„Ţigan ca dumneavoastră“

Publicat în Dilema Veche nr. 594 din 2-8 iulie 2015
Cai frumoşi jpeg

Sîmbătă, Crăcănici, Nino şi încă trei puşti au „împrumutat“ adidaşii pentru sală. Am cumpărat anul trecut vreo 60 de perechi pentru stricta lor folosire în sală. Nu de alta, dar marea lor majoritate nu au. Nu este prima dată cînd se întîmplă asta. Cam o dată la două luni mai dispare cîte ceva – adidaşi, tricouri, mingi. Cîteodată lucrurile reapar în urma unei discuţii, cîteodată nu. De-a lungul anilor, lucrînd cu puşti săraci şi foarte săraci care trăiesc în medii care mai de care mai proaste, am învăţat să am răbdare şi să încerc să fac tot ceea ce pot eu ca să îi ajut fără să îi judec sau să renunţ. 

M-am obişnuit cu lumea din ghetoul din Ferentari. Şi ei cu mine. Nu a fost uşor, mai ales la început, căci eram suspect. Percepţia despre mine a evoluat încet, de la turnător pentru gabori, oengist care face bani pe spinarea sărăciei din ghetou, diliu (ţăcănit) care se ceartă cu şmecherii ca să trimită copiii la şcoală, pînă la dom’ profesor, domnu’ Valeriu de la club, tac-tu Valeriu (aplicabil pentru o mare parte dintre puşti). Asta cu

mi se pare cea mai tare distincţie pe care am primit-o pînă acum. Şi am o grămadă de tinichele şi de diplome care m-au umplut de glorie. 

Am primit două apeluri telefonice aproape identice de la două mame, în seara aceleiaşi zile. Revoltate rău. Că au auzit de la alţi puşti că fiii lor au furat adidaşii de la sală. De menţionat este că ambele mame sînt singure, bărbaţii lor fiind în puşcărie. Una dintre ele e şi ea cu antecedente penale. Hotărîte să îi bată de să-i rupă, fiindcă puştii le-au spus că au primit încălţămintea de la mine (aşa cum s-a mai întîmplat în trecut) şi că, de fapt, ele cred că într-adevăr au furat-o. Le-am spus că le-am împrumutat copiilor încălţămintea şi că le rog să nu îşi pedepsească puştii. 

Dimineţile de duminică mi le petrec în general la Adăpostul de zi şi de noapte pentru copiii străzii, ajutînd puştii să facă teme. Folosesc tablete şi telefoane mai vechi cu aplicaţii – în marea lor majoritate pentru matematică – şi citim. Aproape de fiecare dată mai vin prieteni, cunoscuţi, voluntari să ne ajute şi, de cîteva săptămîni, mai vin şi alţi puşti din ghetou. Progresul este neaşteptat – cam toţi puştii fac testele de împărţire şi înmulţire undeva între 85% şi 100%. Dario, unul dintre puştii de la adăpost, a făcut un salt excepţional: a luat premiul al II-lea la sfîrşitul anului şcolar. 

La poarta adăpostului mă aşteptau puştii cu adidaşii. S-a lăsat cu un pic de plîns, cu cerut de scuze şi cu pedepse de 100 de genuflexiuni. Am recuperat adidaşii şi am cîştigat şi cinci puşti care în mod sigur nu or să mai „împrumute“ nimic şi or să aibă grijă, la rîndul lor, ca puştii noi care vor veni să nu facă aceeaşi greşeală. A funcţionat în trecut. E, în fapt, o terapie de şoc, căci ei se aşteptau la bătaie sau măcar la abuz verbal. 

De două ori au dispărut telefoanele unor copii. Explicaţia că pot eu să intru în puşcărie pentru că sînt singurul adult de acolo a funcţionat de fiecare dată şi telefoanele au fost returnate. 

Pulei, fiul Ţîţînei, era bunicul. Geta, mătuşă-mea, cică a moştenit-o pe Ţîţîna. „Gemenii“ din sutienul Getei bolunzeau o mulţime de bărbaţi. În copilărie am văzut un domn care a intrat zdravăn într-un stîlp şi unul care a căzut de pe dig în Timiş, pierduţi în contemplarea intelectuală a formelor Getei. Bunicul şi bunica au crescut într-un bordei. La fel ca ei, şi eu am crescut sărac, fără talentele Getei de a fascina oamenii şi cam cioară pentru gusturile majorităţii. Cu un bunic ţigan pe care lumea îl striga Pulei, cu un tată alcoolic şi cu numele de Ciolan. Pentru mult timp, am crezut că nici Bond, James Bond nu ar fi putut să iasă din căcatul în care eram. 

Ca adolescent şi tînăr adult m-am simţit discriminat şi amar. Acum, la aproape 45 de ani, îmi dau seama că am fost cam alintat şi că de multe ori mie îmi păsa mult mai mult de ce cred oamenii din jurul meu despre ţigani decît le păsa acestora că aş fi unul. 

E drept că un vecin „amabil“ s-a dus la patronii care mă angajaseră ca manager şi i-a informat că sînt „ţigan“. Tot adevărat e şi faptul că am avut doi profesori cretini care m-au chinuit pentru faptul că nu eram îndeajuns de român. Că am pierdut cîteva oportunităţi de angajare pentru că, la nivelul societăţii, percepţia despre romi e una tare proastă. Că m-am simţit insultat sau că am fost insultat de diverse declaraţii publice sau private ale unor oameni mai mult sau mai puţin deştepţi. Ca m-am înfuriat tare cînd puştiul meu, la un meci pe stadionul naţional, a crezut că o să fim linşaţi dacă lumea află că sîntem ţigani din cauza scandărilor rasiste ale galeriei. Că încă, în România, e o problemă mult prea mare să fii perceput ca ţigan şi că la nivel european există un rasism structural împotriva romilor. 

