Teoria chibritului

Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
„Cu bule“ jpeg

A face teoria chibritului e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat. Sensul expresiei – „a vorbi, a argumenta, inutil și pedant, asupra unor lucruri simple și evidente” – nu este nici cu totul transparent, nici complet obscur: chibritul este unul dintre obiectele simple ale vieții cotidiene, în potențial contrast cu teoretizările abstracte, dar nu reprezintă neapărat un prototip al simplității și al concreteții, care să circule ca atare în afara expresiei. De fapt, nu am reușit să găsesc nici o explicație sigură și convingătoare pentru asocierea inițială dintre termenii teorie și chibrit.

Explicațiile orale ilustrează de obicei teoria chibritului printr-o comică descriere, parodie a taxonomiilor științifice (chibritul alcătuit din partea superioară și partea inferioară, formată, la rîndul ei, din partea superioară a părții inferioare etc.). Nu știu dacă descrierea a fost de la început asociată sintagmei teoria chibritului sau a fost inventată mai tîrziu, pentru a o motiva. Pe Internet circulă o referire la Nae Ionescu, prezentat ca inventator al formulei. De fapt, mărturiile din epocă spun altceva: tînărul profesor ar fi folosit un clișeu deja în circulație pentru a relativiza, provocator și spre amuzamentul asistenței, solemnitatea examenului său de docență. Episodul este povestit de Mircea Vulcănescu – „Drept răspuns, Nae Ionescu a luat de pe masă o cutie de chibrituri. «Ce e un individ? Iată, cutia asta de chibrituri. Dacă luăm din ea un singur chibrit, de pildă...» Și a continuat, serios, teoretizarea despre chibrit, în hazul, abia stăpînit, al auditoriului” (Nae Ionescu. Așa cum l-am cunoscut). Scena este relatată și de H.H. Stahl, cu unele diferențe, dar cu o precizare importantă asupra circulației preexistente a expresiei: „a scos din buzunar o cutie de chibrituri, a luat un chibrit și a început să vorbească despre ce părere avea Aristot despre problemă, făcînd deci de fapt ceea ce în jargon studențesc se numea «a face teoria chibritului»” (Amintiri și gînduri din vechea școală a „monografiilor sociologice”). Publicul se amuză tocmai pentru că vede transpus în cadrul solemn universitar un clișeu glumeț, specific comunicării informale.

Că expresia era deja în uz o dovedesc și atestările din presa vremii, unde formula apare mai ales în texte umoristice („Atavism sau teoria chibritului“, în Veselia, 8.10.1925), cu variații de aplicare: „Deosebirea între aprinzătoare și cutia de chibrituri e: cînd ai chibrituri nu-ți trebuie aprinzătoare și cînd ai... – aprinzătoare îți trebuie și chibrituri. Așa e! Bună vorbă. Asta trebuie să fie teoria chibritului...” (Dimineața, 14.11.1926). Formula era deja suficient de populară încît să fie folosită pentru a tăia vorba adversarilor politici, în discuțiile din Parlament: „Asta-i teoria chibritului... (ilaritate)” (Universul, 11.12.1925); „O voce de pe băncile partidului național-țărănesc: Teoria chibritului (Ilaritate)” (ședința Camerei Deputaților din 14.12. 1926, în Cezar Papacostea, Între doctrinele și practica politică a partidelor).

La consolidarea poziției expresiei în registrul colocvial a contribuit, probabil, și un spectacol foarte popular, căruia i se aduceau elogii și i se făcea publicitate în presa vremii: Teoria chibritului, revistă de N. Kirițescu și N. Vlădoianu, jucată la Teatrul (Cinematograful) Scala din București, cu premiera pe 2 martie 1929. Din cronicile vremii rezultă că spectacolul conținea aluzii la o criză a chibriturilor, situație de stringentă actualitate în 1929. Un împrumut extern al României, garantat printre altele cu fabrici din Regia Monopolurilor de Stat, generase zvonuri alarmiste, un val de scumpiri și o lipsă acută de chibrituri: „Pe străzile Capitalei, prin cafenele, în tramvaie, pretutindeni auzeai ieri următorul dialog: – Ai chibrituri? Dă-mi și mie cîteva!” („Specula cu produsele R.M.S.“, în Adevărul, 20.01.1929). Oricum, spre sfîrșitul perioadei interbelice, teoria chibritului devenise un tipic clișeu jurnalistic, mereu reluat și parafrazat. Cezar Petrescu, de exemplu, publica în Curentul o serie de editoriale, cu titlurile  „Chibritul etern“ (1931), „Chibrituri și teoria chibritului“ (1931), „Teoria chibritului“ (1934).

