fost oricând.
ce este greșit în imagine logo jpg
Doar geniile pot rezolva acest test în 5 secunde! Care este detaliul greșit din imagine
Este o provocare care, cel puțin la prima vedere, pare a fi destul de simplă. La urma urmei, tot ce trebuie să facem este să găsim detaliul greșit din acest desen banal! Însă, lucrurile devin mult mai complicate odată ce aflăm că avem la dispoziție numai 5 secunde pentru a găsi răspunsul corect!
Tendințele modei în 2025 Colaj
De la buline la franjuri: 10 tendințe de modă care vor defini anul 2025, potrivit podiumurilor și stilului urban
Specialiștii în modă au decis ce tendințe vor avea un impact durabil în garderoba ta. Un nou an aduce noi aspirații în materie de stil. Timp de 12 luni, podiumurile, capitalele modei și rețelele sociale vor dicta direcțiile, dar care dintre ele vor avea cu adevărat un impact semnificativ?
padurea aokigahara captura video jpg
Pădurea misterioasă care a devenit faimoasă pentru că mii de oameni şi-au pierdut viaţa aici. Se spune că este cel mai bântuit loc din lume
Cunoscută și sub denumirea de „Marea de Copaci”, această pădure din Japonia este o destinație populară pentru turiștii străini, cu toate că are o reputație nu tocmai bună printre japonezi. Locul a fost asociat cu sinuciderea, devenind în cele din urmă cunoscută în limba engleză sub porecla de „Suici