Tot drept e că patronii l-au dat afară în înjurături pe vecinul meu şi că am fost tratat întotdeauna de ei ca fiind parte din familie. Că am avut profesori supertari care s-au chinuit să mă ajute mai mult decît pe alţii. Că am avut, ca rom, nişte superoportunităţi pe care le-am folosit bine. Că insultele m-au făcut să încerc mai mult să devin mai bun. Că am cîţiva prieteni dragi care lucrează pentru UEFA, FRF şi cîţiva foşti mari fotbalişti care mă ajută în ceea ce încerc să fac şi că am fost sprijinit în încercarea mea de a elimina rasismul de pe stadioanele din România. Că majoritatea oamenilor care m-au influenţat, pe care îi iubesc, admir sau respect nu sînt romi, deşi omul pe care l-am admirat cel mai mult, în afară de mama, e tot un rom – Nicolae Gheorghe. 

Acum cîteva luni, în maşină, în drum spre masă la mine acasă, Denisa, una dintre puştoaicele de la adăpost, cu care mă ştiu de vreo trei ani, zice: „Bine că nu sîntem ţigani, domnu’ Valeriu“. Totonel şi cu fiu-meu sar cu gura repede: „Păi, noi sîntem ţigani. Domnu’ Valeriu e şi el ţigan“. Alex, un puşti tare simpatic, blond, cu ochii albaştri, şi el de la adăpost, spune şi el repede: „Domnu’ Valeriu, eu cînd mă fac mare vreau şi eu să mă fac ţigan ca dumneavoastră“. 

Sînt o mulţime de oameni tare buni în jurul meu. Aşa cum îşi doreşte Alex, şi eu îmi doresc să cresc şi să mă fac ca ei. Faptul că sînt români sau romi nu contează. Ce contează e că schimbă în bine vieţi în jurul lor şi că mă inspiră şi pe mine să o fac. Şi că, atunci cînd o dau în bară (şi o fac des), continuă să aibă răbdare cu mine, chiar dacă nu plîng – sau mă pun să fac genuflexiuni.  

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului şi fondator al Policy Center for Roma and Minorities. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

65093291 1004 webp
Ciucă, generalul lui Iohannis în voia lui Dumnezeu
Nicolae Ciucă nu a reușit nici în campania electorală să fie cursiv în vorbire și convingător în ceea ce spune. A rămas nesigur pe el și i-a fost frică să meargă la dezbaterea TV de la care a mai lipsit doar Ciolacu.
 Ce cadou inedit a primit Anca Lungu în Franța, de la tatăl ei!
Cum să prepari cel mai delicios și sănătos desert de casă pentru copii. Rețeta Ancăi Lungu
Îți place să le gătești celor mici, însă rămâi în pană de idei și nu știi ce desert să le mai faci în așa fel încât să fie și delicios și sănătos? Ei bine, Anca Lungu vine în ajutorul mămicilor. Fosta jurnalistă, adepta unui stil de viață sănătos și care adoră să gătească, a publicat recent un filmu
televizor istock jpg
Caz ireal în Alba Iulia! Cum a ajuns un român să-și cumpere un televizor cu doar 4 lei
Un caz de-a dreptul neobișnuit a avut loc în țara noastră, în unul dintre cele mai mari și cunoscute orașe ale României. Autoritățile din Alba Iulia au rămas uimite atunci când au aflat că un bărbat ar fi încercat să plătească numai 4 lei pentru un televizor, deși acesta costa sute de lei!
alimente supermarket foto shutterstock
Orașele și cartierele din România cu cele mai mici costuri ale vieții
România se poziționează pe locul 24 din 27 la indicele de accesibilitate pentru cheltuielile lunare la hypermarket, evidențiind o competitivitate scăzută în comparație cu alte țări din UE.
horoscop 4 august jpg
Horoscop sâmbătă, 23 noiembrie. Berbecii sunt plini de energie, iar Capricornii se supără repede
Taurii au grijă de cei dragi, iar Fecioarele au discuții legate de banii din casă. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 23 noiembrie.
instanta jpeg
Fiul lui Sile Cămătaru a fost condamnat după ce a fost prins la volan fără permis. Decizia judecătorilor
Mario Nuțu Balint, fiul lui Sile Cămătaru, a fost prins de polițiști de mai multe ori conducând cu permisul suspendat. În vară a fost trimis în judecată, iar vineri a fost condamnat de judecători.
burnout
O mare parte din angajații din România suferă de burnout. Care sunt motivele
Tot mai mulți angajați din România suferă de epuizare profesională sau burnout, femeile fiind mai afectate decât bărbați, dar și o bună parte dintre angajații români care lucrează în ture.
gica hagi sportpictures jpeg
Locația, florile și logistica au fost cel mai greu de realizat la nuntă Andei Adam cu Joseph Adam
De ce nu au plecat Anda Adam și soțul ei, Joseph Mohaci, în luna de miere: „Mă las pe mâna...”
Nunta Andei Adam cu Joseph Mohaci a fost de departe nunta anului! Cei doi și-au unit destinele în luna iunie a acestui an, iar evenimentul a avut loc într-un club din București. Din păcate însă, cuplul nu s-a bucurat încă de luna de miere. Care este motivul?