Importanța chibritului în viața cotidiană s-a redus mult, obiectul trece astăzi neobservat, dar formula ironică a rămas în uz.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Miopia afectează în zilele noastre peste 35% dintre copii Colaj DMS jpg
Miopia la copii, în creștere. Ce se poate face în plus, pe lângă limitarea timpului petrecut pe ecrane
Examinările regulate la optometrist reprezintă cea mai bună metodă de a înțelege sănătatea ochilor și vederea copilului tău. Iată cum se dezvoltă miopia, rolul pe care îl joacă timpul petrecut în fața ecranelor și ce poți face dacă bănuiești că cel mic ar putea fi miop.
caiacist blocat tasmania jpg
Șocant! Caiacist blocat între stânci, salvat după ce i-a fost amputat piciorul
Un caiacist a suferit o amputare de urgență sâmbătă, după ce a rămas blocat într-o crevasă stâncoasă pe o porțiune periculoasă a râului Franklin din Tasmania.
Luis Lazarus Foto Facebook
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe candidatul suveraniștii REPORTAJ
Călin Georgescu a fost luni pe buzele multor politicieni de la Strasbourg, unde are loc o nouă sesiune a Parlamentului European. Dincolo de mesajele de uimire ale europarlamentarilor români, șochează faptul că până și lideri ai SOS consideră că preferatul românilor „sare calul” prea des.
pisica john blocata conducta profimedia (2) jpg
Operațiune de salvare neobișnuită! O pisică blocată într-o conductă le-a dat de furcă pompierilor
Pisica John a fost salvată cu ajutorul pompierilor, după ce a stat cu capul în jos mai multe ore
referendum vot lulea marius dorin
Avem un referendum validat, ce facem cu el? La câte astfel de adunări au fost chemați românii și ce au schimbat ele ANALIZĂ
Deși România a organizat mai multe referendumuri, impactul lor asupra politicii reale a fost adesea limitat. Cu excepția celui din 2003 pentru aderarea la NATO și UE, multe astfel de inițiative au rămas doar simbolice, fără a aduce schimbări semnificative în legislație sau guvernare.
dieta longevitate jpg
Cum să trăiești mai mult și mai sănătos, fără diete și exerciții stricte. Înțelepciunea chinezească
Conform cercetătorilor chinezi, adoptarea unor obiceiuri simple și echilibrate poate fi cheia pentru a îmbătrâni sănătos, fără boli grave. Mai multe studii evidențiază beneficiile unor practici naturale care nu doar promovează longevitatea, ci contribuie la reducerea declinului cognitiv.
Daria  Konovalova profimedia jpg
O șatenă celebră a venit îmbrăcată în furou, pe covorul roșu! A atras toate privirile
Daria Konovalova (36 de ani) s-a asigurat că toate privirile erau ațintite asupra ei când a participat la evenimentul inaugural amfAR din Las Vegas, zilele trecute.
Drumul Hunedoara Caraș Severin pe Valea Cernei Foto Daniel Guță (35) JPG
Ținutul zăpezilor din Munții Poiana Ruscă, traversat de drumul marmurei. Șoseaua se oprește în mijlocul pădurii, într-un loc de poveste
Ninsorile au așternut un strat de consistent de zăpadă în Munții Poiana Ruscă, în ținutul traversat de „drumul marmurei”, la limita județelor Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș. Iarna, locul din munți este căutat de turiști, însă povestea șoselei care se oprește în pădure a stârnit controverse.
Dovezi ale apei în cea mai veche crustă marțiană cunoscută - meteoritul „Frumusețea Neagră” Colaj space-com
Descoperire șocantă: Un meteorit vechi de 4,45 miliarde de ani sugerează prezența apei termale pe Marte
A existat viață extraterestră în apa fierbinte de pe Marte acum miliarde de ani? Meteoritul marțian „Frumusețea Neagră”, descoperit pe Pământ, nu în spațiu, sugerează că pe Planeta Roșie ar fi existat condiții hidrotermale în trecut.