Teribilismul moral

Publicat în Dilema Veche nr. 818 din 24-30 octombrie 2019
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

„Anticorupția e mișto atîta timp cît nu ajunge la tine.“
(folclor urban relativ recent) 

Ancheta Rise Project despre dl Barna a fost întîmpinată cu reacții perfect predictibile. Ai lui spun că e un text care se chinuie să dovedească ceva și nu reușește să dovedească nimic, ceea ce înseamnă că este o diplomă de bună purtare, o probă irefutabilă că omul e impecabil. Și ca să sublinieze și mai bine cît este de impecabil, atacă credibilitatea Rise Project, de care pînă mai ieri se simțeau foarte atașați pentru că anchetele lor dădeau tare în pesedei. Adică atunci Rise Project erau buni și integri. Acum, nu mai sînt. De partea cealaltă, cei care-l detestă pe dl Barna jubilează ca în fața unui rechizitoriu fără fisură, dar ce zic eu rechizitoriu – sentință irevocabilă de condamnare, lovitură fatală. Cînd colo, acuzele sînt destul de străvezii și concluziile cam discutabile. De aceea, la o discuție vă invit și eu, acum.

După părerea mea, această anchetă nu îndreptățește nici sanctificarea și nici răstignirea dlui Barna. Ea, însă, este extrem de fidelă titlului ei: ne spune (ceva din) adevărul despre dl Barna. În ceea ce mă privește, dl Barna îmi e cu totul indiferent. Nu-l voi vota, dar nici nu mă apucă crampele și palpitațiile la gîndul că ar putea ajunge președinte. Pasiunile mele, și cele pozitive, și cele negative, merg în alte direcții. În trecutul recent, l-am privit pe dl Barna cu atenție, dorind să văd și eu întruchiparea politică a „omului nou“, a civicului nepătat, a arhanghelului societății deschise – pardon de arhanghel, așa mi-a venit, biet om vechi și nemodernizat ce sînt! Mi-am dat relativ repede seama că e genul care se pretinde a fi ceva, fără să fie, de fapt, nimic. Tip care nu a condus niciodată o întreprindere de trei oameni care să producă ceva, dar ține cursuri de management prin pensiunile de la Bran pentru un public adus cu convocator, oameni care participă pentru că altfel nu pot primi – nu de la el! – sprijinul de care au nevoie. Un fel de activist-expert, mai mult activist, că expert în management nu prea înțeleg cum ar putea fi. Aud că se dă drept „antreprenor“. În privința asta, dl Barna e cam impostor. Dar nu-i grav, codul lumii sale este acela că oricine este ceea ce spune că este, așa că nu-l blamez, dacă vrea să zică că-i astronaut, chirurg sau fotbalist la Barcelona înseamnă că asta este, în lumea liberă de orice ești, în primul rînd, liber de tine însuți. Atîta doar, se întîmplă să știu bine ce este acela un antreprenor, cum este un antreprenor și ce face un antreprenor, așa că pot spune cu toată tăria: domnule Barna, dumneavoastră nu sînteți un antreprenor!

Apoi, m-am uitat și pe CV-ul său și am zîmbit cînd am constatat că este integral ocupat cu episoade de mufare la programe europene din care curg banii contra bla-bla, rapoarte, hîrtii și consultanțe fără nici un efect. Dacă asta numește dînsul antreprenoriat, ar fi bine să i se spună că amestecă borcanele rău de tot – antreprenor e altceva. Nu vreau să înțelegeți că-l disprețuiesc. Nici vorbă. Știu că dl Barna aparține unei vaste categorii de tipi răspîndiți în toată Europa care au adunat bani frumoși de la UE pe vorbe, sute de hîrtii pline cu limba de lemn a birocrației bruxelleze, formare de formatori, consultanță de management de proiecte degeaba, în condițiile unei totale lipse de răspundere și alte de-astea. În UE există foarte mulți oameni de genul acesta și ceea ce fac ei este o îndeletnicire onorabilă, chiar dacă, după părerea mea de biet european, vechi și nemodernizat, inutilă. Repet, nu blamez. Fiecare om este dator să pună pe masa familiei o pîine și dacă ei așa o procură, să fie sănătoși! Ce vreau să spun este că dl Barna aparține, iată, și profesional unei categorii care nu prea mă interesează. Așa se explică pasiunea la nivel zero pe care o am în ceea ce-l privește.

