Think Outside the Box

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image png

Vorbeam de curînd cu cineva din managementul unei instituții private de învățămînt, căreia n-am să-i dau numele, pentru a nu se considera că fac reclamă sau că este vreo formă de partizanat, despre filosofia sub umbrela căreia își dezvoltă aceasta identitatea. Mi-a povestit detaliat multe dintre particularități și, dintre acestea, mi-a atras atenția în mod deosebit una care cred că merită relatată. 

Astfel, în fiecare an școlar, unitatea de învățămînt își asumă un proiect cultural transcurricular, pe care întreaga comunitate, de la elevi la părinți și profesori, din toate ciclurile de școlarizare, îl pune în aplicare. Dacă în anii precedenți au avut proiecte cu titluri ca BlueZOOM (pornind de la „Terra Insecta”), în acest an școlar tema proiectului este DOR. Un acronim justificat prin termenii de la care provine (Drumuri-Oameni-Rost), pornind de la Proiectul Via Transilvanica al asociației „Tășuleasa Social”, dar care acumulează și sensurile substantivului dor

Ce se întîmplă, de fapt? Întreaga comunitate școlară caută să identifice activități, fie extrașcolare, fie chiar prin abordări curriculare disciplinare, interdisciplinare și transdisciplinare, care să aibă atingere cu tema proiectului cultural. Totul pus sub semnul unor obiective, atît formale, cît și ludice, creative și de interes universal cum ar fi: „Papucii de drum – un fel de pașaport cultural al anului, papucii de drum pot fi un echipament fizic, pe care fiecare elev să și-l personalizeze și să-l pregătească cît mai bine de drum”, „Tovarășii de dor (Să știi pe cine ai lua cu tine: la o expoziție de pictură, la un concert de pian, la o seară de poezie etc., să știi de ce îți alegi acești tovarăși)”, „Căutarea de rost (Să știi să faci diferența: ce are rost, ce n-are rost, în funcție de înclinațiile individuale și contextul dat)”. Iată și cîteva exemple de activități transcurriculare: Drumuri – Conexiuni, relații. Diverse tipuri de hărți cuprinzînd concepte și personalități reprezentative intra- și interdisciplinar; Drumuri cu diverse motivații (descoperiri geografice, expediții, migrații ș.a.); Oameni – Lecturi de biografii celebre – drumuri care ne inspiră; Omul invizibil – concursuri de storytelling (imaginează povestea unui om necunoscut); Rost – Metacritic: întîlniri cu rost pentru întreaga comunitate. 

În societatea modernă, schimbările rapide și complexitatea problemelor globale ne cer să pregătim viitoarea generație de lideri și inovatori cu abilități de gîndire creativă și adaptabilitate. Unul dintre principiile-cheie care ar trebui să stea la baza predării și educației este „Think Outside the Box”, care cred că se potrivește unor astfel de inițiative cum este cea descrisă mai sus. Un concept – o pedagogie, aș spune – care încurajează elevii să privească dincolo de limitele tradiționale ale cunoașterii și să exploreze idei și soluții inovatoare. „Think Outside the Box” ar trebui să fie un pilon al educației care poate influența în mod pozitiv procesul de învățare.

„Think Outside the Box” înseamnă încurajarea creativității. Elevii nu mai sînt limitați de reguli și convenții stricte, ci sînt încurajați să exploreze idei neconvenționale: să-și dezvolte imaginația și să descopere soluții inovatoare la probleme complexe. Creativitatea este o abilitate esențială în economia modernă, în care inovația și originalitatea sînt apreciate și răsplătite, inclusiv financiar.

„Think Outside the Box” înseamnă abordarea problemelor din unghiuri neașteptate: identificarea și rezolvarea provocărilor în mod creativ, ceea ce dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor. O abilitate utilă în toate aspectele vieții, de la rezolvarea unor probleme personale la abordarea problemelor complexe ale societății.

„Think Outside the Box” înseamnă încurajarea independenței și a inițiativei: urmarea propriei curiozități și explorarea intereselor personale. Înseamnă formarea unei autonomii în procesul de învățare, ceea ce te pregătește pentru succesul în carieră și în viața de zi cu zi.

„Think Outside the Box” înseamnă abilitatea de a te adapta rapid la noi situații: deschidere la schimbare și acceptare de noi cerințe și oportunități. O abilitate crucială pentru succesul pe termen lung într-o lume în continuă evoluție.

„Think Outside the Box” înseamnă permanenta căutare a noilor cunoștințe, a fi dispus să înveți pe tot parcursul vieții. În locul limitării la cunoștințe statice, o căutare continuă de informații, capacitatea de a fi inovator, întotdeauna dornic să explorezi lumea înconjurătoare și să înțelegi mai bine complexitatea ei. Ceea ce, într-o paranteză fie spus, te va feri de manipulare și de teorii ale conspirației.

Încă ceva aș mai adăuga. Se spune că omul sfințește locul. Și este adevărat, într-o anumită măsură. Dar la fel de adevărat este că unele locuri nu pot fi „sfințite” de către un singur om. Este nevoie de echipe. Pentru astfel de proiecte este nevoie de echipe. Ca să citez iar din proiectul DOR, „Sînt unele drumuri pentru care e neapărată nevoie să simți echipa. Educația este, cu siguranță, unul dintre ele”.

Să nu se înțeleagă greșit. Nu spun deloc că astfel de exemple de bună practică nu există în multe alte școli, private sau de stat. Există și îmi face plăcere de cîte ori întîlnesc cîte unul care-mi atrage atenția să-l aduc în fața celor care mă citesc și mă urmăresc. Este doar un exemplu, pe care l-am avut acum la îndemînă, pentru a susține o idee. Ideea că predarea și educația bazate pe principiul „Think Outside the Box“ sînt esențiale pentru pregătirea viitoarelor generații. Asta, dacă vrem să creăm un sistem educațional care pregătește elevii nu doar pentru a face față lumii actuale, pentru „a se descurca”, ci și pentru „a contribui”. Pentru a contribui la construirea unui viitor mai bun și mai inovator. Dar vrem asta oare?     

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura românăCea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.