Timișoara, noua capitală a artelor vizuale?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 948 din 9 ÔÇô 15 iunie 2022
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

├Än 2007, c├«nd a primit titlul de Capital─â Cultural─â European─â, Sibiul ├«╚Öi c├«╚Ötigase deja o anumit─â reputa╚Ťie prin ceea ce pe atunci se chema Bursa Interna╚Ťional─â de Spectacole. ├Äntre timp, bursa s-a transformat ├«n ditamai festivalul ÔÇô unul dintre cele mai mari ╚Öi mai prestigioase din lume. Iar ora╚Öul Sibiu a devenit, odat─â cu festivalul, un reper pentru teatrul mondial. ├Än 2002, la prima edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (TIFF), pu╚Ťini ╚Öi-au imaginat c─â ora╚Öul Cluj avea s─â devin─â, dup─â doar c├«teva edi╚Ťii, o plac─â turnant─â pe harta festivalier─â european─â, al─âturi de Berlin, de Cannes sau de Vene╚Ťia ÔÇô ba chiar, poate, ├«n unele privin╚Ťe, un reper mai luminos. Acum zece ani, la prima edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Literatur─â ╚Öi Traducere Ia╚Öi (FILIT), organizatorii aveau deja ambi╚Ťii ├«nalte, ├«ns─â nu se a╚Öteptau ca FILIT s─â ajung─â at├«t de repede unul dintre cele mai importante festivaluri de literatur─â din Europa ╚Öi, mai ales, s─â reu╚Öeasc─â s─â atrag─â nume at├«t de grele ale industriei editoriale. Cultura vie ╚Öi festivalurile marcheaz─â definitiv profilul ora╚Öelor. Brand-urile urbane, la fel ca brand-urile de ╚Ťar─â, se construiesc pornind de la cultura vie.

Ora╚Öul Timi╚Öoara ÔÇô care se preg─âte╚Öte s─â preia titlul de Capital─â European─â a Culturii (2023) ÔÇô pare s─â se profileze ca un ora╚Ö al artelor vizuale. Istoria cultural─â recent─â ├«i ofer─â oricum un ascendent: ├«n anii ÔÇÖ60-ÔÇÖ70, perioada de relativ─â acalmie ideologic─â a condus la emergen╚Ťa unor mi╚Öc─âri extrem de interesante care au mers paralel cu (uneori perpendicular pe) arta oficial─â. Arti╚Ötii din grupul timi╚Öorean Sigma s├«nt, poate, modelul exemplar al acestor mi╚Öc─âri: arta lor, bazat─â pe tehnici mixte, era ancorat─â ├«n design ÔÇô o disciplin─â recent introdus─â ÔÇô, dar avea r─âd─âcini culturale mai vechi. ╚śi ast─âzi, lucr─ârile lor, prezentate ├«ntr-una dintre galeriile Muzeului de Art─â, par s─â se situeze ├«ntr-un soi de avangard─â...

Nu ╚Ötiu dac─â arti╚Ötii timi╚Öoreni de azi ├«╚Öi mai g─âsesc inspira╚Ťia ├«n arta-experiment a celor de la Sigma. ├Än orice caz, scena vizual─â e ├«n plin─â efervescen╚Ť─â. Art Encounters, Kunsthalle Bega, Jecza Gallery & Funda╚Ťia Triade, Asocia╚Ťia Cultural─â Contrasens ╚Öi zeci de galerii ╚Öi studiouri private ÔÇô e clar c─â aici trebuie c─âutat nucleul, punctul central de atrac╚Ťie cultural─â al ora╚Öului.   

Ini╚Ťiat─â ├«n 2015, atunci c├«nd a fost prezentat proiectul bienalei Art Encounters, exact asta au avut ├«n vedere: s─â devin─â un magnet pentru arti╚Ötii vizuali contemporani din Rom├ónia ╚Öi un punct de interes la scar─â regional─â. ├Än 2016, c├«nd Timi╚Öoara a c├«╚Ötigat titlul de Capital─â European─â a Culturii (pentru 2021, am├«nat apoi, pe fondul pandemiei, p├«n─â ├«n 2023), aceste ambi╚Ťii au c─âp─âtat ╚Öi un teren favorabil de afirmare. Dar ╚Öi invers: dosarul de candidatur─â a ora╚Öului pentru titlul de Capital─âÔÇŽ a avut un punct solid de sprijin, la capitolul ÔÇ×├Änt├«lniriÔÇŁ, ├«n aceast─â bienal─â dedicat─â artelor contemporane.

├Än programul Capitalei..., atrac╚Ťia principal─â va fi ├«ns─â ├«nt├«lnirea cu Constantin Br├óncu╚Öi ╚Öi cu Victor Brauner. Muzeul de Art─â se preg─âte╚Öte s─â g─âzduiasc─â dou─â expozi╚Ťii cu adev─ârat monumentale prin raritate ╚Öi ├«ntindere. Mediul artistic ╚Öi publicul larg din Timi╚Öoara merit─â din plin aceste expozi╚Ťii ÔÇô r─âm├«ne doar ca autorit─â╚Ťile locale s─â dea dovad─â de maturitate ╚Öi s─â rezolve chestiunile organizatorice astfel ├«nc├«t ├«nt├«lnirea s─â fie posibil─â.

├Än orice caz, aceast─â efervescen╚Ť─â contamineaz─â ╚Öi alte ora╚Öe, mai apropiate sau mai ├«ndep─ârtate. La Re╚Öi╚Ťa, Funda╚Ťia Triade a ÔÇ×exportatÔÇŁ c├«te ceva din experien╚Ťa cultural-vizual─â timi╚Öorean─â: ReMetal este un program al Prim─âriei din Re╚Öi╚Ťa care face parte din strategia de regenerare urban─â prin industrii creative. E un proiect ambi╚Ťios prin care se dore╚Öte transformarea Halei Minda ├«ntr-un centru de crea╚Ťie ╚Öi prelucrare a metalului. ╚śase sculpturi de mari dimensiuni realizate de Doru Covrig, Roman Coto╚Öman, Constantin Flondor, Ingo Glass, Peter Jecza ╚Öi Aurel Vlad au fost expuse l├«ng─â vechea hal─â industrial─â pentru a marca cei 250 de ani de industrie la Re╚Öi╚Ťa. Un ora╚Ö siderurgic ├«╚Öi reg─âse╚Öte m├«ndria de alt─âdat─â ren─âsc├«nd, ├«n era post-industrial─â, tot prin metal ÔÇô de data asta prelucrat creativ.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.