Așadar, mie această anchetă nu mi spune nimic nou despre dl Barna. Poate, doar, evidențiază mai bine cîteva tușe ale portretului său pe care mi-l făcusem deja în minte. De pildă, nu mă așteptam ca omul să fie atît de păgubos. Totuși, ratările sînt cam multe. Dacă era consultant pe bune, pe o piață realmente competitivă, mă tem că dl Barna ar fi fost nevoit să-și caute serviciu destul de repede. În fine, nu mă așteptam nici să vădească un adevărat talent de a cheltui banii altora pe nimic. Zici că-i socialist sadea. Cît despre faptul că a luat bani de la UE ca să sprijine afaceri în beneficiul amărîților, i-a făcut praf cu sora domniei-sale și a mai și rămas dator la statul român cu ceva taxe, dacă înțeleg bine, asta e, cum ar zice tinerii useriști, cam nașpa. Merită să-i bați obrazul. Acum, depinde după ce standard judeci faptele relevate de Rise Project, totuși incontestabile.

Eu cred că nu e corect să le judecăm după cele mai înalte standarde morale, așa cum dl Barna și cei ca el ne strigă să facem cu toți ceilalți. Eu voi judeca la standardul politicianului român, așa că micile chestii scoase la iveală de Rise Project aproape că nu contează. În țara marilor jefuitori de bani publici, țara baronilor politici și a giganticelor căpușe, a licitațiilor cu prețuri cvadruplate cu care se cumpără nimic, țara în care s-au cheltuit miliarde pe autostrăzi care nu se văd și alte miliarde pe digitalizare și IT, dar nu se poate identifica locația unui telefon celular care sună la 112, raportul dintre osteneală și profit în activitatea dlui Barna îl plasează clar printre oamenii harnici și de treabă. Această anchetă, așadar, spune adevărul despre dl Barna, dar un adevăr mărunt. Mărunt fiind și dl Barna, oricît ar fi de înalt domnia-sa.

Așadar, singura problemă serioasă pe care o ridică acest caz este aceea a teribilismului moral cu care secta useristă colindă orașele și Facebook-ul într-o vastă operațiune de strîngere de voturi. Sigur că este înțelept să denunți furtul din banii publici sau impostura majoră a doctoratelor plagiate. Dar să convertești imediat aceste denunțuri incendiare în avantaj electoral propriu este o nebunie. De ce? Deja se vede. Teribilismul moral, mai devreme sau mai tîrziu, se întoarce împotriva teribililor.

Istoria recentă ne oferă unele lecții pe care, dintr-un motiv sau altul, cei care ar trebui să le învețe nici măcar nu le observă. De pildă, aceea că orice operațiune de îndreptare morală a cetății nu poate fi susținută decît de persoane îndreptățite moral. Și că trebuie păstrată o anume echivalență între înălțimea morală a proiectului politic și moralitatea liderului de proiect. Nu ridica ștacheta mai mult decît poți tu sări!

La noi nu funcționează deloc proverbul „Fă ce zice popa, nu ce face popa“. Lumea românească nu face ce zice popa, dar se uită atent la ce face popa și abia așteaptă să-l prindă în ofsaid. Prin urmare, dacă știi că ai învîrtit și tu oleacă ceva fonduri europene, nu te specializa în intransigență pe această temă, găsește alte idei, alte subiecte în care te poți lansa viguros și imbatabil. Dar, veți spune, poate că omul chiar are cugetul curat, poate că, deși a făcut ce-a făcut, e convins, ca și susținătorii lui, că n-a comis nimic imoral. Se poate și asta. În fond, în politică nu contează ce ai făcut, ci ceea ce crede alegătorul că ai făcut. Și în această privință, iarăși, istoria recentă ne-a dat o lecție. Dacă isterizezi poporul pe ideea că puterea e nedreaptă, să te aștepți că, isterizat fiind, te va scruta și pe tine, cînd te apropii de putere. Cum îți așterni, așa dormi, cum îi educi, așa îi ai. După ce ai înnebunit pe toată lumea cu „penalii“, dintre care unii au fost achitați de instanțe și asta nici măcar nu te-a pus pe gînduri, trebuie să te aștepți că vine ziua în care să-ți strige și ție „penalule“, chiar dacă ești nevinovat. În politică, cel mai riscant e teribilismul moral. Nu știați?

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.